Några dagar före julhelgen kom beskedet om Olle Bloms bortgång. Vi är många som minns Olle och hans fantastiska arbete för Elfsborg. Olle var aktiv inom både skid- och fotbollssektion. Han spelade också back i B-laget – men när han skulle ta steget upp i A-laget, kom det fram en annan lovande back, Lennart Samuelsson, som snabbt gick från Elfsborgs juniorlag till svenska landslaget. Detta gjorde att Olle inte fick pröva på A-lagsspel! Olle blev istället ledare inom föreningen, och få kan mäta sig med Olles tusentals timmar ideellt arbete, utan ekonomisk ersättning, för Elfsborg.

Olle var en del av laget som vann SM-guld 1961 – inte som spelare, men som ledare. Under närmare 50 år därefter ledde Olle träningen av det kompisgäng som uppstod efter segern 1961. Varje tisdag tränande gruppen under Olles ledning på Ryavallen och senare Borås Arena. Fotot i artikeln visar Olle där han trivdes som bäst, bland sina vänner i 61-laget!

På 80-talet började fotbollförbundet utforma regler hur fotbollens arrangemang skulle utformas, både säkerhetsmässigt men också med målsättningen att öka trivseln för publiken. Olle tog för Elfsborgs räkning tag i dessa frågor och ledde under mer än 25 år föreningens Matchutskott. Han engagerade dessutom hela sin familj, hustru och döttrar, i arbetet. Elfsborg erhöll under Olles ledning flera gånger Svensk Elitfotbolls pris som bästa matcharrangör

Olle sista stora uppgift var att organisera match- och säkerhetsorganisationen inom den då nybyggda Borås Arena. Han var också med vid planeringen av Arenan och kunde där dela med sig av sin stora erfarenhet

Undertecknad var under ett antal år ordförande i Svenska Fotbollförbundets Elitevenemangs kommitté och bland annat ansvarig för de säkerhetskonferenser som arrangerades för de Allsvenska föreningarna. Jag var med vid den konferens där Olle meddelade att han med ålders rätt skulle avsluta sitt uppdrag. De applåder och den hyllning Olle fick från sina Allsvenska kolleger vid detta tillfälle har jag aldrig upplev varken tidigare eller senare. Framförallt uttalade storstadsklubbarna, som redan då brottades med ordnings- och säkerhetsproblem ett stort och varmt tack till Olle för att det alltid hade varit trevligt att komma till Borås och att arrangemangen utifrån deras behov alltid fungerade helt perfekt.

Vid föreningens 100-årsjubileum 2004 utsågs Olle till århundrades ledare i IF Elfsborg!

Vi tackar Olle för att vi fått samarbeta med honom och sänder våra tankar till döttrar och övrig familj

Sture Svensson

Under 25 år aktiv medlem i IF Elfsborg