Till Ernemar IP hade IF Elfsborgs herrlag under lördagen tagit sig med förhoppningen om ännu en trepoängare i Svenska Cupen. Men istället kunde Oskarshamns AIK vinna mötet – och därmed inkasserade Di Gule årets första förlust.

Tidigt kunde hemmalaget hitta ett ledningsmål i detta kylslagna möte. Ylli Pidrimcaku var den som tidigt fick hemmasupportrarna, som i övrigt överröstades av den tillresta bortaklacken, att jubla.

Men hittade tillbaka relativt snabbt igen. Ett anfall avslutades med att bollen styrdes, något turligt, och hamnade hos Rasmus Alm som bara behövde rulla in 1–1-målet. Ett mål som gav ett lugn och gästande Elfsborg kunde fortsatt rulla mycket boll.

Man hade dock svårt att hitta till de riktigt heta målchanserna. Simon Olsson var nära att skjuta in 1–2 efter att Robert Gojani stormat fram på vänsterkanten och hittat bak, visserligen via styrning av Deniz Hümmet, till Olsson.

1–1 stod sig till paus och efter lite värme, vila och taktiksnack inne i omklädningsrummet gjorde sig de båda lagen redo för halvlek nummer två. En halvlek som inte ens hann bli en minut gammal innan Oskar Stejdahl fick på en riktig kalasträff och 2–1 till Oskarshamn.

Uppförsbacke direkt och IFE reste sig aldrig riktigt från det. Manager Jimmy Thelin gjorde tidigt ett dubbelbyte där Rami Kaib och Marokhy Ndione kom in för Simon Strand och Deniz Hümmet. Men effekten uteblev och de gulklädda kom inte riktigt igenom i offensiven.

Jakten på kvitteringen var dock naturligtvis pågående och den allra bästa chansen får nog ändå tillskrivas Robert Gojani. Efter ett missförstånd i hemmadefensiven där försvararen nickade hem till målvakten, som tagit sig ut, alldeles för hårt gjorde att bollen studsade ut till Gojani som försökte placera in den i mål. Men skottet smekte förbi utanför stolpen.

Mot slutet blev tungt tyngre när Jesper Karlsson visades ut efter gruff med en motspelare och Elfsborg fick därmed avsluta med en man mindre på plan.

Oskarshamn lyckades hålla ut och vann matchen med 2–1. Därmed står Elfsborg på tre poäng inför nästa helgs avgörande mot Örebro SK där seger krävs för en förstaplats och avancemang.

Oskarshamns AIK–IF Elfsborg 2–1 (1–1)

Målet: 1–1 Rasmus Alm (13)

Startuppställning (4-5-1): Mathias Dyngeland–Christopher McVey, Leo Väisänen, Gustav Henriksson, Simon Strand (57)–Jesper Karlsson, Simon Olsson, Samuel Holmén (76), Robert Gojani, Rasmus Alm–Deniz Hümmet (57)

Ersättare: Tim Rönning, Tim Stålheden, Rami Kaib (57), Frederik Holst, Rasmus Rosenqvist, Jacob Ondrejka, Isaac Prince Kouame (76), Marokhy Ndione (57)

Varningar: Simon Strand, Simon Olsson, Samuel Holmén

Utvisning: Jesper Karlsson