Uppdaterad information gällande Allsvenskan, Svenska Cupen och vårt herrlag.

(Senast uppdaterad 2020-03-30)

30 mars.

Med anledning av Coronaviruset, regeringens nya direktiv mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer och SvFF;s uppdaterade riktlinjer kommer all träningsverksamhet och träningsmatcher i våra elitlag, dam- och herrlag i föreningen att utföras utan besökare/publik. Träningar och träningsmatcher kommer i nuläget att fortsätta precis som vanligt men det nya förbudet är något vi tillsammans måste förhålla oss till. Vi hoppas på allas förståelse och förväntar oss att detta respekteras.

19 mars. 

Formellt beslutat att starten av Allsvenskan skjuts fram. SvFF, SEF och EFD har i samråd också beslutat att kvarvarande matcher i Svenska Cupen skjuts på framtiden med målbilden att återuppta spelet i anslutning till seriestart.

Arbetet med att utarbeta nya årsplaner för respektive serie är redan igång, men innan alla detaljer i spelprogrammen kan fastställas återstår att få klarhet kring bland annat speldatum för de europeiska klubbturneringarna och eventuellt förändrade villkor för nationellt ligaspel i anslutning till dessa datum. Uefa förväntas räta ut dessa frågetecken de närmsta dagarna. Skriver Svensk Elitfotboll.

18 mars. Klubbchefsmöte.

Svensk Elitfotboll skriver följande efter dagens möte.

”Klubbarna inom Svensk Elitfotboll har i dag enats om ett inriktningsbeslut att verka för att ligastarten flyttas till början av juni. De 32 medlemsklubbarna i Svensk Elitfotboll tog idag ett inriktningsbeslut på ett extra klubbchefsmöte att premiärerna av Allsvenskan och Superettan på grund av coronaviruset bör skjutas upp till senast början av juni. Svenska Fotbollförbundet ska nu ta ställning till klubbarnas önskemål, och i samverkan med SEF ta fram förslag på en konkret spelordning att fastställa. Ambitionen att ligorna ska starta senast i början på juni stöttas av Svensk Elitfotbolls samtliga klubbar, våra huvudpartners i form av Discovery, Unibet, DHL och OBOS samt Svenska Fotbollsupporterunionen (SFSU).

Vi är ytterst medvetna om att vi inte kan styra utvecklingen av Coronaviruset, och att det därmed kan ske förändringar som gör att vi när tiden närmar sig behöver omplanera ytterligare för att värna om människors hälsa. Den diskussionen tas i så fall då, och endast om den behövs. Vi kommer inte att bidra till ytterligare spekulationer runt detta förrän det i så fall blir aktuellt.

Efter att Svenska Fotbollförbundet har sagt sitt så återstår ett arbete med att fastställa en ny årsplan och se över exakta datum för start och övriga omgångar. Vi återkommer med information kring gjorda biljettköp så snart den nya årsplanen och datum för start är fastställd.”

Svenska Cupen
Vad gäller slutspelet i Svenska Cupen är ambitionen att spela matcherna så nära seriespelet som möjligt. Speldatum fastställs först när det Allsvenska spelprogrammet är satt.

17 mars. Herrlaget ges ledigt i två veckor om den Allsvenska säsongen flyttas fram till juni/juli.

-Vi anpassar uppladdningen inför den Allsvenska säsongen och vi arbetar just nu utifrån två scenarier. Får Allsvenskan en senare spelstart kommer spelarna att ges ledighet i två veckor med start nästa vecka, därefter börjar försäsong del 2 inför Allsvenskan – allt för att optimera vår träning och våra förberedelser. Om Allsvenskan startar som vanligt, tränar laget på precis som tidigare, säger manager Jimmy Thelin.

16 mars. Klubbchefsmöte.

”Coronaviruset har drabbat samhället hårt, och vi vill prioritera att ta vår del av ansvaret för att motverka smittspridningen. Men, vi vill givetvis också spela Allsvenskan och Superettan och vi vill i första hand göra det med publik. Vi har därför tillsammans med klubbarna tittat på olika alternativ för när och hur vi kan spela årets säsong av Allsvenskan och Superettan samt samlat in klubbarnas åsikter runt detta. Vi har samsyn om att vi strävar efter att hitta en så sen spelstart som möjligt för att uppnå syftet att kunna spela ligorna med publik när det är möjligt med hänsyn taget till myndigheternas beslut.

Nästa steg blir att föra en dialog tillsammans med SvFF om alternativ kring hur vi kan genomföra säsongen på bästa sätt, men vi behöver också vänta in resultatet av UEFA:s möte imorgon innan vi vet vilka beslut vi kan ta. UEFA:s beslut gällande sommarens EM-slutspel är avgörande för hur vi kan genomföra säsongen, samt givetvis också Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut.

För att klubbarna ska kunna förbereda sig på bästa sätt för en säsong så har vi tagit beslut att träningsmatcher kommer att spelas och att de kommer att spelas utan publik.

Ytterligare besked kommer löpande under veckan varefter det hänt något.”

IF Elfsborgs läkare Matilda Lundblad om nuläget. (Publicerad 2020-03-17)