När Elfsborg på söndag springer in på Gamla Ullevi för att spela mot IFK Göteborg så är det för 72:a:e gången detta händer i seriesammanhang. Alla matcher utom en enda – 1972 – har varit allsvenska matcher. IFK har ett övertag i statistiken med 35 vinster 23 oavgjorda och 13 förluster. Målen är 124-84 i hemmalagets favör.

TEXT: Mikael Häggström

IFK vann de två första matcherna med matchens enda mål då Elfsborg debuterade i allsvenskan 1926/27 och 1927/28. I det tredje mötet vann Elfsborg för första gången med 2-1 och Sven Jonasson och Nils Hedihn var målskyttar. Nästkommande säsong 1929/30 spelade Elfsborg det allsvenska guldet från IFK med en storseger i 17: e omgången. 6-1 var segersiffrorna och Nils Hedihn gjorde hat-trick, Nils ”Mölndis” Andersson två och Sven Jonasson ett mål. Denna segermarginal är den största lagen emellan i Göteborg.

Efter denna seger brann IFK av revanschlusta och Elfsborg lyckades bara vinna en enda match och spelade tre oavgjorda på de närmast femton som följde. Det var bara i avslutningsmatchen 1937/38 som Knut Johansson och Sture Andersson fick glädjen att vara segerskyttar vid 2-0 seger och denna gulsvarta viktoria fick också som följd att IFK Göteborg degraderades från allsvenskan för första gången. Vi ska då komma ihåg att detta var under Elfsborgs verkliga storhetstid och att det alltså inte blev någon vinst under de tre guldsäsongerna på 1930-talet.

Nästa Elfsborgsviktoria kom säsongen 1946/47 då det slutade 4-2 och Hugo Lydén, Pär Bengtsson, Rune Rosén och Karl-Erik Grahn svarade för de gulsvarta målen. Pär Bengtsson var också nästa segerskytt då Pära 1948/49 gjorde matchens enda mål. När så Elfsborg avslutade sin 28 år långa första allsvenska sejour så gjorde man det med tre oavgjorda på fyra säsonger mot IFK på bortaplan.

Comebacken 1961 kom matchen som vi aldrig glömmer. Första allsvenska mötet på Nya Ullevi, seriefinal i allsvenskan och hattrick av Lasse Råberg och två mål av Henry Larsson räckte till det legendariska 5-5 resultatet. Matchens bäste målskytt fanns ändå i IFK där Owe Ohlsson gjorde fyra pytsar.
1964 avslutade Elfsborg allsvenskan med en stark matchsvit. Av nio sista matcherna vanns åtta och en slutade en oavgjord. En av segrarna kom på Nya Ullevi där Henry Larsson och Owe Westerberg gjorde var sitt mål och säkrade 2-0 segern.

1967 spelades sista omgången i allsvenskan på Nya Ullevi och Elfsborg vann med 2-1 i en match där Roger Karlsson och Gert Christiansson gjorde målen för boråsarna. Roger Karlsson var också tillsammans med Bosse Falk och Hasse Höglund målskyttar 1970, det år då IFK Göteborg fick lämna allsvenskan. Elfsborg vann en vårmatch med 3-1.

IFK Göteborg skulle bli kvar i Division II i sex säsonger. 1972 kom därför lagen att mötas på denna serienivå och Elfsborg säkrade sin serieseger med att utklassa IFK i den näst sista omgången. Thomas Ahlström gjorde två mål och Sven Andersson ett,

När IFK kom tillbaka 1977 var det efterlängtat. IFK var enda laget från Göteborg som var i allsvenskan den säsongen så därför blev mötet med Elfsborg det närmaste derby man kunde komma. Intresset var oerhört. Aldrig har bilköerna på R 40 varit så långa som den 2 juni detta år. 48 296 personer kunde räknas in och många hade inte hittat sin plats innan Christer Hellqvist i matchens första spelminut gjorde 1-0 till Elfsborg efter en hörna. Strax före paus utjämnade IFK då Reine Almqvist överlistade Mats Johansson. Det skulle ändå bli Elfsborg som skulle bli segrare i denna allsvenska fjärde största publikmatch genom tiderna. När en kvart återstod passerade Thomas ”Gällstad” Johansson landslagsmannen Björn Nordqvist och gjorde Elfsborgs vinstmål. Det är för övrigt allsvenskan tredje bästa publiksiffra någonsin.

Efter att IFK vann 1978 med 1-0 så kom Elfsborg tillbaka och vann 1979 åter med 2-1, denna gång med Thomas Ahlström som tvåmålsskytt. Båda matcherna samlade över 30 000 åskådare. På 1980-talet tog IFK över initiativet. Av de åtta matcher som spelades vann Elfsborg ingen även om det var i den viktigaste som Elfsborg var nära att överraska. Det var i kvartsfinalen i SM-slutspelet 1983 då IFK hade vunnit första matchen i Borås med 2-1 och Elfsborg chockade IFK då Thomas Ahlström och Lennart Nilsson med var sitt mål såg till att de gulsvarta hade en 2-0 ledning. IFK vände dock och vann med 4-2.

När Elfsborg kom tillbaka 1997 spelades den säsongens kanske allra bästa allsvenska match lagen emellan på Gamla Ullevi. Det var propagandafotboll av båda lagen. Christer Mattiasson gjorde 1-0. Emmanuel Teteh kvitterade och i paus var det 1-1. I den andra halvleken gjorde Moses Nsebuga ett riktigt drömmål efter en smörpassning från Christer Mattiasson. Moses tog emot bollen och sköt spikrakt upp i Thomas Ravellis vänstra kryss. Niklas Alexandersson räddade IFK med en sen kvittering.

Säsongerna 1998 – 2000 fick Elfsborg tre år i följd åka hem till Borås utan att gjort ett enda mål. IFK vann i tur och ordning med 1-0, 2-0 och 1-0 igen. Det såg ut att bli likadant 2001 då IFK tog ledningen med 2-0 och dominerade matchen totalt. I den andra halvleken kom en mycket överraskande vändning då först Andreas Klarström reducerade till 1-2 och sedan ersättaren Stefan Andréasson kvitterade på frispark när han bara varit på planen i tre minuter.

2002 var det Elfsborg som tog över igen. Det var ungdomarnas kväll. Andreas Drugge gav Elfsborg ledningen i den första halvleken. Sebastian Henriksson kvitterade för IFK men Lasse Nilsson sprintade igenom och avgjorde till en mycket efterlängtad gulsvart seger.

2003 blev Lasse Nilsson segerskytt igen då han efter en kvart från nära håll forcerade in en nickpassning från Joakim Alexandersson. Elfsborg försvarade sedan säkert sin ledning och det var aldrig någon större risk att IFK skulle kvittera.

2004 chockstartade IFK då Tomas Rosenqvist nickade in 1-0 redan i den första spelminuten. Rosenqvist gjorde ännu ett mål före pausen och i den andra halvleken fastställde Magnus Erlingmark de blåvita segersiffrorna till 3-0.

Daniel Alexandersson var nära att bli matchhjälte 2005 då han med mindre än tio minuter kvar gjorde en mycket fin prestation då han tog ned en långboll och placerade bollen bakom Bengt Andersson. IFK fick en hörna på stopptid och Peter Ijeh forcerade in kvitteringen till 1-1.

GULDÅRET 2006 var Stefan Ishizaki matchens förste målskytt då han i den 38:e spelminuten slog på ett distansskott som touchade en IFK-försvarare och gick i en lyra över Bengt Andersson i nät. Elfsborg höll sin ledning ända till åtta minuter återstod då Gustav Svensson utjämnade. Joakim Sjöhage hade sedan chans att avgöra men Bengt Andersson räddade och det slutade liksom 2005   1-1.

2007 tog IFK en tidig ledning efter nickmål av Gustav Svensson. När så Jonas Wallerstedt med ännu ett nickmål utökade ledningen till 2-0 tycktes matchen vara avgjord. Men Elfsborg gav inte upp. Före paus reducerade Stefan Ishizaki på frispark och i den andra halvleken fälldes Daniel Alexandersson och Elfsborg fick i denna den 21:a omgången sin första straffspark denna säsong. Stefan Ishizaki var exekutor och förvaltade detta förtroende så matchen slutade 2-2.

2008 var de vackra målens match. Johan Karlsson pangade in 1-0 efter 11 minuter men Elfsborg fick inte behålla ledningen mer än i sju minuter. Gustav Svensson träffade rätt med ett distansskott. IFK avgjorde matchen under den andra halvlekens första kvart då fört Pontus Wernblom lättade in en frispark och därefter Niclas Alexandersson ökade till 3-1. Elfsborg chansade nu allt men konsekvensen blev bara att IFK gjorde två mål till. Jakob Johansson och Pontus Wernblom igen ökade till 5-1 innan Daniel Nordmark gjorde sitt första allsvenska mål då han reducerade till slutsiffrorna 5-2.

Det blev inte en roligare match för alla elfsborgare 2009 på Göteborgs nybygga arena. Elfsborg kom till matchen med en seger mot Lazio i bagaget och fulla av självförtroende. I paus var det mållöst men i den andra halvleken kom en reaktion efter hårt matchande för Elfsborg. Hjalmar Jonsson gav IFK ledningen med en frispark som via stolpen och Ante Covic letade sig in i mål. Inom ytterligare tio minuter hade Hannes Stiller avgjort tillställningen med två mål. Tobias Hysén visade sedan att det var Blåvitts dag då han volleysköt 4-0 strax före slutet.

Det var ännu värre 2010. Martin Ericsson gav Elfsborg en tidig ledning men sedan vände allt. Ante Covic blev frilägesutvisad efter en dryg kvart och innan pausen hade Sebastian Eriksson och Hjalmar Jonsson vänt matchen. Elfsborg straffades väldigt hårt i slutet när man tryckte på för att försöka kvittera men i stället gjorde Jakob Johansson två mål och Robin Söder ett och slutade katastrofala 5-1 till Göteborgskamraterna.

2011 så bröts förlustsviten. Amadou Jawo gjorde 1-0 till Elfsborg men i den andra halvleken överlistade Hannes Stiller Jesper Christiansen och det slutade 1-1.

GULDÅRET 2012 spelades matchen i omgång 22. Marcus Rohdén gav Elfsborg en tidig ledning framspelad av Niklas Hult. IFK utjämnade efter en halvtimma då Tobias Hysén blev målskytt. Det blev till slut IFK Göteborg som vann med 2-1 efter att Pontus Farnerud avgjort med kvarten kvar att spela.

2013 var det åter sensommarmatch, nu i omgång 20. Det var mållöst i paus men IFK Göteborg startade andra halvlek bra och innan en kvart hade såväl Jakob Johansson och Tobias Hysén nätat. Stefan Ishizaki reducerade men trots att Elfsborg gjorde allt för att kvittera slutade det med att Tobias Hysén fastställde 3-1 långt in på stopptiden.

Elfsborg räddade en poäng 2014 trots att Marcus Rohdén blev utvisad efter en timmas spel. Matchen slutade 0-0. Inte heller 2015 lyckades Elfsborg att spräcka sin målnolla framåt. Matchens enda mål gjordes av Lasse Vibe strax före lagen gick in till pausvila.

2016 var det match i omgång 29. IFK Göteborg var placerat på fjärde plats och Elfsborg en plats bakom. IFK:s försprång var fem poäng så Elfsborg var tvingade att vinna för att kunna passera i den sista omgången. Det började bra. Per Frick stötte in 1-0 efter drygt 20 minuter framspelad av Simon Lundevall. Elfsborg spelade bar och kontrollerade matchen under den första halvleken. I den andra kvitterade IFK efter 67 minuter på en straffspark som tillkom efter att Jon Jönsson rört bollen med handen. Emil Salomonsson var säker straffskytt. Per Fricks fantastiska form fortsatte och i den 75:e minuten gjorde han mål igen efter en kontring framspelad av Viktor Claesson. Men tyvärr för Elfsborg så kom IFK tillbaka än en gång. Mats Albaek kvitterade efter en hörna då bollen ramlade ned och han lugnt bredsidade in bollen från straffområdeslinjen. Så det slutade 2-2 och IFK Göteborg kunde säkra sin bronsmedalj.

2017 spelades matchen i omgång 11. Issam Jebali gav Elfsborg ledningen redan efter tre minuter. Tobias Hysén ordnade kvitteringen i slutet av den första halvleken. Några fler mål blev det så det slutade 1-1.

Det blev oavgjort också 2018 då i omgång 21. Chindeu Obasi och Per Frick gjorde var sitt mål i den första halvleken. Elfsborg gick tillpaus med en 2-0 ledning och kontrollerade matchen. I den andra svängde det. Robin Söder reducerade med 20 minuter kvar. När fem minuter återstod fälldes Amin Affane minst en meter utanför straffområdet. Osannolikt pekade domaren på straffpunkten  och det innebar kvittering Giorgi Kharaishvili överlistade Kevin Stuhe Ellegaard. 2-2 och Elfsborg fick vänta ännu en minst en säsong att spräckte den 15 gånger långa sviten utan vinst borta mot IFK Göteborg.

2019 var det spel på Nya Ullevi igen då redan i andra omgången. Elfsborg startade bra och dominerade matchen totalt under de första tjugo minuterna. Plötsligt under bara tre minuter så hade hemmalaget gjort två mål. Patrik Karlsson-Lagemyr gjorde det första och Benjamin Nygren det andra. I den andra halvleken så ökade Sebastian Olssontill 3- 0 så blev en tung resa tillbaka till Borås.

Elfsborg bäste målskyttar på bortaplan mot IFK Göteborg.

  1. Thomas Ahlström 6
  2. Nils Hedihn, Axel Stenholm, Lars Råberg, Henry Larsson och Stefan Ishizaki 4.
  3. Sven Jonasson, Per Frick 3

Inte illa för Per Frick att nämnas på samma rad som Sven Jonasson!

TEXT: Mikael Häggström