Hammarby kommer till Borås för 40:e gången för att spela i allsvenskan mot Elfsborg på onsdag. Elfsborg har ett övertag i statistiken med 18 vinster emot 11 förluster och 10 matcher har slutat med delad pott. Målen är 72-51 till Elfsborgs fördel. I SM – slutspel har lagen också träffat på varandra och Elfsborg vann den enda matchen, som var semifinal 1982, med 3-1.

Första mötet var i allsvenskan GULDSÄSONGEN 1939/40 – då Elfsborg vann sitt tredje allsvenska guld – och matchen på Ramnavallen slutade 2-2. Knut Johansson och Sture Andersson var de hemmaspelare som lyckades överlista legendaren Sven Bergqvist – mer känd som Svenne Berka – i Hammarbys mål.

Nästa gång Hammarby kom för att spela mot Elfsborg var GULDÅRET 1961. Veckan före hade Elfsborg besegrat IFK Norrköping med 3-0 inför 22 654 åskådare, vilket är publikrekord på Ryavallen. Hammarby kämpade för att hänga kvar och med hjälp av en väl taktiskt genomförd match vann Hammarby med 2-0. Det var Elfsborg första hemmaförlust på tre år och första gången på fem år som Elfsborg inte gjorde mål i en hemmamatch.

Det skulle alltså dröja till den tredje drabbningen innan Elfsborg vann en hemmamatch mot Hammarby. 1962 vann Elfsborg med 4-2 och Ove Grahn gjorde två mål, Henry Larsson och Stig ”Spiken” Johansson (senare Talmark) ett vardera.

Hammarby åkte sedan hiss mellan allsvenskan och division II och Elfsborg vann tre raka hemmasegrar. 1963 var segersiffrorna 4-1. 1965 hade Hammarby Nacka Skoglund i laget i den allsvenska premiären med det hjälpte inte. Elfsborg vann med 2-1, Owe Westerberg och Hans ”Lien” Gustavsson var målskyttar, och två år 1967 senare vann Elfsborg igen, denna gång med 3-1 och Roger Carlsson, två mål och Lars Heineman skrev in sig som målskyttar.

1970 var Hammarby tillbaka och nu hade något hänt. Publiken hade strömmat till Hammarbys matcher och laget var bättre än någonsin och slutade på femte plats i allsvenskan. Matchen på Ryavallen inför 14 600 personer slutade 1-1 efter att Rolf Karlsson gjort mål för Elfsborg.

1970-talet var ett bra decennium för Elfsborg. Hammarby vann bara en match, 1978 då med 3-2. 1974 blev det hela 5-2 då Thomas Ahlström, Tommy Svensson, Christer Hellqvist, Anders Arvhage och Roger Altemark var Elfsborgsmålskyttar i en match där Hammarby fick två man utvisade. 1979 var det en ovanlig matchhjälte då Leif Målberg gjorde ett av sina åtta mål i allsvenskan som var matchens enda.

1982 vann Hammarby sin första allsvenska medalj. Denna säsong var det slutspel som gällde och efter att Hammarby vunnit i allsvenskan med 1-0 ställdes lagen mot varandra i semifinalen. Elfsborg spelade mycket bra och vann med 3-1 efter att Stefan Larsson och Frank Klarström gjort var sitt mål och Hammarby hjälpt till med ett självmål. I returen på Söderstadion var Elfsborg chanslösa och Hammarby gick till final med en 3-0 viktoria.

Det blev ytterligare fyra matcher lagen emellan på 1980-talet och Elfsborg vann en enda. 1983 var segersiffrorna 4-2 efter två mål av Thomas Ahlström och ett vardera av Lennart Nilsson och Stefan Larsson.

Första matchen efter Elfsborgs senaste comeback var 1998. Hammarbys islänning Petur Marteinsson var matchens ende målskytt på straffspark.

1999 kom Hammarby på besök i den andra omgången och Elfsborg vann med 3-0. Denna gång var det hemmalaget som hade en målskytt från Sagoön, nämligen Haraldur Ingolfsson. Fredrik Berglund och Andreas Nicklasson gjorde de andra målen.

2000 var det en mycket bra match. Anders Svensson gav Elfsborg ledningen, en ledning som Fredrik Berglund utökade. Hammarby kom tillbaka och Kennedy Bakircioglû och Andreas Hermansson kvitterade. Det skulle ändå bli Elfsborgs dag till sist. Fredrik Mohlin avgjorde med 3-2 och sedan fick Anders Svensson rött kort och de tio kvarvarande Elfsborgarna höll undan till en seger.

2001 vann Hammarby med 1-0 efter mål av Andreas Hermansson. Detta resultat ändrades senare till 3-0 då Elfsborg använde Johan Karlsson som inte var registrerad för spel.

Andreas Hermansson gjorde gärna mål på Ryavallen och detta gjorde han också 2002 då hans mål betydde 2-0 sedan Jonas Starck nickat in det första målet. I den andra halvleken reducerade Jurica Siljanoski på straff, för övrigt den enda straff Elfsborg hade på hela den säsongen.

2003 vann Hammarby för tredje gången i följd i Borås. På en besvärlig och isig plan i den allsvenska epilogen vann Hammarby enkelt med 2-0 efter två mål av Kennedy Bakircioglû. Resultat var tillräckligt för att Hammarby skulle bli stora silvermedaljörer.

2004 års match var den sista allsvenska matchen på Ryavallen. Björn Runström var matchens ende målskytt i den första halvleken på en spelyta som var svårspelad på grund av ett ihållande regn.

2005 bröts Hammarbys segersvit och som det gjordes. Elfsborg spelade en lysande fotboll. Samuel Holmén dundrade in 1-0 efter fem minuter då han träffade rätt från strafflinjen efter en hörnvariant. Pablo Pinones-Arce utjämnade men resten av matchen blev det nykomponerade forwardsparet Hasse Berggren-Joakim Sjöhage stora kväll. Hasse gjorde såväl 2-1 som 3-1 och Hammarbyförsvaret rasade samman av alla löpvilliga elfsborgare. Daniel Alexandersson fastställde sedan segersiffrorna till 4-1 i en av Elfsborgs allra bästa match den säsongen.

GULDÅRET 2006 upprepades segermarginalen. Det var åter en mycket bra fotbollsmatch som Elfsborg avgjorde först under slutkvarten. Samuel Holmén sköt 1-0 i den 77: e spelminuten och Elfsborg fortsatte av bara farten. Joakim Sjöhage fälldes och Samuel Holmén slog in den följande straffsparken. 3-0 gjorde Leandré Griffith, fint framspelad av Anders Svensson. Hammarby hade inte chans att stå emot Elfsborgs slutforcering och en viktig byggsten mot guldet hade lagts.

Elfsborg startade matchen 2007 på ett lysande sätt. Hammarby pressades tillbaka och Mathias Svensson gjorde 1-0 då nio minuter spelats. Elfsborg hade flera chanser att utöka ledningen men det ville sig inte. I stället var det Hammarby som utjämnade strax innan halvtimman spelats. Det var Sebastian Eguren som var målskytt och han skulle och bli den som avgjorde matchen då Hammarby fick en lite tveksam straffspark då dryga kvarten återstod. Elfsborg gjorde allt för att kvittera men bränslet var slut för dagen och Hammarby vann med 2-1.

Det blev revansch 2008. Elfsborg vann visserligen med 1-0 sedan Christian Traoré inte klarat att avstyra ett inlägg från Johan Karlsson utan slog in bollen i eget mål. Det var ändå en Pyrrhusseger. Den gamle grekiske härförarens besegrade romarna 280 f.Kr och yttrade efteråt. ”En sådan seger till och jag är förlorad syftande på de enorma förluster hans trupper lidit”. Att Elfsborgs vinsten var dyrköpt berodde på att Anders Svensson blev skadad och inte skulle komma att spela någon mer match under säsongen.

2009 var det allsvensk premiär hemma mot Hammarby. Hammarby – som när säsongen var över skulle komma att degraderas till Superettan – kom till Borås Arena och tog ledningen efter ett jätteskott från vänsterbacken Emil Johansson. I den andra halvleken tilldömdes Elfsborg två straffsparkar. Stefan Ishizaki var exekutor två gånger men lyckades bara slå in den ena och matchen slutade lite snöpligt 1-1. Hammarby degraderades från allsvenskan denna säsong.

Det skulle dröja till 2015 innan Hammarby var tillbaka. De grönvita kom på besök i årets första hemmamatch i den andra omgången. Linus Hallenius gav Hammarby ledningen strax före paus men Simon Hedlund kvitterade strax efter denna och det slutade liksom 2009 1-1.

Också 2016 var det hemmapremiär mot Hammarby men då var det i omgång två. Elfsborg hade inga problem den dagen. En säker 4-1 seger efter mål av Viktor Prodell, Viktor Claesson, Marcus Rohdén och så hjälpte Hammarby till med ett självmål.

Tremålsseger för Elfsborg blev det också 2017. I den femtonde omgången då serien skulle vända blev segersiffrorna 3-0. Simon Lundevall hade en stor dag med två mål. Det tredje gjorde Joakim Nilsson.

2018 kom Hammarby till Borås Arena i omgång 13. Matchen slutade 0-0.

Första hemmamatchen är vanligt mot Hammarby. Det var också så 2019 också då i omgång två. Muamer Tankovic gav Hammerby ledningen men Fredrik Holst kvitterade strax före paus och det slutade 1-1.

Hammarby har alltså bara en seger på Borås Arena. Den statistiken håller vi gärna vid liv också efter onsdag.

Elfsborgs bästa målskyttar hemma mot Hammarby.
Frank Klarström 5
Thomas Ahlström, Stefan Larsson och Roger Karlsson 4.

TEXT: Mikael Häggström