I strålande solsken lyckades IF Elfsborg bortabesegra BK Häcken i Svenska Cupens kvartsfinal med 2–1 (0–0). Målen gjordes av Rasmus Alm och Christopher McVey.

Manager Jimmy Thelin valde att mönstra en välbekant elva till torsdagens kvartsfinal. Det var nämligen precis samma elva spelare som startade mot Helsingborgs IF tidigare i veckan, och snarlik den elva vi fått se under säsongsinledningen.

Men trots många matcher på få dagar var det ett väldigt piggt IF Elfsborg under inledningen av matchen. Tidigt tog man tag i bollen och kunde styra spelet. Det gav också Rasmus Alm ett fint läge i den åttonde matchminuten, men siktet var då ännu inte riktigt inställt och bollen gick en bit utanför målet.

Just Rasmus Alm visade prov på pigga ben och många bollar slogs ut mot hans högerkant. Joseph Okumu var den som allt som oftast stod som avsändare på dessa. På andra sidan fortsatte Jesper Karlsson och Simon Strand samarbeta och den sistnämnda kom mer än gärna upp och överlappade.

Hemmalaget BK Häcken fick till en jättemöjlighet just innan ”cooling breaket” – men skottet strax utanför.

Efter vattenpausen mattades tempot hos gästerna från Borås av något, och Häcken kunde ta över mer och mer. Jesper Karlsson kunde sticka upp och löpa sig till friläge, men inte heller där fanns riktigt skärpan. 0–0 stod sig hela vägen in i pausvilan.

IF Elfsborg fick en riktig drömstart i den andra halvleken. Det var hemmalaget som anföll, men därifrån tog Rasmus Alm hand om bollen och satte fullt fart framåt. Och det gick undan. Han försökte vid ett tillfälle nå Jesper Karlsson som hängde på från sin vänsterkant, men när bollen då studsade tillbaka till honom igen kände han att han fick ta saken i egna händer. Efter en lång (riktigt lång) löpning framåt i planen gick Alm på skott – i mål!

Kort efter ledningsmålet valde Thelin att genomföra ett dubbelbyte. Målskytten Ramsus Alm hade sprungit färdigt, och så även hårt arbetande Per Frick. Deniz Hümmet och Jacob Ondrejka ersatte.

Hemmalagets Leo Bengtsson hade även han bytts in och bidrog med fart och fläkt för sitt lag. Det visade han prov på när han i den 58:e minuten kvitterade till 1–1.

Likaläge och förlängningsläge. Det skulle Christopher McVey se till att ändra på. Efter att ha vunnit boll några meter in på motståndarnas planhalva letade han passningslägen. Men när de möjligheterna såg ut att utebli tog även han saken i egna händer – och även den här gången var det ett lyckat drag från en Elfsborgsspelare. Långskottet hittade, via en styrning på vägen, hela vägen in i mål och 2–1 till IFE.

Därefter väntade hårt slit för att bibehålla ledningen mot ett offensivt skickligt BK Häcken. Joseph Okumu och Leo Väisänen slet hårt och kunde hålla rent framför Tim Rönning i målet. Dessutom kunde anfallsduon Marokhy Ndione och Deniz Hümmet fortsätta skapa lägen framåt.

Det blev dock inga fler mål – och IF Elfsborg är vidare till semifinal i Svenska Cupen. Härligt!

 

BK Häcken–IF Elfsborg 1–2 (0–0)

Målen: 0–1 Rasmus Alm (51), 1–1 Leo Bengtsson (58), 1–2 Christopher McVey (71)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Christopher McVey, Joseph Okumu, Leo Väisänen, Simon Strand–Rasmus Alm (57), Simon Olsson, Frederik Holst (65), Robert Gojani (65), Jesper Karlsson–Per Frick (57)

Ersättare: Mathias Dyngeland, Gustav Henriksson, Samuel Holmén (65), Deniz Hümmet (57), Jacob Ondrejka (57), Marokhy Ndione (65)

Varningar, IFE: Jospeh Okumu (39), Per Frick (45+2), Simon Strand (90+2)