Fredag 26 juni, är det 116 år sedan världens vackraste förening grundades av 19 ungdomar i Ordenshuset på Landala i Borås. 2018 invigdes en minnessten i IF Elfsborgs ära på exakt den plats som föreningen bildades. Idag minns vi vår historia genom att hedra våra grundare med nedläggning av blommor samt att berätta mer om de första åren.

Efter arbete i IF Elfsborgs historiska akademi finns sedan 2018 en minnessten på exakt den plats där Idrottsföreningen Elfsborg bildades den 26 juni 1904: Platsen för föreningens bildande och minnesstenens placering är på Landala i Borås, en bit in på den korta Landalagatan där det gamla ordenshuset låg. Under förmiddagen var Lars Stensson, historiska akademins ordförande, på plats och han flankerades av supporterlegendaren och historiemästaren Torbjörn ”Tåbben” Lindeberg som var initiativtagare till projektet med att hitta den exakta platsen för IF Elfsborgs bildande. På grund av gällande restriktioner blir det ingen allmänn fysisk samling vid minnesstenen under årsdagen 2020.

Torbjörn Lindeberg i historiska akademin berättar mer om grundandet och föreningens första år.

Hur kom det sig från början att de valde att starta föreningen som blev IF Elfsborg?
– Den stora föreningen vid den här tiden i Borås var Borås Atlet o Idrottssällskap (kallades för BAIS). Man hade redan 1903 spela fotboll i nuvarande Ramnaparken men eftersom BAIS inte ville ta upp fotbollen i sitt program beslör man att bilda en egen förening.tillsamman med några godtemplare som redan hade en förening som hette Olympia, en gymnastikförening som bildades 1903. IF Elfsborgs historia inleddes 26 juni 1904 när 19 pojkar i den övre tonåren efter samtal valde att starta ett eget fotbollslag som fick namnet Borås Fotbollslag. Den stora pådrivaren var Carl Larson, en duktig idrottsman, som förutom fotboll även utövade brottning samt friidrott. Vår första ordförande blev Karl Börjesson som var äldst av våra grundare, hela 21 år, jämfört med många som bara var 16-17 år .

Hur kom det sig att de två år senare valde att byta namn till IF Elfsborg 1906?
– I historiebeskrivnngen bruka det heta att Carl Larson var den som drev igenom namnbytet till IF Elfsborg 1906, eftersom han ansåg att det fanns för många föreningar med Borås i namnet. En annan av de främsta anledningarna var att många av medlemmarna var mångsysslare som tyckte att det det kändes märkligt att representera  *Borås Fotbollslag* när de även tävlade i allmän idrott (friidrott) eller brottning. De enades om att Idrottsföreningen Elfsborg blev ett namn som kunde rymma en bredare verksamhet.

Namnet Elfsborg är den gamla stavningen av Älvsborg och anspelar på den gamla geografska betydelsen. Grundandet av föreningen skedde i ordenshuset på Landala där flera av medlemmar var en del av nykterhetsrörelsen, varav det fanns en loge med namnet Elfsborg. Det fanns även en koppling till att laget brukade åka ut till Fristad Hed och spela matcher där kungliga Elfsborg regemente höll till. Namnvalet och färgerna gjorde att föreningen tidigt valde att representera fler än bara Boråsarna.

Hur växte föreningen under de första åren?
– IF Elfsborg blev de främsta pionjärerna för fotbollen i Borås och fick snart fler medlemmar när sporten växte. 1908 kom den första framgången när IF Elfsborg blev Västergötlands främsta genom att vinna DM. 1920 hade förenigens verksamhet vuxit och utgjordes av 400 medlemmar som hölls ihop av en huvudstyrelse och totalt sju sektioner. Förutom fotboll tävlade man i gymnastik, allmänn idrott, skidor, boxning/brottning, simning och velociped (cykel). Totalt har 14 olika sektioner rymts under IF Elfsborgs tak genom åren. Flera av de gamla sektionerna, som simningen och tennisen, är idag som bekant framgångsrika egna föreningar.

På söndag skrivs ett nytt kapitel i IF Elfsborgs historia när damlaget gör din första match, Vad tycker du om det?
– Det är häftigt att IF Elfsborg efter 116 år fortsätter att utvecklas och skriva ny historia. Även om damer represeterat föreningen inom andra idrotter och det även funnits flicklag inom IFE nu ett par år så är det stort med ett representationslag för damer som gör seriedebut. Det är något vi alla Elfsborgae ska vara stolta över!

Ett stort tack till våra grundare vars arv vi förvaltar och driver vidare idag 116 år senare.
Länge leve IF Elfsborg!