Komma till bra chanser hade IF Elfsborg inga problem med när Örebro SK var på besök under söndagen. Men effektiviteten fanns inte där – och man fick nöja sig med 1–1. Jesper Karlsson satte dit Elfsborgs mål på straff.

Det var även den här aftonen ett piggt IF Elfsborg inledningsvis. Hög och och aggressiv press och trots hårt matchande mycket spring i benen. Det tog inte lång tid innan Simon Olsson kom till ett kanonläge, men där ett ÖSK-ben kunde stoppa den förstnämndes skott i absolut sista stund.

Gästande Örebro SK hade det tufft inledningsvis, och man bjöd faktiskt Elfsborg på ett antal fina möjligheter till att både ställa om och gå på skott från nära håll. Men skotten var antingen missriktade eller så räddade Oscar Jansson i ÖSK:s mål.

Under den första halvtimman var det total dominans från Di Gule och man radade upp lägen som absolut får klassas som fina. Jesper Karlsson var en som ofta tog sig till chanserna – eller låg bakom dem. På resultattavlan hade det likväl kunnat stå både 1–0 och 2–0 efter matchens första tredjedel.

I den 35:e minuten skulle allt tryck framåt också ge utdelning för hemmalaget – trodde man. Vackert spel från Elfsborg avslutades med att Marokhy Ndione nickade in bollen i mål. Men tyvärr blev det bortdömt för offside.

Istället skulle det bli en kalldusch inför halvtidsvilan. Gästerna satte snabbt igång en frispark vid mittplan och hittade ut till Albin Granlund på högerkanten. Därifrån tog han sig förbi Jesper Karlsson och hittade in till Agon Mehmeti som tryckte in bollen i öppet mål.

Målet gav ÖSK energi, men 0–1 stod sig till paus.

I den andra halvleken kom Elfsborg återigen ut som ett taggat gäng och kunde fortsätta på den inslagna vägen med att skapa heta chanser. Det tog bara minuten innan Jesper Karlsson nickade utanför från nära håll.

ÖSK hade börjat ta sig in i matchen allt mer och man hade också mycket mer boll än i den första halvleken. Istället kunde då IFE:s chanser tillkomma via omställningar. På en sådan hittade Rasmus Alm fram till Jesper Karlsson, som petade bollen vid ena sidan av försvararen och sprang på den andra. Den senare kunde därefter komma till skott, men Jansson i gästernas mål fortsatte att göra svettiga räddningar.

Till slut kom målet. Inbytte Jacob Ondrejka prickade en ÖSK-arm och Jesper Karlsson tryckte in den efterföljande straffen till 1–1.

Samuel Holmén hade också han bytts in i den här matchen, men fick även lämna planen när han i den 79:e minuten fick syna det röda kortet efter en tuff tackling. Därmed skulle avslutningen av matchen spelas med tio Elfsborgsspelare.

Trots en spelare färre på planen fortsatte Di Gule skapa framåt och var ytterst nära att punktera den här matchen. Men det var en sådan dag den här dagen. Matchen slutade 1–1 och IF Elfsborg är fortsatt obesegrade i årets allsvenska.

IF Elfsborg–Örebro SK 1–1 (0–1)

Målen: 0–1 Agon Mehmeti (40), 1–1 Jesper Karlsson (67, straff)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Johan Larsson, Joseph Okumu, Leo Väisänen, Simon Strand–Rasmus Alm (65), Simon Olsson, Frederik Holst (66), Robert Gojani (78), Jesper Karlsson (90)–Marokhy Ndione (59)

Ersättare: Mathias Dyngeland, Gustav Henriksson, Christopher McVey, Samuel Holmén (66), Deniz Hümmet (59), Jacob Ondrejka (65), Isaac Prince Kouame (90)

Varning, IFE: Jacob Ondrejka (70)

Utvisning, IFE: Samuel Holmén (79)