Under söndagen var det så äntligen dags. IF Elfsborgs damlag drog igång det historiska och efterlängtade seriespelet – och som man gjorde det.

På ett varmt och publiktomt Kronängs Arena klev damlaget ut för sin första match i seriesammanhang någonsin. Elfsborg tog tag i taktpinnen direkt med att tidigt komma igång med sitt fina passningsspel, sina kombinationer och med att gång på gång komma till farliga anfall. Tidigt skapades flera bra lägen. Ett av dem kom när Westberg Carlsson tog sin in i straffområdet efter ett inlägg från Jardving. Westberg Carlsson fick tyvärr inte någon riktig träff på bollen och bollen hamnade i målvaktens famn.

Det skulle dock inte dröja länge innan det blev mål, och ett historiskt sådant. Damlagets första målskytt i seriesammanhang någonsin heter Leann Nyström. Vindsnabbe Cornelia Andersson fälldes i straffområdet efter en snabb kontring och Leann Nyström kunde därefter snyggt sätta 0-1 till Elfsborg på straff i minut sjutton.

Elfsborg fortsatte sedan att trycka på och flera bra lägen dök upp från hörnor. Ofta var det ytterbacken Ellen Larsson som flera gånger kunde hitta fria Elfsborgsspelare i straffområdet. Men 0-2 skulle inte komma på hörna, utan istället efter en riktigt fin passning från Johanna Kalinskij Köhlquist fram till en fri Sara Jardving som lika läckert kunde peta förbi bollen bakom Kronängs målvakt.

Elfsborg hade sedan bud på fler mål i första halvleken, men 0-2 stod sig.

Elfsborg rivstartade andra halvlek. Inbytte yttermittfältaren Tea Skoglund kom förbi på vänsterkanten och slog ett inlägg mot straffområdet. Där fanns Linda Westberg Carlsson, som först efter sin egna retur på ett första avslut, kunde peta in bollen. 0-3.

I pausen gjorde Elfsborg tre byten. Cornelia Andersson mot Tea Skoglund, Ebba Johansson mot Evelina Brink och Sara Jardving mot Mathilda Ståhlbom Karlsson. Tre byten – alla på offensiva positioner.

Elfsborg fortsatte i samma lugna, trygga stil även i andra halvlek och hemmalaget hade väldigt svårt att skapa riktiga anfall på elfsborg.

Första halvlekens farliga hörnor skulle tillslut få utdelning. Ellen Larsson med en högt slagen hörna till kapten Gabriella Uddh som snyggt kunde möta bollen med pannan och nicka in 0-4 till gulsvart.

Även 0-5 skulle senare komma. Inbytte Donika Shala laddade och sköt ett läckert distansskott utanför straffområdet som letade sig in i mål.

Kronäng skulle senare reducera i slutminuterna efter ett snyggt avslut på avstånd.

1-5 slutade tillslut matchen.

Kronängs IF – IF Elfsborg 1-5
Målskyttar: Leann Nyström, Sara Jardving, Linda Westberg Carlsson, Gabriella Uddh, Donika Shala.

Startelvan
Lia Wiking, Ellen Larsson, Cornelia Lind Kékesy (Ut), Gabriella Uddh, Fanny Johansson,
Linda Westberg Carlsson (Ut), Johanna Kalinskij Köhlquist, Leann Nyström (Ut), Sara Jardving (Ut 46´), Cornelia Andersson (Ut 46´), Ebba Johansson (Ut 46´).

Ersättare: Sanna Öjersson, Linn Sångberg (In), Mathilda Ståhlbom Karlsson (In 46´), Evelina Brink (In 46´), Donika Shala (In), Moa Skoglund (In), Tea Skoglund (In 46´)