Det var på väg att sluta med seger för IF Elfsborg borta mot serieledande IFK Norrköping. Men ett sent kvitteringsmål från hemmalaget gjorde att matchen istället slutade 1–1. Johan Larsson sköt in IFE:s ledningsmål.

I möte med serieledaren, med idel segrar så här långt, på bortaplan krävs ett solitt försvarsspel. Det var något som verkligen visades upp inledningsvis från IFE den här onsdagskvällen. Det var välsynkat och uppoffrande från alla elva spelare, och dessutom kunde man därifrån ta sig framåt och skapa flertalet fina chanser.

Först att få visa upp sig från sin bästa sida i den här matchen var Tim Rönning. Redan i den andra minuten avstyrde målvakten ett friläge.

Precis som flera andra matcher under den här säsongsinledningen var Di Gule duktiga på att utnytta omställningsmöjligheterna. Johan Larsson hängde mer än gärna med upp och kunde även avlossa ett par skott.

Just en sådan aktion bar också frukt – kanske något oväntat. Johan Larsson klev framåt i den 34:e matchminuten och såg ut att skicka in bollen mot mål i hopp om vidare styrning från en lagkamrat. Men istället letade sig bollen hela vägen in i mål och en härlig ledning för Elfsborg.

Det var en fin period för gästerna från Borås som också kunde äga mycket boll. Till den andra halvleken skulle matchbilden se något annorlunda ut. IFK Norrköping tog över mer och mer, och anfallaren Christoffer Nyman sattes allt oftare i fina lägen. Men uppoffrande ageranden från både Rönning och försvarslinjen höll bollarna på rätt sida mållinjen.

Det handlade i mångt och mycket om att slita hårt, och att kunna andas med bollen när tillfälle ges. IFK Norrköping var nära flera gånger om att kvittera.

Men istället såg Elfsborg ut att få en gyllene möjlighet att punktera det här mötet. Inbytte Marokhy Ndione tog tag i bollen vid mittplan och satte full fart framåt. Med sig in i straffområdet hade han en Norrköpingsförsvarare och de båda hade tag i varandras tröjor och föll. Domaren pekade på straffpunkten – men valde efter diskussion med den assisterande domaren att ändra sitt beslut.

En av planens absolut främsta spelare, Tim Rönning, fortsatte att styra och ställa där bak i hemmalagets allt intensivare jakt på ett mål. Dessutom stod han för ett antal starka ingripanden.

Men till slut så gick det inte längre. I den 92:a minuten nickade Rasmus Lauritsen in 1–1 – som också blev slutresultatet. En gedigen kämparinsats matchen igenom, som var på väg att resultera i tre poäng. Istället blev det en stark poäng mot serieledande IFK Norrköping.

I nästa omgång ställs IF Elfsborg mot Malmö FF hemma på Borås Arena. Den matchen spelas på söndag.

IFK Norrköping–IF Elfsborg 1–1 (0–1)

Målen: 0–1 Johan Larsson (34), 1–1 Rasmus Lauritsen (90+2)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Johan Larsson (59), Joseph Okumu, Leo Väisänen, Simon Strand–Rasmus Alm (59), Simon Olsson (88), Frederik Holst, Robert Gojani, Jesper Karlsson–Per Frick (69)

Ersättare: Mathias Dyngeland, Gustav Henriksson, Christopher McVey (59), Rasmus Rosenqvist, Deniz Hümmet (88), Jacob Ondrejka (59), Marokhy Ndione (69)

Varning, IFE: Simon Strand (25)