IF Elfsborg är fortsatt obesegrade i Allsvenskan. Under söndagen säkrades en stark 1–0-seger när Malmö FF var på besök på Borås Arena. Hemmalagets mål gjordes av Frederik Holst.

Efter fyra raka kryss i årets allsvenska var IF Elfsborg under söndagen på jakt efter en ny trepoängare. På andra sidan väntade tufft motstånd i form av Malmö FF.

Regnet öste ner på planen på Borås Arena och det var hårda vindar stundtals. Ett väder som kan vara svårspelat, men det var ingenting som verkade påverka Elfsborg som inledde starkt. Det tog nämligen inte mer än 15 sekunder innan IFE tagit sig framåt och Frederik Holst avlossat ett tungt avslut som satt klockrent i stolpen.

Annars fortsatte IF Elfsborg med sitt fina, och uppoffrande, försvarsspel. Frederik Holst på defensivt innermittfält var överallt på planen och satte gång på gång stopp för MFF-lägen. Joseph Okumu och Robert Gojani satte mer än gärna ut bollarna på kantlöparna, och just kantspelet kunde Elfsborg utnyttja fler gånger om. Därifrån skickade man också många gånger tidigt in bollen i motståndarnas straffområdet där lagkapten Per Frick slet hårt mot MFF-försvararna.

Efter drygt 20 minuter vann Frederik Holst bollen vid mittplan efter en tuff duell. Direkt tittade han upp och såg att Rasmus Alm tagit fart på vänsterkanten. Den senare fick också bollen, satte full fart framåt och tog sig hela vägen in i motståndarnas straffområde. Därifrån försökte han hitta in till Per Frick, men en Malmö-fot hann emellan.

En stark Elfsborgsinsats i den första halvleken, även om Malmö trots allt kommit till några fler heta lägen, skulle få krönas med ett härligt ledningsmål. Just innan pausvilan nådde Leo Väisänen högst på en hörna från Jesper Karlsson. Nicken träffade Frederik Holsts rygg och ändrade riktning, vilket ställde Johan Dahlin i målet.

Även till den andra halvleken var det en stark inledning från hemmalaget. Jesper Karlsson hade fått ny energi under vilan och löpte mer än gärna, både med och utan boll. Karlsson, som nu hade flyttat över till högerkanten, hittade fler och fler samspel med Johan Larsson vilket resulterade i flera farliga målchanser.

Den allra hetaste chansen i den andra halvleken kom till på just det sättet. Johan Larsson avancerade framåt och hittade in till Jesper Karlsson som läckert petade bollen mot mål – och tvingade Dahlin till en superräddning.

Avslutningen av matchen var en gedigen kämparinsats när MFF intensifierade jakten på en kvittering. Leo Väisänen och Joseph Okumu jobbade hårt och vann många luftdueller när allt fler inlägg trycktes in mot mål. Samtidigt fortsatte Frederik Holst att slita där framför.

Det blev inte något kvitteringsmål för gästerna. IF Elfsborg höll ut hela vägen till slutsignal och säkrade en mycket skön trepoängare. Nu väntar semifinal i Svenska Cupen mot IFK Göteborg på torsdag.

IF Elfsborg–Malmö FF 1–0 (1–0)

Målen: 1–0 Frederik Holst (45+1)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Johan Larsson, Joseph Okumu, Leo Väisänen, Simon Strand–Rasmus Alm (62), Simon Olsson (90+1), Frederik Holst, Robert Gojani (62), Jesper Karlsson–Per Frick (87)

Ersättare: Mathias Dyngeland, Gustav Henriksson, Christopher McVey, Sivert Heltne Nilsen (62), Deniz Hümmet (90+1), Jacob Ondrejka (62), Marokhy Ndione (87)

Varningar, IFE: Frederik Holst (25), Simon Olsson (31), Joseph Okumu (38)