IF Elfsborg ägde stora delar av semifinalen mot IFK Göteborg, och var det lag som skapade flest och bäst målchanser. Matchen gick hela vägen till förlängning, och där var det dock gästande IFK som lyckades pricka in matchens enda mål.

Solen var tillbaka på Borås Arena och det vankades västderby när Svenska Cupen nått semifinal. IF Elfsborg mot IFK Göteborg. Manager Jimmy Thelin mönstrade med precis den startelva som för några dagar sedan besegrade Malmö FF med 1–0.

Både Jesper Karlsson och Rasmus Alm på varsina kanter visade direkt från start stor löpvillighet och ville mer än gärna få bollar att springa på. Det fick de också.

Den första halvlekens allra hetaste målchans kom till redan i den 17:e minuten. Joseph Okumu hittade fram till en offensivt löpande Johan Larsson, som bröstade ned bollen in mot straffområdet och avancerade. Därifrån kunde han avlossa ett tungt skott där bollen lurigt efter målvaktsingripandet dansade strax framför mållinjen. Men en IFK-försvarare lyckades rensa undan i sista stund.

Tio minuter senare gled Rasmus Alm framåt – och senare också igenom gästernas försvar. Den vindsnabbe yttern kom även till avslut, men ett avslut som räddades av Ioannis Anestis i Göteborgs mål.

Mot slutet av halvleken hade Elfsborg mycket boll – men tillställningen var alltjämt mållös när domare Mohammed Al-Hakim blåste av för halvtidsvila.

Tidigt i den andra halvleken tilldömdes IFK Göteborg en frispark i ett farligt läge. Tim Rönning var dock med på noterna och stod för en fin räddning och kunde styra ut bollen till hörna.

De båda lagen lyckades skapa halvchanser under den större delen av den andra halvleken, där ett antal chanser, speciellt från IFE:s sida, såg ut att kunna bli av den farligare klassen. Men i de sista momenten saknades den riktiga skärpan.

Alexander Bernhardsson bytte av Rasmus Alm, och kort efter kunde Sivert Heltne Nilsen ersätta Robert Gojani på innermittfältet.

I den 86:e matchminuten tog sig Jesper Karlsson in i straffområdet och fälldes. Domaren pekade på straffpunkten och samme Karlsson stegade fram för att ta hand om den på egen hand. Straffen, som placerades mot målvaktens högra hörn, räddades dock.

Med bara sekunder kvar av de fyra tilläggsminuterna slogs bollen in, nickades vidare och Joseph Okumu var en hårsmån ifrån att få bollen i mål när han sträcker ut benet rejält. Därefter var de 90 minuterna avklarade – och förlängning väntade.

Åtta minuter in i förlängningen kom en rejäl kalldusch. IFK Göteborg blixtrade till och Victor Wernersson kom i bra avslutsläge – och placerade bollen i nät. 1–0 till Blåvitt.

Jesper Karlsson var nära att snabbt replikera. På ett mycket skickligt sätt dribblade han sig fram och in i straffområdet till ett bra läge. Därifrån skickade han också iväg ett snabbt skott, men som även det räddades av Anestis.

Till den andra förlängningskvarten byttes Jacob Ondrejka in i Frederik Holsts ställe. Och innan han gjort en minut på planen kom även han till skott, dock för långt utifrån för att det skulle bli riktigt farligt.

Drygt sex minuter från slutet var Johan Larsson ytterst nära att kvittera. Samuel Holmén, Simon Olsson och Sivert Heltne Nilsen spelade sig fram på högersidan, och den sistnämnde slog sedan in bollen mot mål. Där nådde Larsson högst – men nicken räddas av Anestis med extra hjälp av stolpen. Med bara sekunder kvar testade Jesper Karlsson skott, och på den efterföljande hörnan, där Tim Rönning även var uppe, var det återigen nära.

Men det ville sig helt enkelt inte för IF Elfsborg den här aftonen. Man skapade överlägset flest chanser, men fick inte in den i mål. IFK Göteborg vann matchen med ett mål mot noll och är klara för final i Svenska Cupen. För IF Elfsborg blir det nu fullt fokus på den fortsatta striden i Allsvenskan. Härnäst väntar Kalmar FF på bortaplan.

IF Elfsborg–IFK Göteborg 0–0 (0–0), 0–1 efter förlängning

Målen: 0–1 Victor Wernersson (98)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Johan Larsson, Joseph Okumu, Leo Väisänen, Simon Strand–Rasmus Alm (61), Simon Olsson, Frederik Holst (106), Robert Gojani (70), Jesper Karlsson–Per Frick (95)

Ersättare: Mathias Dyngeland, Gustav Henriksson, Sivert Heltne Nilsen (70), Samuel Holmén (88), Alexander Bernhardsson (61, UT 88), Jacob Ondrejka (106), Marokhy Ndione (95)

Varningar, IFE: Simon Strand (24), Sivert Heltne Nilsen (71), Joseph Okumu (93), Johan Larsson (100)