Det såg länge ut att sluta med förlust. Men en urstark slutperiod såg istället till att det blev en Elfsborgsseger den här måndagskvällen. IFE:s mål i 2–1-segern mot Kalmar FF stod Sivert Heltne Nilsen och Samuel Holmén för.

Efter den tunga semifinalförlusten i Svenska Cupen mot IFK Göteborg reste IF Elfsborg under måndagen till Kalmar och Guldfågeln Arena med siktet inställt på revansch.

Men ett par fina intentioner i offensiven till trots var det ändå Kalmar FF som såg hetast ut inledningsvis. Hemmalaget fick till ett antal hörnor som blev farliga framför Tim Rönning i IFE:s mål – och till slut skulle det också ge utdelning. En hörna slogs in och landade framför Fidan Aliti som lyckades stöta in bollen i nät.

Tidigt underläge och en tidig jakt på ett kvitteringsmål inleddes. Elfsborg tog tag i bollen men hade svårt att få till det ordentliga tempot i passningsspelet. Inte heller det flytet som man hittills i år fått se från Jimmy Thelins manskap. Istället fick Tim Rönning stå för en superrädning där Kalmar var ytterst nära 2–0.

I matchens 30:e minut grinade Joseph Okumu illa efter ett försök att rädda en boll från att gå ut till Kalmar-hörna. Såpass illa att han tvingades utgå. In i hans ställe kom Gustav Henriksson.

Till den andra halvleken valde Jimmy Thelin att göra en förändring. Samuel Holmén kom in och ersatte Frederik Holst. Tempot skruvades upp, presspelet blev mer effektivt och det fanns en större tydlighet i spelet.

Jesper Karlsson hittade allt oftare rätt och redan fem minuter in i halvleken var hans inspel sånär på att hitta Per Frick som stormade in i straffområdet.

Deniz Hümmet kom in. Senare även Jacob Ondrejka och Marokhy Ndione. Den sistnämnda fick vid flertalet tillfällen användning av sin styrka i luftrummet och var nära flera gånger om med huvudet.

Efter en lång period med mycket boll och ett Kalmar som blivit allt mer tillbakapressat kom så utdelningen för IFE. Lagkapten Sivert Heltne Nilsen, som var tillbaka från start den här kvällen, nickplacerade in kvitteringsmålet med fem minuter kvar av ordinarie tid. Ett minst sagt efterlängtat gult mål – men man nöjde sig inte där.

Istället påbörjades jakten på ett segermål. När klockan nästintill tickat upp på 92 spelade minuter hittade Johan Larsson in till Samuel Holmén som höll till vid den bakre delen av motståndarnas straffområde. Därifrån vände han om och placerade in 2–1-målet vid den bortre stolpen.

Ett mål som avgjorde det här mötet – och tre sköna poäng in på kontot. Härnäst väntar bortamatch mot BK Häcken på torsdag.

Kalmar FF–IF Elfsborg 1–2 (1–0)

Målen: 1–0 Fidan Aliti (14), 1–1 Sivert Heltne Nilsen (85), 1–2 Samuel Holmén (90+2)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Johan Larsson, Joseph Okumu (30), Leo Väisänen, Simon Strand–Rasmus Alm, Simon Olsson, Frederik Holst (46), Sivert Heltne Nilsen, Jesper Karlsson (70)–Per Frick (63)

Ersättare: Mathias Dyngeland, Gustav Henriksson (30), Christopher McVey, Samuel Holmén (46), Deniz Hümmet (63), Jacob Ondrejka (70), Marokhy Ndione (70)

Varning, IFE: Per Frick (27), Gustav Henriksson (57), Sivert Heltne Nilsen (62), Leo Väisänen (77), Simon Strand (80)