Ett stenhårt volleyskott från Jesper Karlsson under inledningen av den andra halvleken satte IF Elfsborg i ledning. En ledning som man sedan inte släppte, trots spel med en man mindre under sista halvtimmen.

Efter segermatchen mot AIK i torsdags reste i IF Elfsborg vidare till Östersund och inledde förberedelserna inför söndagens tuffa bortamöte.

På ett soligt Jämtkraft Arena började Di Gule på ett oerhört piggt sätt och under den inledande kvarten radade man upp heta målchanser. Jesper Karlsson var först ut när han snappade upp bollen efter slarv i hemmaförsvaret. Från sin högerkant vek han in och la han sedan över bollen på vänsterfoten i ett försök att curla in den i bortre krysset. Men några decimeter saknades för ett riktigt drömmål.

Bakom de allra flesta heta lägen fanns Simon Olsson. Från sin position strax bakom topptrion drev han upp gång efter gång med bollen för att sedan sätta sina lagkamrater i bra lägen. Simon Olsson var dessutom själv nära att sätta dit 0–1, men stolpen var i vägen den gången.

Därefter mattades det höga tempot av något och Östersund kunde börja transportera lite boll. Hemmalaget tog över bollinnehavet, men kom inte mycket närmre än att man lyckades skapa ett antal hörnor.

Tio minuter från pausvilan serverade Jesper Karlsson kapten Sivert Heltne Nilsen ett kanonläge vid straffområdeslinjen. Den senare valde att trycka av direkt, men fick inte önskad träff på bollen.

Drömstart blev det istället i den andra halvleken. Elfsborg fixade tidigt till sig en hörna, som Johan Larsson skulle komma att slå in i straffområdet. Vid den bortre delen väntade Jesper Karlsson och tajmade in ett stenhårt volleyskott på bästa vis. Otagbart för Aly Keita i hemmamålet.

Kort efter kunde även tvåan ha kommit när Simon Olsson fick en passning från motståndarlaget rätt på fötterna, satte full fart framåt och la senare ut bollen mot Rasmus Alm som nu intagit högerkanten. Alm avlossade ett tungt skott, men Keita var med på noterna.

Hack i maskineriet blev det dock när Simon Strand i den 63:e minuten fick syna det röda kortet. Strand hamnade bakom en Östersundspelare som var på väg framåt mot mål, och hakade upp denne. Domaren blåste för frispark och det röda kortet var ett faktum.

Kort efter genomförde IFE sitt första byte. Christopher McVey kom in och täckte upp på vänsterbackspositionen. Simon Olsson var den som hade spelat färdigt. Senare äntrade också Samuel Holmén och Frederik Holst planen.

Östersund inledde jakten på ett kvitteringsmål och tvingade Elfsborg längre ned i planen. Under en period var det ett intensivt tryck, men som lättade av något och IFE kunde äga lite boll. Under de sista skälvande minuterna försökte man desperat, men Elfsborgs försvar stod solitt och Tim Rönning vägrade låta bollen passera.

Efter lite mer än fyra tilläggsminuter blåste till slut domaren Glenn Nyberg av. IF Elfsborg stod som segrare och säkrade säsongens sjunde trepoängare. Härnäst väntar Falkenbergs FF hemma på Borås Arena. Den matchen spelas på torsdag.

Östersunds FK–IF Elfsborg 0–1 (0–0)

Målen: 0–1 Jesper Karlsson (50)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Johan Larsson, Joseph Okumu, Leo Väisänen, Simon Strand–Rasmus Alm (73), Simon Olsson (65), Sivert Heltne Nilsen, Robert Gojani (73), Jesper Karlsson (90+3)–Per Frick

Ersättare: Mathias Dyngeland, Gustav Henriksson, Christopher McVey (65), Samuel Holmén (73), Frederik Holst (73), Jacob Ondrejka, Marokhy Ndione (90+3)

Varning, IFE: Leo Väisänen (26)

Utvisning, IFE: Simon Strand (63)