200823 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Östersund den 23 augusti 2020 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0020

Tung förlust hemma mot Östersund

Publicerad: 2020-08-23 18:42, Uppdaterad 2020-08-23 21:28

Efter åtta raka matcher utan förlust skulle den fina sviten tyvärr till slut komma att spricka. Östersunds FK besegrade under söndagen IF Elfsborg på Borås Arena med 1–0. Gästernas mål stod Blair Turgott för.

Efter en intensiv sommar med två-tre matcher per vecka och många resor däremellan har nu allsvenskan återgått till det sedvanliga tempot igen. När IF Elfsborg under söndagen tog emot Östersund hemma på Borås Arena var det en vecka sedan man senast spelade match. Då mot Hammarby.

Gästande Östersund inledde piggt och tog sig framåt ett par gånger. Man satte Tim Rönning i Elfsborgsmålet på prov – men den senare hade full koll på läget.

I den 20:e minuten var det dock hemmalaget som var ytterst nära att ta ledningen i det här mötet. Jesper Karlsson la upp bollen för frispark nära den vänstra sidlinjen på offensiv planhalva. Därifrån hittade han in till Sivert Heltne Nilsen, som i sin tur skarvade bollen vidare mot Joseph Okumu. Okumu stod precis framför mål och sköt bollen vidare i vad som såg ut att bli ett 1–0-mål, men där dök Aly Keita upp och räddade gästerna i absolut sista stund.

Senare i halvleken laddade Simon Olsson för skott utanför straffområdet när en andraboll från en hörna var på väg ut mot honom. Träffen var nästintill klockren – men fick styrning av egen spelare längs vägen och gick istället ut till en inspark.

Med mindre än fyra minuter kvar av den första halvleken dundrade Jesper Karlsson fram längs vänsterkanten och slog in bollen mot mål. Där styrdes den något oväntat mot mål av en ÖFK-försvarare – och träffade klockrent i ribban. Men mål blev det inte, utan 0–0 stod sig in i pausvilan.

Efter en stark avslutning i den första halvleken fick IFE en riktig mardrömsstart i den andra. Rami Kaib fick redan efter tre minuter syna sitt andra gula kort, och därmed visades han också ut. Elfsborg skulle tvingas spela med tio spelare under den andra halvleken.

Trots detta stod man upp bra och kunde fortsätta skapa chanser framåt. Jesper Karlsson var som vanligt inblandad i mycket av det som hände. Bland annat hittade han in till Marokhy Ndione som bröstade ned bollen inne i straffområdet. I en trängd situation hade dock Ndione svårt att få till avslutet.

Men Östersund skulle med mindre än 20 minuter kvar av matchen lyckas få hål på Tim Rönning och IF Elfsborg. Isak Ssewankambo hittade med ett inspel snett inåt bakåt i offensivt straffområde fram till Blair Turgott som tryckte in ledningsmålet för gästerna.

Mot slutet valde manager Jimmy Thelin att göra ett antal byten i jakten på ett kvitteringsmål. Jesper Karlsson var sånär på att få trycka in 1–1 med ett fåtal minuter kvar – men det blev tyvärr inget gult mål den här eftermiddagen. Östersund höll ut och vann matchen med 1–0.

I nästa omgång väntar Malmö FF på bortaplan. Den matchen spelas nästa söndag.

IF Elfsborg–Östersunds FK 0–1 (0–0)

Målen: 0–1 Blair Turgott (72)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Johan Larsson, Joseph Okumu, Leo Väisänen (82), Rami Kaib–Rasmus Alm (82), Simon Olsson (85), Frederik Holst, Sivert Heltne Nilsen, Jesper Karlsson–Marokhy Ndione (57)

Ersättare: Mathias Dyngeland, Gustav Henriksson, Christopher McVey, Robert Gojani (82), Samuel Holmén (85), Deniz Hümmet (57), Jacob Ondrejka (82)

Varningar, IFE: Rami Kaib (45+2, 48),  Frederik Holst (74), Johan Larsson (80)

Utvisning, IFE: Rami Kaib (48)