Det blev en härlig inledning på SM-slutspelet när IFK Göteborg besegrades i första matchen. 

På lördagseftermiddagen ställdes IF Elfsborgs U-trupp mot IFK Göteborgs dito när SM-slutspelet drog igång i P19 Allsvenskan. Det var bara en vecka sedan de båda lagen möttes i grundseriens sista match, en match som slutade 3–3. Nu var det mer nerv och allvar, vilket också märktes. SM-slutspelet innebär att topp 5 i P19 Allsvenskan Södra nu spelar enkelmöten. Det lag som leder serien efter fyra spelade matcher går till SM-final mot vinnaren i den norra serien, vilket gör att varje poäng blir än mer avgörande.

Tvåmålsledning blev oavgjort

Därför var inledningen i matchen från hemmalagets sida väldigt tillfredställande. Det dröjde nämligen bara tre minuter innan Jonathan Levinsson nickade in 1–0 på en hörna. Elfsborg fortsatte pressa på och ökade även ledningen efter 17 minuter genom Kevin Liimatainen. En trygg ledningen kunde tänkas, men då vaknade IFK till liv och gjorde både reducering och kvittering under fem minuter, och helt plötsligt var det 2–2 i halvtidsvilan.
– Vi stod för riktigt starka första 20 minuter, fick en bra inledning, pressade och skapade fasta situationer som vi också utnyttjade. Sedan kommer vi in i en period där vi inte gör vad vi ska göra, vi gör lite misstag och de var duktiga i sina omställningar och kunde straffa oss, säger tränare Tobias Linderoth.

Kontroll i andra halvlek

I andra halvlek kom Elfsborg ut igen och ville visa att man minsann inte alls ville släppa poäng till rivalen. Det dröjde också bara nio minuter innan hemmalaget var i ledning igen genom Noah Söderberg. Därefter hade laget god kontroll på matchbilden, skapade chanser att göra fler mål och släppte till få chanser, vilket gjorde att Elfsborg kunde hålla undan och vinna med uddamålet.
– Vi kände i halvtid att om vi bara var noggranna i spelet skulle vi skapa chanser och kunna göra något mål till, vilket vi också gjorde. Vi hade chanser att göra något mål till men tycker ändå vi hade hyfsad kontroll trots att det bara skiljde ett mål, säger Linderoth vidare.

Elfsborg fick därmed en härlig inledning på slutspelet och får nu ladda om inför en tuff bortamatch mot Malmö FF nästa lördag.

IF Elfsborg – IFK Göteborg 3–2 (2–2)

Mål: 1–0 Jonathan Levinsson 3′, 2–0 Kevin Liimatainen 17′, 2–1 27′, 2–2 34′, 3–2 Noah Söderberg 54′

Startelvan: 31. Sebastian Jonsson (mv), 2. Viktor Widell, 3. Gustav Broman (K), 4. Jonathan Levinsson, 5. Oliver Zandén, 6. Kevin Holmén, 7. Kevin Liimatainen, 8. Noah Söderberg, 10. Jack Cooper Love, 11. Otto Vallentin, 18. Daniel Miljanovic
Ersättare: 1. Ludvig Målberg (mv), 9. Musa M’Benga, 13. Filip Gustafsson, 15. Mattias Mannerstål, 16. Besfort Zeneli, 17. Teodor Svensson, 19. Arvid Skantz