Efter ett historiskt första år så kan vi med glädje nu meddela att damlagets huvudtränare Joakim Carlsson har förlängt med föreningen, ett kontrakt som sträcker sig till 2022. 

-Det kändes som ett självklart beslut efter att ha varit med från första början i detta stora arbetet. Att tillsammans med min ledarstab få skapa truppen vi har idag och tillsammans bygga den från grunden har varit ett spännande och lärorikt jobb. Så att få chansen att fortsätta utveckla detta laget är något jag ser väldigt mycket fram emot, berättar Joakim.

Inför säsongen startades det historiskt första damlaget i IF Elfsborg. Laget gick in i division 4 med mål att avancera i seriesystemet. Våren blev en underlig tid, men när säsongen väl drog igång stod det klart att serien skulle spelas som nio enkelmöten. Nio matcher, nio segrar och 68 mål senare stod det klart att damlaget flyttas upp i division 3 inför säsongen 2021.
– Vi kände att detta skulle bli ett speciellt år. Vi vet att vi har väldigt stor potential och självklart låg siktet inställt på att vi skulle kunna ta oss upp i divison 3. Men jag kände att vi som förening måste jobba från grunden på ett ödmjukt sätt, vad jag menar med det är att trots motstånd och hur matchbilden ser ut så ska varje individuell spelare jobba stenhårt för att bevisa för sina medspelare och oss att detta är en trupp som man kan räkna med som helhet. Så oavsett hur en match ser ut vill vi att var och en bevisar att ”ja, jag ska ha en startplats”, säger Joakim.

Vad anser du har varit det roligaste med året som varit?
-Det roligaste var definitivt att föreningen startade ett damlag. Sen att jag fick vara med att skapa truppen vi har idag har varit ett enormt roligt projekt för att hjälpa oss ta nästa steg tillsammans. Att samla en trupp med så stor åldersskillnad har varit roligt för det tror jag har bidragit till utvecklingen hos våra yngre tjejer att de kan ta till sig information, rutin och lärdomar från våra spelare som bland annat spelat i Allsvenskan förut. Det finns så många positiva saker att prata om men allt som allt har detta varit ett väldigt händelserikt och roligt år, fortsätter Joakim.

Hur skulle du beskriva det första året?
Det har varit väldigt positivt, jag kände att det var otroligt seriöst från första början vilket jag gillar. Känslan var att IF Elfborg verkligen ville gå all in på detta vilket gav mig ännu mer tro på vad vi tillsammans kunde genomföra. Jag har sen tidigare arbetat inom föreningen som ungdomstränare så jag har alltid känt till föreningens ambitioner i allt de gör, och det för mig var en morot till varför jag ville ta mig an det här projektet. Att jag förlänger och att många av våra spelare väljer att stanna visar att vi har en kontinuitet och att vilja bibehålla en bra balans som kommer att stärka oss i framtiden, säger Joakim.

Hur är din uppfattning om truppen?
-Jag är imponerad. Tjejerna är väldigt målmedvetna och jobbar för att ständigt utvecklas. Jag känner att vi håller en hög nivå på våra träningar och hoppas på att vi lyckas bibehålla det så mycket som det går. Vi har en klar syn på vilken typ av fotboll vi vill spela och det är där det är viktigt att våra äldre och mer rutinerade spelare tar sig an uppdraget att hjälpa våra yngre för att på ett framgångsrikt hjälpa dem att fortsätta öka på utvecklingskurvan, berättar Joakim.

Vad är målet för 2021?
-Vi vet hur vi vill spela. Så inför nästa år anser jag att utvecklingen är viktigast och så får vi hoppas att det tar oss längre upp i seriespelet. Jag ser fram emot 2021, vi började redan träna igår. Så nu gäller det främst att få klart truppen så vi kan fortsätta jobba långsiktigt. Det är en rolig och spännande tid framöver, därför känns det jätteroligt att få stanna här minst två år till, avslutar Joakim Carlsson.

Jättenöjd över att kunna förlänga med Joakim Carlsson. Det känns som vi har en bra plan och långsiktighet i vårt arbete, extra nöjd över att det är just Joakim vi fortsätter med i detta arbetet. Han har kommit in på ett bra sätt och vi vet att han är väldigt väl omtyckt av spelare och ledare. Joakim har tillsammans med resten av ledarstaben gjort en fantastiskt bra jobb under det första året, speciellt med tanke på omständigheterna. Det är nytt för alla men där tycker jag att samtliga av ledare och spelare ska hyllas för det arbetet dom gjort tillsammans. Nu känns det som att vi satt hörnstenarna, nu gäller det bara att finslipa på det hela så jobbar vi tillsammans vidare och tar ett steg i taget, berättar Tony Lundqvist, Sportchef Ungdom.