IF Elfsborg kunde efter en stark första halvlek vinna klart hemma mot Kalmar FF. Segersiffrorna skrevs till 3–1 (2–0) där hemmalagets mål gjordes av Frederik Holst, Jeppe Okkels och Per Frick.

Efter en period med matchuppehåll var det återigen dags för allsvenskt spel för IF Elfsborg. Kalmar FF kom under söndagen på besök till Borås Arena. Ett Kalmar FF som krigar för sin överlevnad i den allsvenska tabellen.

Di Gule öppnade i ett raskt tempo där aggressivitet var ett nyckelord i hur man agerade på plan. Hemmalagets innermittfältstrio, den här dagen bestående av Sivert Heltne Nilsen, Frederik Holst och Samuel Holmén, gav inte Kalmars nyckelspelare många sekunder med boll innan man var där för att sätta stopp. Allt för att hela tiden stoppa upp uppbyggnaden av ett potentiellt anfallsspel från gästerna.

Aktioner som man lyckades väl med – och istället var det Elfsborg som kunde ta tag matchbilden. Dessutom började man skapa allt hetare målchanser framåt.

Till slut gav en tids stort övertag resultat. Det var efter ett antal IFE-hörnor som bollen i den 23:e minuten hamnade ute hos Rasmus Alm på högerkanten. Därifrån hittade han Joseph Okumu vid den bortre stolpen. Mittbacken valde i sin tur, istället för att försöka pricka mål, att nicka in den framför mål där Frederik Holst stormade fram och tryckte in bollen i nät.

Bara minuter senare var Rasmus Alm återigen framme. Den här gången serverade han Jeppe Okkels till ett fint läge framför mål. Den senare kunde ta emot och, även om det såg ut som att han var på väg ur vinkel, placera in 2–0 mellan benen på Kalmars målvakt.

Efter en första halvlek med hårt slit och mycket tuffa dueller var inledningen av den andra halvleken något lugnare. Men IFE kunde tugga igång det hela återigen – och med dryga tio minuter spelade tilldömdes Di Gule en straff. Fram klev Per Frick och utan några som helst bekymmer rullade han in Elfsborgs tredje mål den här söndagen.

Rami Kaib och Johan Larsson sprang både mycket och gärna från sina ytterbackspositioner. I vanlig ordning var de båda med i det som hände på offensiv del av planen, många gånger i form av välplacerade inlägg.

Just Rami Kaib hade en fin aktion i matchens 66:e minut när han stormade framåt, och visade sedan också prov på fin teknik när han tog sig förbi motståndarspelare. Han hittade sedan vidare till Rasmus Alm som i sin tur satte in bollen framför mål på ett lurigt sätt, men väl där inne hann inte medspelare fram för att stöta in ett fjärde mål.

Med 20 minuter kvar att spela äntrade Jacob Ondrejka planen, och i motsatt riktning gick Jeppe Okkels. Senare fick även Robert Gojani,  Simon Strand och Isaac Prince Kouame speltid i det här mötet som till slut slutade 3–1. Erik Israelsson nickade in KFF-reduceringen med dryga tio minuter kvar att spela.

Men något snack om saken var det aldrig. IF Elfsborg hade kontroll på den här matchen och vann också rättvist.

I nästa omgång väntar Varbergs BoIS på bortaplan. Den matchen spelas måndag 26 oktober.

IF Elfsborg–Kalmar FF 3–1 (2–0)

Målen: 1–0 Frederik Holst (23), 2–0 Jeppe Okkels (27), 3–0 Per Frick (straff, 57), 3–1 Erik Israelsson (78)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Johan Larsson, Leo Väisänen, Joseph Okumu, Rami Kaib (88)–Rasmus Alm, Frederik Holst, Samuel Holmén (80), Sivert Heltne Nilsen, Jeppe Okkels (71)–Per Frick (89)

Ersättare: Mathias Dyngeland, Christopher McVey, Gustav Henriksson, Simon Strand (88), Robert Gojani (80), Jacob Ondrejka (71), Isaac Prince Kouame (89)

Varning, IFE: Leo Väisänen (53)