IF Elfsborg tog under söndagen en ny seger i allsvenskan via 2–1 (0–0) hemma mot Helsingborgs IF. Di Gules mål gjordes av Per Frick och Jeppe Okkels.

Efter landslagsuppehåll var det åter dags för allsvensk fotboll – och det på Borås Arena. Jumboplacerade Helsingborgs IF var på besök den här söndagseftermiddagen.

Inledningen av den här matchen visade dels att båda lagen var spelsugna efter uppehållet – men framför allt en stor hunger efter tre viktiga poäng. För IF Elfsborgs del i den fortsatta jakten om en Europaplats, och för Hif:s del överlevnad.

Hemmalaget från Borås var, inte helt oväntat, det spelförande laget i det här mötet. Man hade i princip bollen under hela den första halvleken, men det dock ska tilläggas att Helsingborg stack upp vid några enstaka tillfällen och kom likaså till heta målchanser. Tim Rönning stod bland annat för en högklassig parad när drygt 20 minuter av matchen avverkats.

Men trots stort övertag i de flesta fälten på statistiktavlan stod det alltjämt 0–0 på resultattavlan hela vägen in i pausvilan.

Tidigt i den andra halvleken genomförde IF Elfsborg ett byte. Rasmus Alm klev av och Jacob Ondrejka kom in.

Just Ondrejka skulle komma att få en huvudroll när IF Elfsborg kvarten in skulle få efterlängtad utdelning. Ett inlägg slogs in i straffområdet och Jacob Ondrejka gick upp i luften för att nicka bollen mot boll. Nicken träffade dock klockrent på en bortaförsvarares arm och domare Granit Maqedonci pekade på straffpunkten.

Per Frick lade bollen tillrätta och kunde i den 63:e minuten placera in matchens första mål. Stor glädje i hemmalägret – och kort efter var det dags för ny glädjeyra.

Bara två minuter senare dubblades nämligen ledningen. Per Frick vann boll högt upp på offensiv planhalva och avancerade ett par meter innan han spelade vidare till Jeppe Okkels. Den sistnämnda vek inåt från sin vänsterkant och vände tillbaka skottet till 2–0 i matchen.

Helsingborgs IF visade dock omgående att de inte tänkt ge upp det här viktiga mötet. Bara fyra minuter senare smällde Mix Diskerud in reduceringen efter att bollen hamnat framför fötterna på honom i Di Gules straffområde.

Manager Jimmy Thelin fick under avslutningen av matchen in friskt blod i form av Frederik Holst, och senare även genom duon Samuel Holmén och Simon Strand.

Gästerna kunde under matchens absoluta slutskede få till ett tryck mot Elfsborg och Tim Rönning – men Di Gule fajtades in i det sista och kunde välförtjänt säkra alla tre poängen den här aftonen.

Nu återstår det två omgångar av allsvenskan 2020. Härnäst väntar IK Sirius på bortaplan nästa söndag.

IF Elfsborg–Helsingborgs IF 2–1 (0–0)

Målen: 1–0 Per Frick (63, straff), 2–0 Jeppe Okkels (65), 2–1 Mix Diskerud (69)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Johan Larsson, Gustav Henriksson, Joseph Okumu, Rami Kaib (82)–Rasmus Alm (53), Sivert Heltne Nilsen, Robert Gojani (72), Simon Olsson (82), Jeppe Okkels–Per Frick

Ersättare: Mathias Dyngeland, Christopher McVey, Simon Strand (82), Samuel Holmén (82), Frederik Holst (72), Jacob Ondrejka (53), Isaac Prince Kouame

Varningar, IFE: Sivert Heltne Nilsen (15), Gustav Henriksson (90+2)