EUROPASPEL 2021

Publicerad: 2020-12-01 15:38, Uppdaterad 2020-12-01 15:40

Vi är tillbaka. Det har varit ett 2020 som på alla sätt och vis varit ett annorlunda år – men också ett år där IF Elfsborgs resultat i allsvenskan till slut kröntes med en minst topp tre-placering och likaså en plats i Europa. IF Elfsborg är tillbaka.

Poängen mot IK Sirius blev helt avgörande. Poängen mot IK Sirius säkerställde nämligen det som hela laget både arbetat stenhårt för och drömt om.

2021 spelar IF Elfsborg i Europa igen. Under en lång period på 2000-talet har Di Gule från Borås stått för enastående resultat och flera gånger om lyckats spela sig till en tabellplacering som resulterat i Europa-spel. Antingen matcher i Champions League-kvalet via de två SM-guldåren 2006 och 2012 – eller i Europa League-kval via de övriga topplaceringarna eller alternativt ett cupguld.

Det har varit otroliga möten som har ägt rum på Borås Arena. Vi minns tillbaka på bataljer mot lag som Valencia, Lazio, Napoli och Celtic. Stora matcher där vi fyllt vår kära hemmaborg och där supportrar bjudit på häftiga och minnesvärda inramningar.

Under de senaste åren har IF Elfsborg inte spelat några matcher i Europa, och självklart har avsaknaden av de internationella mötena varit stor.  2020 har varit ett speciellt år. På många sätt. En stor känsla av just avsaknad har naturligtvis också funnits i att supportrar tyvärr inte kunnat följa IFE på plats i år. Men stödet har ändock varit helt enormt. Spelare, ledare och alla runtomkring föreningen har alla känt av det fantastiska stödet från elfsborgare på hemmaplan. Genom TV-rutan, på sociala medier eller via alla de olika initiativen där att stötta fotbollsföreningen IF Elfsborg stått i fokus. Helt fantastiskt – just precis som resultaten på planen den här säsongen som nu tagit Idrottsföreningen Elfsborg tillbaka till det så kittlande matchspelet i Europa.

Till det kommande Europa-kvalet har Uefa stuvat om en del. Nu är det enbart det lag som vinner allsvenskan som har chans på antingen Champions League eller Europa League. En andra- och tredjeplats (samt cupguldet), som tidigare resulterat i kvalspel till Europa League, ger nu en plats i kvalet till det helt nystartade Europa Conference League. En division bakom Champions League och Europa League.

Ett argument för att införa en tredje nivå under Champions League och Europa League är att fler lag får spela i de europeiska turneringarna. Alla tre turneringarna kommer att ha 32 lag vardera i gruppspelet, men i egentligen blir det bara 16 nya platser eftersom Europa League bantas från 48 lag.

Nu väntar därmed kval i ECL för IF Elfsborg som kommer kliva in i kvalomgång 2. Tre kvalsteg – med dubbelmöten i vardera steg – måste vinnas för att nå gruppspel.

Huvudpartners