IF Elfsborg får återigen högsta betyg när Svensk Elitfotboll nu har certifierat 64 föreningar inom landet. Återigen kan gulsvart stoltsera med fem stjärnor. 

Varje år genomför Svensk Elitfotboll, SEF, en certifiering  där totalt 64 föreningar fått sina verksamheter bedömda och poängsatta när det kommer till akademierna. Syftet är att bland annat kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutbildning, att identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden och att framhålla vikten av ledarutbildning. SEF poängterar i sin bedömning att det viktigaste inte är att utse vilken akademi som får flest poäng, utan snarare att få ett mått på sin egen verksamhet och en referenspunkt på vad varje förening behöver försöka förbättra till kommande säsong.

Fem stjärnor är det maximala antalet som kan utdelas, och där har Elfsborg återigen fått högsta betyg. Totalt är det nio föreningar i hela landet som når upp till fem stjärnor. Under 2020 blev bedömningen dessutom hårdare under vissa områden, men klubbarna kunde ändå visa upp goda resultat. Trots avsaknaden av internationella matcher och samarbete med andra föreningar, som ger en hel del poäng, har vissa andra områden fått sig ett uppsving. Flera föreningar har fått fler poäng genom att låta unga spelare få speltid i A-laget, mycket tack vare ett tätt spelschema.

Föreningen blir intervjuade, verksamhetsplaner gås igenom och blir till slut en samlad bedömning. De områden som bedöms är:
A: Värdegrund och mål med akademin
B: Spelarutbildning
C: Ledarorganisation
D: Faciliteter
E: Skolsamverkan
F: Samarbete med andra klubbar
G: Sportsliga resultat av Akademin

Fem stjärnor når man först när man passerat 2500 poäng, något som Elfsborg gör med god marginal.
1. Malmö FF 5 195 poäng
2. IF Brommapojkarna 4 886 poäng
3. AIK 3 510 poäng
4. IFK Göteborg 3 133 poäng
5. Helsingborgs IF 3 031 poäng
6. IF Elfsborg 2 972 poäng
7. IFK Norrköping 2 877 poäng
8. Halmstads BK 2 699 poäng
9. BK Häcken 2 597 poäng

Tony Lundqvist, sportchef ungdom, ger sin syn på det fina resultatet:
– Än en gång visar resultatet att vi är en av landets bästa föreningar när det kommer till talangutveckling. För att kunna bibehålla fem stjärnor krävs ett hårt arbete från samtliga inom föreningen. Vi har en långsiktig plan för hur vi vill bedriva vår talangutveckling, den följer vi till punkt och pricka och är väldigt noga med att dokumentera hur vi gör. Samtidigt kan vi inte luta oss tillbaka utan får se detta resultat som en viktig del som vi kan använda som grund för att utvecklas, och göra det vi gör än lite bättre. Dock är resultatet väldigt viktigt när det kommer till att locka hit landets mest talangfulla spelare, säger Tony.