Ett nytt kapitel börjar för Emir Bajrami – denna gång som huvudtränare för U-truppen. Samtidigt som han förbereder laget att vara redo inför säsongen, utvecklar han sitt eget ledarskap och får nu en rejäl utmaning. 

Inför säsongen 2006 kom en ung, lovande, vänstermittfältare till IF Elfsborg. Han blev klubbens största försäljning och vände sedan tillbaka efter fem år utomlands. Femton år senare ska nu Emir Bajrami ta sig an sin största tränarutmaning som ny huvudtränare för IF Elfsborgs U-trupp. Säsongen 2019 hade skorna lagts på hyllan och han fick ansvar tillsammans med Tobias Linderoth för den dåvarande U-truppen och säsongen 2020 var han assisterande tränare under Jimmy Thelin i A-truppen, vilket har gett bra med erfarenhet. Dessutom hade han däremellan varit ansvarig för U17-truppen under en tid.
– Det är lite som att lägga ett pussel. Varje erfarenhet och information man får till sig blir en pusselbit, vilket var samma som spelare. Det är nu mycket börjar och då handlar det om att börja sortera upp pusselbitarna. Nu är jag ansvarig, ska styra en grupp, vara tydlig i min spelidé och utöva mitt ledarskap. Jag kommer vara tydlig och ärlig i vad jag förväntar mig, säger Emir Bajrami.

Teori och praktik – en vinnande kombination

För en del kan det vara märkligt att ta steget från ett A-lag till att vara ansvarig för en U-trupp, men för Emir själv var valet självklart.
– Jag har varit assisterande tränare och kände att det var dags att testa att vara huvudansvarig. Nu vill jag testa att såväl leda och periodisera träning och belastning själv. Jag är ingen karriärist på det sättet, för då hade jag varit kvar i A-laget, men jag är i en fas där jag utforskar så jag vet att jag kan träna lag och har rätt filosofi. Om två år kanske jag känner att ”nej jag ska vara assisterande tränare”, men det vet jag inte utan att prova annat, fortsätter Emir.

Han har två moduler kvar på sin tränarutbildning och kombinerar teori och praktik på ett bra sätt.
– Utbildningen är jättebra. De väcker väldigt många frågor att ”hur tänker du nu, kan du utveckla det där” och så vidare, vilket gör att jag hela tiden måste utveckla mina tankar och idéer. Sedan är praktiken otroligt viktig med hur man utvecklar övningar och liknande.

Spelarerfarenheten bidrar i ledarskapet

U-truppen är det sista steget innan spelare ska komma upp och utmana om speltid i A-laget. Därför är det viktigt att U-truppen också har ett spelsätt som är samma som A-laget, så steget inte blir så långt. I och med Emirs bakgrund i A-truppens ledastab är nu tanken att steget ska vara än mindre.
– U-truppen kommer jobba på ett liknande sätt som A-laget, men samtidigt är det spelarna och deras egenskaper som ska utvecklas och vara i fokus. De spelarna som vi har i U-truppen kommer passa in utmärkt i de principer vi ska jobba med, fortsätter Emir.

Att varit spelare på högsta nivå, suttit i ett omklädningsrum inför Champions League, representerat såväl landslaget som stora klubbar i Europa har gett otroligt mycket rutin. Denna rutin kan nu omsättas till att coacha de yngre spelarna i vad som krävs för att ta sig dit.
– Det är den fördelen vi gamla fotbollsspelare har – att vi har gjort resan. Det finns många personer i näringslivet som säkert är bättre ledare, men jag har varit med och vet hur det fungerar. Utmaningen är att få spelarna att förstå vad jag pratar om, det är mitt ansvar att anpassa mitt ledarskap ska nå fram. Vissa får jag prata med, andra får jag göra övningar med eller visa video, det får jag testa mig fram.

Truppen redo för premiär – när den nu blir

U-truppen står nu i startgroparna inför säsongsstart, men alla avvaktar besked hur och när serierna kan komma igång. Såväl P19 Allsvenskan som U21 Allsvenskan har fått en spelordning, men än är det oklart om speldagar kommer ligga fast.
– Hittills har vi haft kanonträningar, killarna är väldigt påkopplade och vi  har jobbat mycket med vilken attityd vi ska ha och hur vi ska uppfattas som lag. Sedan ska det också ge resultat. Det svåra är att veta var vi står när vi inte kan spela matcher. Flera träningsmatcher har redan blivit inställda, men när väl det ges klartecken kommer vi vara väl förberedda och påkopplade, men även ödmjuka. Killarna ska ha beröm hur de hanterar den här situationen, det är bra tryck på träningarna och vi försöker bryta av med lite skratt och lek också, men vi ser verkligen fram emot säsongen, avslutar Bajrami.