Uppladdningen inför division 3 är i full fart för IF Elfsborg damer. Träningen rullar på men ovissheten när seriestart blir gör planeringen något svår. 

Under fjolåret stod tränare Joakim Carlsson inför en rejäl utmaning med att forma en helt ny trupp. Nya spelare, nya spelsystem, ny serie och helt förändrad situation på grund av pandemin. I år är det till viss del annorlunda, förutom ovissheten på grund av situationen som råder.
– Förra året hade vi en helt ny trupp att få ihop, i år är det till största del samma trupp. Vi har spelat ihop i ett år och har lärt känna varandra, vi började med ett spelsätt men ändrade det under säsongen, vilket vi nu ska fortsätta utveckla. Vi har tränat fyra gånger i veckan nu sedan 11 januari och har lagt upp träningen utefter att serien startar i april, men det vet vi inte ännu, säger tränare Joakim Carlsson.

En division högre än fjolåret innebär också lite mer press för att fortsätta leverera fina resultat. Målet är satt att avancera upp i seriesystemen och då krävs det också mer då motståndet blir hårdare.
– Pressen är lite hårdare i år. Vi har lagt fokus på att öka styrketräning, men det tar samtidigt tid att bli stark. Sedan vill vi gärna se en utveckling i själva fotbollen, att ta steg framåt i spelförståelse och kunnande. Här handlar det mycket om att ge feedback till spelarna hur de ska tänka, samtidigt som spelaren måste lyssna och försöka genomföra förbättringar för att kunna utvecklas, fortsätter Joakim.

Tre nya spelare har tillkommit i Maja Wrångemyr, Ida Backlund och Elin Dahl vilka också nu får tid att komma in i truppen och gruppen.
– När det kommer nya spelare så ska de hitta sina roller samtidigt som övriga i gruppen också anpassar sina rollen. Gruppen formeras på nytt då och de har kommit in bra hos oss vilket givetvis känns bra.

Internmatcher kan bli komplement

Vid denna tidpunkt skulle egentligen träningsmatcher spelats, men i väntan på besked om att få spela matcher är det träningar som gäller. Fokus ligger på att sätta såväl försvarsspel som offensivt spel och få ihop detta till en helhet. För att ändå få möjlighet till matcher kan internmatcher bli aktuella.
– Vi har så stor trupp att vi kan gå in och spela internmatch inom truppen. Det blir inte riktigt samma men det blir i alla fall match. Sedan kanske vi eventuellt kan möta något pojklag inom Elfsborg, det får vi se. I grunden är det utvecklande då vi verkligen prövas i försvars- och omställningsspel. Vi kan då säga till motståndarna att vi vill fokusera på att jobba med försvarsspel och så vidare, berättar Carlsson vidare.

Serien är satt och har en preliminär start i april, men mycket hänger i luften. När besked kan tänkas komma är oklart, men när det väl blir grönt ljus är truppen redo.
– Vi kommer vara redo när det är dags och sedan får vi anpassa oss efter förutsättningarna om det exempelvis blir en enkelserie eller liknande. Till dess jobbar vi vidare med att utveckla oss och stå klara för premiär, avslutar tränare Joakim Carlsson.