IF Elfsborg föll mot Degerfors IF när Svenska Cupens gruppspel drog igång under måndagen. Gästerna kunde vinna med uddamålet, 0–1 (0–0).

Efter en tid av träning blandat med träningsmatcher var det då äntligen dags under måndagskvällen. Årets första tävlingsmatch – och det med premiär i Svenska Cupen.

Den allsvenska nykomlingen Degerfors IF stod för motståndet den här kvällen i Rydahallen som fick agera spelplats. I den startelva manager Jimmy Thelin mönstrade till det här mötet återfanns Simon Olsson som därmed var tillbaka efter en tids skadefrånvaro.

Den första halvleken bjöd inte på någon större fest. Inget av lagen lyckades bjuda upp till något vidare skönlir och inte heller kunde några större målchanser skapas. IF Elfsborgs höga presspel gav ofta resultat – men därefter tog det för det mesta stopp.

Några minuter innan halvtidsvilan spurtade Rasmus Alm framåt och en Degerfors-försvarare tvingade göra ned honom för att det hela inte skulle sluta i ett eventuellt friläge. Den efterföljande frisparken tog kapten Johan Larsson hand om och hittade in till Joseph Okumu som nådde högst inne i straffområdet. Men nicken utanför.

Den första halvlekens bästa chans tillskrevs Degerfors IF som hittade fram just innan paus. Men då kunde Tim Rönning sträcka ut och presenterade sig därmed ordentligt den här kvällen.

Till den andra halvleken valde Thelin att göra ett byte. Per Frick äntrade planen. Marokhy Ndione gick motsatt väg.

Per Frick kom in med viktig energi och bidrog mer än gärna dessutom som ett djupledshot. I en sådan löpning framåt serverades han tio minuter in i halvleken en perfekt slagen passning från Robert Gojani. Frick i sin tur hittade in med ett farligt inspel framför mål som tvingade Degerfors-försvaret till att lägga ut bollen till hörna.

I matchens 60:e minut tilldelades Degerfors-spelaren Nicklas Maripuu sitt andra gula kort, och fick därmed syna det röda kortet. Men trots det lyckades gästerna direkt efter den situationen ta ledningen i matchen via Sargon Abraham.

Jeppe Okkels lämnade planen till förmån för Jacob Ondrejka. Tio minuter senare skulle Samuel Holmén komma att byta av Frederik Holst.

Elfsborg satte mer och mer tryck framåt i jakten på ett kvitteringsmål. Med 20 minuter kvar att spela var det ytterst nära att man lyckades sätta dit ett 1–1-mål. Simon Olsson gled in i offensivt straffområde och tyckte sig se Jacob Ondrejka vid den motsatta stolpen. Dit gick också passningen, och den sistnämnda var sånär på att hinna fram och därmed i princip få ett öppet mål framför sig. Men bollen var något för brant, och istället fick Ondrejka samla upp och på nytt slå in bollen framför mål. Andrabollen studsade ut mot Robert Gojani som tryckte till direkt – men försvarsben var i vägen och hörna blev resultatet.

Hemmalaget fortsatte att försökta. Prince-Isaac Kouame kom in med sin speed. Simon Strand var i allra sista stund på väg att dundra in bollen i nät – men gästernas målvakt stod för en imponerande insats.

Det ville sig helt enkelt inte den här aftonen. Degerfors IF lyckades hålla undan och vann matchen med ett mål mot noll.

Gruppspelet fortsätter med bortamatch mot Utsiktens BK. Den matchen spelas på söndag med avspark 17.00.

IF Elfsborg–Degerfors IF 0–1 (0–0)

Målen: 0–1 Sargon Abraham (61)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Johan Larsson, Christopher McVey, Joseph Okumu, Simon Strand–Rasmus Alm, Robert Gojani (83), Frederik Holst (73), Simon Olsson, Jeppe Okkels (63)–Marokhy Ndione (46)

Ersättare: Max Helge, Gustav Broman, Samuel Holmén (73), Kevin Holmén, Jacob Ondrejka (63), Prince-Isaac Kouame (83), Per Frick (46)