Ett helt nytt lag stod på planen under fjolåret när IF Elfsborgs damlag spelade sin första säsong – då var det extra viktigt att få ihop truppen på ett bra vis. De äldre och mer rutinerade spelarna tog ett stort ansvar för de yngre, något som också gav lite extra motivation under året. 

När IF Elfsborgs medlemmar tog beslutet att starta det historiska damlaget var det för en spelare självklart att vara med på resan. Sara Jardving, som fyllde 43 år under 2020, hade själv varit med och lobbat för frågan under många års tid.

– Det var någonting jag kämpat på för länge. När det väl blev klart att bygga ett nytt lag blev det en rejäl nytändning för mig, att vara med i någonting nytt och något jag inte varit med om tidigare, säger Sara Jardving.

Inte bara köra på
Med sin rutin ända upp på högsta nivå har hon varit viktig för såväl laget såväl på planen som för gruppen. Att hon blev delad skyttedrottning i laget var en del, men under året fungerade hon också som en länk mellan tränare och de yngre spelarna, något som motiverat henne extra mycket.

– Hälften av truppen har varit mellan 15-22 år, något som gett oss lite äldre och mer rutinerade en roll att hjälpa dessa spelare. Vi har också varit i den åldern och vet vad det innebär. Många har fått en annan typ av träning med styrka och fysik. Det lätt att bara köra på och inte vara lika lyhörd om man är sliten. Då har vi äldre fått stötta om de har haft småkänningar, att vi har kunnat prata med tränaren och ta upp den typen av frågor om de behöver vila, för tjejerna själva vill oftast inte ses som svaga och ta upp saken själva, berättar Sara.

Speltid en viktig del – stor rotation
En utmaning under fjolårssäsongen var också att det endast blev sju seriematcher som spelades, plus två där motståndaren lämnade walk over. En trupp på 24 spelare där alla vill spela var också en fråga att hantera.

– Vi har egentligen nästintill bytt hela laget i halvtidsvilan i varje match, så alla har fått ungefär lika mycket speltid totalt sett. Alla vill spela såklart, men den bästa matchningen har vi fått på träning då det är så hög kvalitet i laget. Vi avslutade säsongen med en internmatch, och alla sa att det var den tuffaste matchen i år. Det var mycket prestige och ingen ville förlora.

En självklarhet att hjälpa de yngre
Att just vara en av stöttepelarna i gruppen är något som Sara trivts med och ser fram emot framgent. För henne var det också självklart att ta på sig en sådan roll.

– Jag har också varit en ung och lovande talang. När jag spelade i Öxabäck i fem år var det fullt av landslagsspelare. De hjälpte mig, utvecklade mig och har varit viktiga i hela min karriär, något jag såklart vill ge tillbaka till tjejerna i vårt lag, avslutar Sara.