Under förra veckan beslutade Folkhälsomyndigheten att skärpa de allmänna råden för idrotten. Från och med 1 mars kommer endast yrkesverksamma fotbollslag och spelare få spela tränings- och tävlingsmatcher. Därmed ska inga matcher spelas för barn och ungdomar tills myndigheterna anser att smittläget har förbättrats.

U21-Allsvenskan blir av – men premiären skjuts fram

U21 Allsvenskan kommer att bli av då IF Elfsborgs u21-lag kommer att ingå i kategorin yrkesidrottslag. U21-laget undantas de skärpta allmänna råden och tillåts att genomföra matcher –  under förutsättningarna att laget under match innehåller en majoritet av spelare som har idrotten som sin huvudsakliga yrkesutövning.

Däremot kommer dagens premiärmatch i U21 Allsvenskan mot IFK Göteborg att flyttas fram. Det efter att motståndarlaget till dagens match inte fått ihop till ett lag med majoriteten av yrkesverksamma spelare.

—————————

* SvFF har bedömt att representationslag (trupper) i de högsta förbundstävlingarna – OBOS Damallsvenskan, Elitettan, Allsvenskan, Superettan och Ettan samt Svenska Cupen (grupp- och slutspel 2021), liksom SFL och delar av RFL samt kval till dessa serier – omfattas av undantaget avseende yrkesmässig idrott. Därtill omfattas U21 Allsvenskan av undantaget under förutsättning att spelarna som används i matcherna till en majoritet består av spelare från föreningarnas representationslag, som inte går i grund- eller gymnasieskola, samt att av SEF framtaget protokoll för genomförande av de professionella SEF-klubbarnas matcher under Covid-19 efterlevs i tillämpliga delar. SvFF bedömer att även domare som dömer matcher i de nämnda förbundstävlingarna omfattas av undantaget avseende yrkesmässig idrott.

Läs mer om riktlinjerna här (LÄNK)