Elfsborg tog en riktigt stark seger mot ett gästande IFK Göteborg, när de båda lagen drabbade samman i Rydahallen på tisdagen. 

Det var dags för västderby när IF Elfsborg tog emot IFK Göteborg i Rydahallen på tisdagseftermiddagen. Egentligen skulle detta varit den första omgången av serien, men den flyttades och spelades istället som årets andra match i U21 Allsvenskan. IFK Göteborg kom till spel med ett meriterat lag samtidigt som Elfsborg mönstrade ungefär sammalag som i segern mot GAIS. Noterbart i Elfsborgs startelva var att lagets nye målvakt Simon Andersson debuterade, bara två timmar efter det att han presenterats.

Det var inledningsvis en jämn matchbild där gästande IFK hade något mer boll och tog tag i taktpinnen, men Elfsborg låg rätt i sina positioner och det var rätt få avslut som gick mot mål. Trots ett övertag av hörnor var det få chanser som dök upp. Istället kunde Elfsborg komma in i matchen än mer och efter halvtimman lyckades Elfsborg ställa om kvickt. Jack Cooper Love fick en fin boll att jobba på, avancerade och avslutade distinkt i bortre burgaveln. Efter målet hade Elfsborg en fortsatt bra period och skapade ett antal chanser till, däribland en nick från nära håll av Ahmed Qasem och en bicykleta av Christopher Mc Vey på hörna, dock tätt utanför. Halvtidssiffrorna skrevs istället till 1-0.

God kontroll och utökad ledning

I inledningen av andra halvlek hade Elfsborg fortsatt ett litet övertag efter den fina slutdelen av första halvlek. IFK Göteborg gjorde ett antal byten i paus medans hemmalaget var intakt. Det dröjde inte mer än sju minuter in i andra halvlek innan Elfsborg dessutom ökade sin ledning genom Besfort Zeneli. Därefter försökte Elfsborg kontrollera matchbilden än mer, krympa ytor och undvika att ge några chanser. Blåvitt hade svårt att göra någon rejäl forcering, men i 78′ minuten hade de ett klockrent skott i ribban och ut. På en frispark fick sedan Simon Andersson sträcka ut rejält också med god kontroll. Med tre minuter kvar kunde sedan Noah Söderberg sätta 3-0, vilket också blev slutresultatet för dagen.

Kapten Broman nöjd med matchen

Lagkapten Gustav Broman stod för en stabil insats i backlinjen, och summerar insatsen:
– Det är bra matcher i U21-serien nu när över hälften måste vara från A-laget. Vi har mött två bra motstånd och stått för två riktigt bra prestationer. Vi är ett ungt lag idag också och möter ett väldigt rutinerat lag, men då är det upp till oss att bevisa att vi är ett bra lag oavsett motstånd. Samtliga gör det riktigt bra idag, säger Broman.

Trots att IFK hade mycket allsvensk rutin med sig så var det aldrig riktigt nära att göra mål förrän Elfsborg hade en tvåmålsledning.
– De kände på oss lite i början men vi kom in i det, var effektiva och visste vad vi skulle göra. Och 3-0 mot Blåvitt tar man alla dagar i veckan.

Att han dessutom är lagkapten är något han trivs med.
– Det är roligt, ett stort förtroende och det växer jag av. Kaptensbindel eller ej så försöker jag leda backlinjen och vara en ledare, men klart att det känns bra att ha bindeln på armen. För mig handlar det också om att göra bra prestationer för att få en fortsättning i klubben, då jag har ett lärlingskontrakt. Nu gäller det att fortsätta gnugga på under träningar och de matcher som jag får chansen i, avslutar Broman.

IF Elfsborg – IFK Göteborg 3-0 (1-0)

Mål: 1-0 Jack Cooper Love 32′, 2-0 Besfort Zeneli 52′, 3-0 Noah Söderberg 87′
Startelva: Simon Andersson (mv) – Johannes Abdulahad, Christopher Mc Vey (83′), Gustav Broman (83′), Oliver Zandén – Ahmed Qasem, Kevin Holmén, Noah Söderberg, Jacob Ondrejka (72′), Besfort Zeneli (62′) – Jack Cooper Love (72′)
Ersättare: Max Helge (mv), Teodor Svensson (83′), Otto Gustafsson (83′), Filip Gustafsson (62′), Otto Vallentin (72′), Theo Lind (72′)