IF Elfsborgs damlag tränar på för att stå redo inför säsongen i en ny serie, nytt motstånd och högre krav. Kapten Ellen Larsson ger en status från vad som sker i damlaget just nu. 

Säsongen 2021 står inför dörren när IF Elfsborgs damlag nu står för nya utmaningar. Efter avancemanget till division III förbereder sig nu laget för nya motståndare, tuffare matcher men ändå ett mål – att fortsätta avancera i seriesystemet. Inför året har Ellen Larsson blivit damlagets lagkapten och hon berättar om upplägget för stunden.
– Just nu tränar vi tre dagar veckan. Tidigare var det fyra men vi är lite lediga på helgerna nu för att orka med livet. Träningen är rätt så försäsongsmässig med mycket löpning och styrka. Just nu är det rätt enformigt när vi inte kan ha någr matcher, säger Ellen.

Pandemin gör att laget enbart får träna men inte spela några matcher. Träningsmatcher hade varit önskvärt för att få kvitton på var laget står, men en god känsla finns ändå.
– På träningarna känns det ändå som vi har tagit kliv framåt. Vi ska steppa upp ytterligare ett steg i år och det kommer krävas mer i division III. Det gäller att få ihop laget både på och utanför planen för vi är trots allt rätt nya för varandra, fortsätter Larsson.


Olika faser i livet – lika på planen

Laget är sammansatt med allt från rutinerade spelare till unga lovande talanger som ska matchas in i laget och utvecklas. Att då vara nybliven lagkapten och en av de mer rutinerade spelarna kan ge viss press, men något som Ellen tar med ro.
– För min del har det inte ändrats supermycket då jag knappt insett att jag har så mycket mer erfarenhet. Jag är som jag är och på sätt och vis tänker jag inte på det. Vi har spelande tränare som också bidrar med mycket erfarenhet.

Truppen består av spelare som ännu inte börjat gymnasiet till nybakade studenter, de som jobbar, de med familj och allt där emellan. Att det skiljer så mycket i ålder är dock ingenting som heller stör sammansättningen.
– Man märker ganska tydligt att vi är i olika faser i livet. Några går i högstadiet samtidigt som vissa har barn och jobb, men på planen är det ingen skillnad i ålder alls.

Press att leverera ger nervositet
Fjolåret bjöd på en enkelserie det det blev sju matcher som spelades och två matcher där motståndarna lämnade walk over. Målsnittet i de matcher som spelades landade strax under 9 gjorda mål och laget var tämligen överlägset. Att det skulle innebära någon slentrian i matcher eller underskattning är dock ingenting som Ellen ser.
– Det är inte alls svårt att tagga till inför matcher. Alla är supertaggade och även nervösa inför matcher. Alla spelare i laget vill starta så det handlar om att först och främst prestera för att få spela. Sedan har vi press på oss själva och utifrån att leverera resultat och då måste vi prestera för att klara av det, fortsätter Ellen.

I dagsläget är det lite ovisst när serien ska starta. Det som är klart att det inte sker före början av maj, men det kan också bli preliminär start där. Att laget då ska stå redo är klart och vad målet är råder inget tvivel om.
– Målet är att avancera i seriesystemet helt klart, avslutar lagkapten Ellen Larsson.