Seriepremiär – ordet smakar mumma för alla fotbollsälskare. Äntligen är det dags och den långa väntan är över.

På söndag spelar IF Elfsborg sin 97:e premiärmatch i allsvenskan eller näst högsta serien sedan laget för första gången kvalificerade sig för Allsvenskan 1926. Av de 96 som tidigare spelats har 37 vunnits, 24 slutat oavgjort och 35 matcher har förlorats. Målskillnaden är 147-130 i Elfsborgs favör.

Elfsborgs första allsvenska match 1926 spelades på Ramnavallen och gäster var Örgryte IS. 3 887 kom och tittade på och fick se Evert Lundqvist göra matchens enda mål för gästerna.

Nästkommande säsong kom den första gulsvarta premiärtriumfen. AIK kom till Ramnavallen och fick se sig besegrade med 2-1. Bror Ljunggren gav Elfsborg ledningen i den första halvleken. I den andra utjämnade först Putte Kock för AIK innan Thure Claesson gjorde de gulsvartas segermål.

Efter detta följde sju säsonger där endast en match, 1931 mot Helsingborgs IF 1-0, slutade med en Elfsborgsviktoria. 1934 vann IK Sleipner på Norrköpings Idrottspark med 4-0 och detta är Elfsborg största förlust i en seriepremiär någonsin.

Elfsborgs första guldår 1935/36 inleddes med en seger på Örjans Vall mot Halmstads BK med 2-1 då Åke Samuelsson var tvåmålsskytt. Efter att 1936 ha förlorat mot Malmö FF med 2-1 borta och 1937 spelat 2-2 med Sandvikens IF som motståndare på Järnvallen blev det tre raka segrar 1938-1940. Den andra guldsäsongen startade med en 2-1 vinst på Olympia mot HIF och 1939 kom Örgryte åter till Ramnavallen och fick se sig besegrade med 3-1. Noterbart här är att Sven Jonasson var målskytt i fyra premiärmatcher i följd.

1940 blev det en storseger borta mot IFK Norrköping. Knut Johansson gjorde fyra mål och Åke Samuelsson två när Elfsborg vann med hela 6-2. Denna fyramålsmarginal är också Elfsborgs bästa premiärresultat. Detta har upprepats mot Halmia 1943 och GAIS 1946, de båda matcherna slutade 5-1. 5-1 blev det också mot Häcken i Division II 1955 och ännu en match har vunnits med fyra måls marginal nämligen då Lundby besegrades 1996 med 4-0.

Under åren 1937-1948 förlorade Elfsborg endast en gång i serieöppningen. Det var 1941 då Malmö FF vann med 4-1.

Innan Elfsborg degraderades 1954 så vanns endast en premiär under de sju sista säsongerna av den sejouren och det var en överraskande vinst i Malmö mot Malmö FF med 3-1 1952. En av målskyttarna var debutanten Henry Larsson.

Division II epoken på 1950-talet innehöll två ordentliga smällar i inledningen. 1956 kom Skara IF till Ryavallen och vann med 1-0 och 1959 var SK Sifhälla som vann på sin hemmaplan med 2-0, En orsak till denna förlust var kanske att spelarna var iskalla då de kom fram till Säffle efter att vindrutan på bussen gått sönder och det fanns inte tid att laga denna innan matchen skulle ta sin början.

1961 inleddes den allsvenska comebacken mot Sandvikens IF Ryavallen. Jens Söderberg blev allsvenskans snabbaste målskytt när han efter 5.14 gav Elfsborg ledningen. Jens gjorde ett mål ytterligare och Henry Larsson, Wigar Bartholdson och Lasse Råberg kom också med i målprotokollet i en match som slutade 5-2.

1962 var det seriestart mot Malmö FF på Malmö Stadion för de försvarande mästarna. Ove Grahn gjorde 1-0 efter 27 sekunder. Henry Larsson spädde på med två mål till men Malmö FF vände och vann matchen med 5-3.

Elfsborg fick mellan 1962-1969 starta på hemmaplan sju år i följd och det var endast GAIS 1969 som vann, då med 1-0. Denna hemmasvit innehöll två segrar mot IFK Göteborg 1967 med 3-0 och 1968 2-1.

Sedan skulle det bli värre. Från och med 1969 med ovan nämnda match mot GAIS och fram till och med 1989 vann Elfsborg bara två premiärmatcher. Det var 1972 då Ystads IF var motståndare i division II och Leif Målberg gjorde matchens enda mål i slutminuten.

1979 vann Elfsborg mot AIK då Thomas Ahlström var matchens enda målskytt på Råsunda.

Seriestarten mot IFK Norrköping 1984 var den första direktsändningen i TV från en allsvensk match och Norrköping vann med 2-1.

Första hälften av 1990-talet spelade Elfsborg i Division I och vi minns med skräck de tre raka premiärförluster 1993 – 1995 mot i tur och ordning BK Forward hemma 2-3, Karlskrona AIF borta 1-2 och IFK Hässleholm borta 1-2.

I den andra stora comebacken i allsvenskan 1997 kom den mest meriterade premiärvinsten. Ett IFK Göteborg med fyra raka allsvenska guld och många landslagsmän som Thomas Ravelli, Magnus Erlingmark, Andreas Andersson i laget fick se sig besegrade med 3-0 efter att Moses Nsebuga, Stefan Andréasson (straffspark) och Christer Mattiasson varit målskyttar.

1998 blev premiären inställd och Elfsborgs första match spelades mot Helsingborg som vann på Ryavallen med 1-0.

1999 kom nykomlingen Kalmar FF på besök och resultatet blev 3-0 till Elfsborg. L-G Carlstrand, Mikael Martinsson och Jörgen Wåhlemark gjorde målen.

2000 blev det förlust mot AIK hemma med 2-1 sedan Elfsborg spelat bra men inte hade den rätta turen med sig. Fredrik Berglund svarade för hemmamålet.

2001 startade lysande med en ny 3-0 seger. Denna gång var det Anders Svensson som med två mål i Norrköping bidrog med att sänka IFK. Fredrik Berglund gjorde det tredje målet.

2002 startade serien på Råsunda och Elfsborg ställdes mot guldfavoriterna AIK. Efter en mycket väl taktiskt genomförd match kom Andreas Drugge in med sex minuter kvar och gjorde mål första gången han kom i kontakt med bollen. Hasse Berggren fastställde i slutminuten segersiffrorna till 2-0.

2003 blev en rejäl smäll på Söderstadion där ett överlägset Hammarby vann lätt med 3-0.

2004 gjorde Elfsborg en spelmässigt mycket bra match men Örgryte vann ändå i den sista seriepremiären på Ryavallen med 2-1. Lasse Nilsson var Elfsborgs målskytt och han borde han gjort ett till då han i slutsekunderna missade en straffspark.

2005 gick den längsta resan i premiären och då till Sundsvall. Det var ingen rolig tripp då GIF Sundsvall vann med 3-1.

GULDÅRET 2006 blev premiären mot Halmstads BK inställd och i stället blev det en stormatch direkt hemma mot IFK Göteborg. Samuel Holmén dundrade in 1-0 och Elfsborg tycktes gå mot en seger men IFK utjämnande i slutminuten då Kalle Svensson nickade in bollen.

Samuel Holmén var också Elfsborgs förste målskytt i hemmapremiären mot Malmö FF 2007 då han kvitterade till 1-1 vilket också blev resultatet denna gång.

2008 spelades premiären endast för andra gången i historien på Nya Ullevi. Liksom 1960 var GAIS på den andra planhalvan. Stefan Ishizaki gav Elfsborg ledningen i den 83:e matchminuten men de gulsvarta lyckades ändå inte hålla ledningen då Fredrik Lundgren kvitterade strax innan 90 minuter spelats.

2009 slutade premiären oavgjort för fjärde året i följd. Hammarby – som när säsongen var över skulle komma att degraderas till Superettan – kom till Borås Arena och tog ledningen efter ett jätteskott från vänsterbacken Emil Johansson. I den andra halvleken tilldömdes Elfsborg två straffsparkar. Stefan Ishizaki var exekutor två gånger men lyckades bara slå in den ena och matchen slutade lite snöpligt 1-1.

Det blev också ett femte kryss 2010 då Elfsborg gästade Strömvallen i Gefle i en match som slutade mållös.

2011 fick så äntligen i det åttonde försöket Magnus Haglund som tränare uppleva en premiärseger. Häcken var motståndare och Rene Makondele gav gästerna ledningen redan efter tre minuter och det var årets snabbaste mål i allsvenskan. Johan Larsson kvitterade efter 23 minuter och det stora jublet bröt ut då Lasse Nilsson efter en kontring nickade in segermålet 2-1 på tilläggstid.

GULDÅRET 2012 inleddes på Borås Arena med Djurgården som gäster. Anders Svensson blev tvåmålsskytt i den första halvleken. Djurgården reducerade en gång men Elfsborgs poängräddare denna dag var nye Kenneth Höje i målet som räddade den andra raka premiärsegern till Elfsborg.

Titelförsvaret 2013 inleddes med en laddad match mot AIK inför en nästan utsåld Borås Arena. Efter en mållös första halvlek gav Nabil Bahoui AIK ledningen i den 53:e spelminuten men James Keene kvitterade ganska omgående. Det blev ny AIK-ledning då Henok Goitom nästade men James Keene slog till igen och räddade en poäng till Elfsborg och det slutade 2-2.

2014 startade på Kopparvallen i Åtvidaberg och för första gången på nio säsonger förlorade Elfsborg en premiärmatch. Ricardo Santos gav hemmalaget ledningen i den första halvleken. Mohammed Abubakari utökade denna i den andra och en sen reducering av Per Frick putsade bara siffrorna till en 2-1 vinst för Åtvidaberg.

2015 års allsvenska inleddes för Elfsborg på Tele2 arena och motståndare var Djurgårdens IF. Över 20 000 kom och fick se Per Frick bli Elfsborgs första målskytt i allsvenskan för andra året i följd då han framspelad av Viktor Claesson efter 25 minuter överlistade Kenneth Höie i Djurgårdens mål. I slutet av den första halvleken hade Per Frick chans att göra sitt andra mål då han fick förtroendet att slå en straffspark men denna gång räddade Höie.

Matchen stod och vägde men då kom Arber Zeneli in och när 77 minuter spelats så utökade han Elfsborgs ledning. Assisterade gjorde åter Viktor Claesson. Daniel Berntsen reducerade med ett fint vänsterskott men närmare kom blåränderna och Elfsborg åkte hem med en tung 2-1 seger.

2016 startade allsvenskan för Elfsborgs del på Bravida Arena där BK Häcken stod för motståndet. Paulinho gav hemmalaget ledningen redan efter fem minuters spel.

Elfsborg gjorde en spelmässigt bra match men hade inte flyt med avsluten. I stället ökade Häcken på till 2-0 efter mål av Nasiru Muhammed efter en kontring när det återstod sex minuter. Elfsborg reducerade kort efteråt då Adam Lundqvist överlistade Peter Abrahamsson men det räckte ändå inte till en poäng utan Häcken vann matchen med 2-1.

2017 var det en lyckad premiär. En resa bort till Sveriges östra kust gav en 5-1 seger på Guldfågeln Arena i Kalmar. Issam Jebali och Daniel Gustavsson gjorde två mål var och Per Frick ett.

2018 var regerande mästarna Malmö FF gäster i premiären. Matchen inleddes med att  Mattias Svanberg redan efter 1.26 blev allsvenskan första målskytt 2018. Viktor Prodell kvitterade men Arnor Traustason gav MFF ledningen innan halvtimman var spelad. Därefter var det slut med målgörande och Malmö kunde resa hem med segern.

2019 kom Hammarby på besök. Muamer Tankovic gav gästerna ledningen med strax före paus kvitterade Frederik Holst. I den andra halvleken träffade Pawel Cibicki ribban två gånger men det hjälpte inte. Det slutade 1-1.

2020 var det en kort resa till Göteborg och möte med IFK.  Elfsborg hade inte vunnit borta mot IFK Göteborg sedan 2004. Det var dags att ändra på detta och i slutet av den första halvleken så tog Elfsborg ledningen efter ett lysande kombinationsspel där Rasmus Alm friställde Per Frick som stötte in den dagens enda mål.19 års förbannelse var över!

Text: Mikael Häggström