Inför måndagens hemmamatch tar Mikael Häggström oss igenom samtliga hemmamatcher i Allsvenskan mot Mjällby.

Mjällby AIF har gästat Elfsborg åtta gånger i allsvenskan och har aldrig lämnat Borås med en seger. Elfsborg har sex vinster och två oavgjorda matcher med målskillnaden 18-4.

Första mötet var 1980 och då segrade det gulsvarta hemmalaget med 3-0 efter att Stefan Larsson, Frank Klarström och Hans-Olof Gustavsson nätat.

Nästa match var 1983 och denna gång stannade segersifforna vid 2-0 efter mål av Thomas Ahlström och Stefan Larsson. Mjällby AIF var också i allsvenskan 1985 men då var Elfsborg i division I.

2010 var Mjällby AIF tillbaka och första mötet på Borås Arena slutade åter 2-0. Martin Ericsson och Daniel Nordmark var dagens målskyttar för Elfsborg. För första gången klarade sig Mjällby kvar i allsvenskan så det blev ett besök på Borås Arena också 2011.

Denna gång hade Mjällby det svårare. Efter att Stefan Ishizaki blivit målskytt i den första halvleken spädde Daniel Nordmark, två mål, och James Keene på Elfsborgs målskörd i den andra och matchen slutade 4-0 till Elfsborg.

GULDÅRET 2012 var Mjällby ett av de tre lag som kunde åka hem från Borås Arena med en poäng.  Matchen i den fjortonde omgången slutade mållös och det var blekingelagets första allsvenska poäng i Borås.

Haris Radetinac spräckte Mjällbys målnolla i allsvenskan i Borås då han gav Mjällby ledningen i den första halvleken i 2013 års match. Tom Söderberg utjämnade före paus och i den andra halvleken segermålade Marcus Rhodén för Elfsborg.

Mjällby tog ledningen också 2014 då Mattias Håkansson nätade. Elfsborg vände och vann med 3-1 efter två mål av Viktor Claesson två och ett av Lasse Nilsson.
Så här var lag Elfsborgs lag denna dag.
Kevin Stuhr-Ellegaard-Johan Larsson-Sebastian Holmén-Daniel Mobaeck-Adam Lundqvist-Henning Hauger-Simon Hedlund-Viktor Claesson-Niklas Hult-Lasse Nilsson-Viktor Prodell. Ersättare var Anders Svensson-Mikkel Beckmann och Per Frick.

2019 var Mjällby tillbaka igen. För tredje allsvenska mötet i följd på Borås Arena tog Mjällby ledningen. Det var Johan Larsson som med ett klockrent självmål överlistade Tim Rönning. Det tog bara tre minuter för Johan Larsson att revanschera sig då han kvitterade. I mitten av den andra halvleken fick Elfsborg en straffspark som Jesper Karlsson förvaltade.  Då tio minuter återstod kvitterade Besard Sabovic med ett skott från mittlinjen och det slutade 2-2.

Lagen har också träffat på varandra i division I.

1988 räddade Mikael Zeybrandt en poäng till Elfsborg i en 1-1 match.

Såväl 1989 som 1990 kunde Mjällby lämna Ryavallen med en 2-1 seger.  Stefan Andréasson spräckte Elfsborgs målnolla 1989 och Mikael Persson gjorde detsamma 1990.

Elfsborg tog en gruvlig revansch 1993. Det blev en storseger 6-1 sedan Christer Mattiasson nätat fyra gånger och Stefan Andréasson och Nicklas Johansson blivit enmålsskyttar.

Stefan och Christer var också tillsammans med Mathias Svensson lyckosamma 1996 då Elfsborgs 3-2 seger var en viktig tegelsten i det bygge som skulle leda till en – evig – allsvensk tillvaro.

Text. Mikael Häggström