De flesta är från Elfsborgs första sejour i allsvenskan mellan 1926-1954 då det hände vid 33 tillfällen att en elfsborgare gjorde minst tre mål i en match. Sven Jonasson har givetvis gjort flest hattrick, elva.

I två matcher, borta mot Stattena 1927/28 (seger 9-1) och borta mot IFK Eskilstuna seger (12-2) 1935/36 gjorde Sven Jonasson hela fem mål. Fem mål lyckades också Helge Johansson att göra hemma mot Landskrona 1944/45 då Elfsborg vann med 6-4.

Bror Ljunggren, Nils Hedihn, Knut Gustavsson, Åke Hallman, Gillis Andersson, Knut Johansson, Sture Andersson, Erik Schönning, Nils Samuelsson, Hugo Lydén, Per Bengtsson, Rune Rosén och Olle Claesson var de som också var hattricksskyttar under Elfsborgs första allsvenska sejour.

Lasse Råberg gjorde tre av målen i den legendariska 5-5 matchen borta mot IFK Göteborg 1961.

När Elfsborg 1964 besegrade GAIS med 7-3, för övrigt senaste gången det blev tio mål i en allsvensk match i Borås, gjorde Ove Grahn fyra mål och Henry Larsson tre. I sista matchen detta spelår blev det Gert Christiansson förunnat att göra tre mål mot Degerfors då Elfsborg vann med 6-1.

1965 var ett fint Elfsborgsår och vid 8-1 segern hemma mot GIF Sundsvall gjorde Lasse Heineman fyra mål och Ove Grahn tre. Ove Grahn gjorde också hattrick då IFK Göteborg krossades med 6-0.

Näste man att bli tremålsskytt var Roger Karlsson vid 5-1 segern mot Örebro SK 1967. Tommy Svensson blev fyramålsskytt hemma mot GAIS 1974 då Elfsborg segrade med 5-1. Tommy gjorde också hattrick hemma mot BK Derby 1977.

Norrköping gillade förmodligen inte att ha besök av Christer Hellqvist 1975 och 1976. Christer gjorde tre mål två år i följd och såg till att Elfsborg vann med 4-1 respektive 5-3.

1978 först Lennart Nilsson tre mål borta mot Hammarby när Elfsborg vann med 4-2 och sedan gjorde hans parhäst ända sedan ungdomsåren Stefan Larsson tre mål hemma mot Djurgården i en match som slutade 3-3. Thomas Ahlström var strået vassare mot Brage hemma 1983 då han gjorde alla Elfsborgsmål i 4-1 segern.

I den senaste sejouren blev Mats Rotting först med att göra hattrick. I nionde spelomgången i bortamatchen mot Öster 1997 nöjde han sig inte med tre utan gjorde fyra mål och såg till att Elfsborg vann med 4-2.

Det skulle komma att dröja 10 år innan nästa tremålskytt. I den 8:e spelomgången hemma mot IFK Göteborg 2007 svarade Anders Svensson för sitt enda hattrick i allsvenskan och denna jubeldag på Borås Arena vann Elfsborg första gången över de blåvita på vår nya arena. Segersifforna blev 3-1.

Alldeles för lång tid igen till det senaste. Det hände i omgång 19 2016. I blott sin fjärde match presenterade sig Issam Jebali på allvar då han gjorde sitt hattrick mot GIF Sundsvall i en match som Elfsborg vann med 4-0.

Text: Mikael Häggström