210502 Elfsborgs Jeppe Møldrup Okkels och AIK:s Sebastian Larsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Elfsborg den 2 maj 2021 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0089

Tung förlust på Friends Arena

Publicerad: 2021-05-02 19:33, Uppdaterad 2021-05-02 19:35

IF Elfsborg föll tungt borta mot AIK. Hemmalaget satte dit matchens enda mål på straff i början av den andra halvleken.

Under söndagseftermiddagen var IF Elfsborg på besök i huvudstaden och närmare bestämt Friends Arena. Det var dags för match i allsvenskans fjärde omgång och det mot AIK.

Under den första halvan av den första halvleken var det två väldisciplinerade lag på planen. Inga större målchanser från något håll – utan snarare två lag som hela tiden fick anfalla mot ett uppställt försvarsspel. Robert Gojani kunde vid ett flertal tillfällen komma till skott för Elfsborgs del, och majoriteten av gångerna genom att snappa upp andrabollar utanför straffområdet.

Men därefter var det hemmalaget AIK som tog över matchbilden allt mer. I den 26:e minuten stod Tim Rönning för en frilägesparad, och gästande IFE fick allt mer försvara det egna målet mot ett allt tyngre AIK.

Mot slutet av halvleken var det återigen Tim Rönning som hamnade i fokus när han från nära håll stod för en reflexräddning av rang på en hård nick.

Till halvtidsvilan kunde IFE dock gå med lite nyvunnet självförtroende. För mot slutet av halvleken reste man sig rejält och vaskade likaså fram ett antal chanser. Inbytte Jacob Ondrejka, som tidigare ersatt en skadad Rasmus Alm, visade upp sin speed och Simon Olsson fick utrymme för sin fina passningsfot. Bäst läge hade Jeppe Okkels som efter en kvick omställning vek inåt och avlossade skott just utanför målvaktens högra stolpe. Men 0–0 var resultatet efter den första halvleken.

Det blev dessvärre en desto tyngre inledning av den andra halvleken. Redan tre minuter in tilldömdes hemmalaget nämligen en straffspark – som Sebastian Larsson placerade in i nät.

Därefter kunde även 2–0 ha kommit men Tim Rönning lyckades avvärja vad som såg ut att vara på väg att bli ett friläge genom att snabbt ta sig ut och få undan bollen framför en AIK-anfallare.

Efter en ny AIK-period började Di Gule återigen tugga igång maskineriet. Per Frick och Samuel Holmén byttes in och den förstnämnde satte omgående igång med att skapa oreda i offensivt straffområde.

IFE flyttade upp spelet allt oftare och kunde också fylla på med allt fler spelare i straffområdet. Simon Strand, strax utanför AIK:s straffområde, hittade in med en boll framför mål mot en yta som han sett Per Frick sätta fart mot. Bollen var perfekt slagen och Frick, väl markerad, kämpade sig fram och fick också en fot på bollen. Det hela slutade dock med ett avslut rakt på hemmalagets målvakt.

Just inläggsspelet var något som tydligt bar frukt framåt – och därmed också någonting man fortsatte med. Johan Larsson var både högt upp i plan för att slå inlägg, för att senare också befinna sig framför mål och nicka.

Mot slutet av matchen valde manager Jimmy Thelin att genomföra ytterligare ett dubbelbyte. Den här gången var det Christopher McVey och Ahmed Qasem som äntrade gräsmattan på Friends Arena.

När klockan just passerat 90 minuter, och fjärdedomaren förkunnat att tre tilläggsminuter väntar, var kvitteringen nära. En lång boll hittade hela vägen fram till outtröttlige Johan Larsson nere vid kortlinjen. På en touch satte han in den framför mål – men Jacob Ondrejka hann inte riktigt fram och det hela slutade med en hörna.

Efter 94 minuter blåste domare Mohammed Al-Hakim av matchen – och den slutade 1–0 till AIK.

Nya tag i nästa match på lördag. Då väntar Kalmar FF hemma på Borås Arena.

AIK–IF Elfsborg 1–0 (0–0)

Målen: 1–0 Sebastian Larsson (straff, 49)

Startuppställning (4-3-3): Tim Rönning–Johan Larsson, Maudo Jarjué, Joseph Okumu (84), Simon Strand–Robert Gojani, Frederik Holst, Simon Olsson (60)–Rasmus Alm (28), Marokhy Ndione (60), Jeppe Okkels (84)

Ersättare: Mathias Dyngeland, Christopher McVey (84), Leo Väisänen, Samuel Holmén (60), Jacob Ondrejka (28), Ahmed Qasem (84), Per Frick (60)

Varningar, IFE: Robert Gojani (16), Marokhy Ndione (45)