Den 15: e allsvenska säsongen 1938/39 saknade för första gången två verkliga klassiker. GAIS och IFK Göteborg hade degraderats föregående säsong. Nya i serien var Degerfors IF som i kvalet besegrat Malmö BI och Hallstahammars SK som betvingat Hammarby. IK Sleipner var regerande mästare och de övriga medaljerna 1937/38 vanns av Hälsingborgs IF, Landskrona BoIS och IF Elfsborg.

Det blev ett toppmöte direkt då Elfsborg startade serien med att resa till Hälsingborg och möta HIF. Elfsborg vann med 2-1 efter mål av de båda legendarerna Sven Jonasson och Karl-Erik Grahn.

Första gästande lag på Ramnavallen var Gårda BK med Gunnar Gren i laget. Elfsborg saknade Karl-Erik Grahn och trots att hans ersättare Olle Lindeborg var godkänd så lurade Gårda Elfsborg på segern då Holger Bengtsson kvitterade i slutminuten.

Höstens första stormatch annonserade det om i tredje omgången då obesegrade AIK tog emot Elfsborg på Råsunda. Noteras bör också att biljettpriserna var 1:-, 2:- och 3:-. AIK var fortfarande obesegrat när matchen var slut då hemmalaget vann med 4-3. Den som sänkte Elfsborg var Floyd Lagerqrantz med två mål i den andra halvleken.

Elfsborg åkte sedan till Gamla Ullevi och vann mot Örgryte med 3-0. Det märkliga med matchen var ändå inte något av Sven Jonassons, Åke Samuelsson eller Knut Johanssons mål utan det faktum att domaren Torsten Carlsson från Motala visade ut en åskådare vilket aldrig lär ha inträffat tidigare.

Den 28 augusti kom de allsvenska debutanterna Degerfors till Borås. Värmlänningarna tog ledningen efter två minuter men det blev ändå ingen angenäm upplevelse för dem. Elfsborg gjorde nämligen för andra gången i allsvenska tvåsiffrigt och vann med 10-1. Gillis Andersson gjorde fyra av målen. I samma omgång kom också säsongen första stora skräll då den andra nykomlingen – dock inte första säsongen i allsvenskan – Hallstahammars SK betvingade AIK med 3-1 på Trollebo IP.

Elfsborgs segersvit fortsatte med att Örgryte besegrades i den sjätte omgången. Dagens gulsvarta matchhjälte hette Axel Stenholm som gjorde matchens enda mål.

Nästa match var mot regerande mästarna IK Sleipner i Norrköping. I målet debuterade Åke Sandberg som avlöste Einar Jonasson. Elfsborg spelade strålande och Axel Stenholm och Ragnar Lennartsson blev tvåmålsskyttar i en match som Elfsborg vann med 4-2 och gick upp i serieledningen.

Åttonde omgången och Landskrona BoIS var gästande lag på Ramnavallen. Det var seriefinal då Landskrona var på andra plats en poäng efter Elfsborg. 9 151 – faktiskt den högsta publiksiffran någonsin lagen emellan – kom och fick se ett lysande Elfsborgsspel. Halvbackskedjan Gösta Dahl och de två landslagsmännen Arvid Emanuelsson och Karl-Erik Grahn var helt suveräna och drev på laget under hela matchen. Det gav också resultat i form av mål. Sven Jonasson gjorde hattrick och Knut Johansson ett fjärde mål och hemmasegern skrevs till klara 4-1 och därmed utökad serieledning.

Nästa gäng att spela mot var Hallstahammar som kom till Borås med målsättningen att undvika ett stort nederlag. Trots att gästerna tog ledningen hade man ingen chans. Segersiffrorna från Landskronamatchen upprepades med den skillnaden att målskyttarna denna gång var Åke Samuelsson två, Axel Stenholm och Arvid Emanuelsson ett.

Det var nu mitten av oktober och planerna började bli tyngre och det blev svårare att odla Elfsborg fina kortpassningsspel. Nästa resa gick norrut mot föregående säsongs sensationella nykomling IK Brage. Denna gång var det försvaret som var framträdande. De båda ytterbackarna Ragnar Blixt och Erik Källström höll emot och Åke Sandberg var säker i målet. När så Knut Johannson redan efter tio minuter gav Elfsborg ledningen och Brage trots spelövertag inte kunde göra mål så Elfsborgarna kunde resa hem med ännu en tvåpoängare.

Veckan efteråt var det toppmatch i Borås igen. Returmatch mot AIK och nu blev det revansch. Knut Johansson gjorde mål i matchens första och sista anfall och då AIK bara lyckades göra ett mål genom Arthur Svensson så vann Elfsborg sin åttonde raka seger och kopplade ett grepp om seriesegern.

Om andra halvan denna lyckosamma säsong kan läsas nästa fredag.

Text: Mikael Häggström