Camp Elfsborg Fotbollsskola, IF Elfsborgs populära sommarläger, är äntligen igång. Vi är mycket glada över att på ett säkert sätt kunna genomföra årets upplaga av lägret som samlar tjejer och killar i åldrarna 7-14 år under tre veckors tid.

Under vecka 25, 26 och 27 är tjejer och killar från hela Sverige på plats för att träna, umgås och utvecklas hos IF Elfsborg, en av Sveriges ledande föreningar för just talangutveckling.

Sommarlägret är uppdelat i tre delar och ser ut enligt följande:

Vecka 1: 20 juni–24 juni (10-14 år, övernattningsläger)
Vecka 2: 28 juni–2 juli (10-14 år, övernattningsläger)
Vecka 3: 5 juli–7 juli (7-9 år, dagläger)

Jakob Franzén som är ungdomsansvarig i IF Elfsborg leder sommarens läger och är, efter lång tid av planering och förberedelse, väldigt glad över att det äntligen är igång.

– Det känns jätteskönt. Det är kul efter så lång tid av ovisshet att faktiskt kunna ha ett läger i mer normal form, även om vi naturligtvis styrs av Corona-restriktioner. Det är hur roligt som helst, och det märks på deltagarna att de längtat efter läger likt detta. Så jag har bara positivt att säga om inledningen här nu, säger han.

Hur har de första dagarna varit?

– Det har varit jättebra. Första dagen var en form av introduktionsdag. Då handlade det mycket om det sociala. Alla ska känna sig trygga här, så mycket prat om värdegrundsfrågor. Vi behöver såklart se till att vi får ett bra klimat på lägret. Sedan från och med i måndags har vi kört träningar. Då hade vi två träningspass och flertalet olika aktiviter. Bland annat en fotbollsturnering i en sådan uppblåsbar sarg. Bra fart och mycket skratt.

Varje träningsgrupp har en utbildad gruppledare. Utöver det är flertalet unga fotbollsspelare, både från IF Elfsborgs egna akademi och från andra klubbar runtom i området, med och leder träningarna. Bland andra handlar det om spelare från våra U17- och U19-lag. Jakob Franzéns roll blir i form av att ha ett övergripande ansvar. Spindeln i nätet, även kallat.

– Under lägret har jag lite av en koordinatorroll, se till att allt flyter på, att allt går enligt schemat, att aktiviteterna vi planerat genomförs på ett bra sätt. Inför lägret har jag lagt mycket tid på planeringen så att det ligger i linje med vår spelarutvecklingsplan. Arbetat mycket med förberedelser tillsammans med Jan Ryrlén.

Jakob Franzén. Foto: Jörgen Jarnberger / IF Elfsborg

 

Hur ser en vanlig dag ut på lägret?

– En vanlig dag är att efter frukost är det morgonträning, sedan lunch, därefter en aktivitet, sedan en eftermiddagsträning och slutligen en större kvällsaktivitet. Aktiviteterna kan vara allt möjligt. Det kan vara som under onsdagskvällen att kolla på Sverige-Polen, en rolig aktivitet där vi fixat storbildskärmar för utomhus så vi kan samla alla. Det kan också vara mindre aktiviteter som fotbollstennis. Sedan blir det även lite spelarbesök från våra a-lag. Det är fullspäckade dagar, vilket är väldigt kul, säger Jakob Franzén.

Hur har arbetet sett ut med att planera träningarnas innehåll?

– Vi har tydliga ramar hur vi vill jobba med våra egna spelare. Det som skiljer sig egentligen är vilken spelform man spelar efter. Exempelvis anpassar vi hur många spelare vi ska ha med i olika spelövningar och matchspel. Vi jobbar väldigt temainriktat. I de här åldrarna jobbar vi enbart med anfallsspel, så där ligger fokus under lägrets gång. Under förmiddagsträningen har målvakterna målvaktsträning, och då kör vi andra typer av övningar med utespelarna. Sedan på eftermiddagen blir det i princip bara spelövningar där vi då försöker väva in det vi jobbat på tidigare under dagen, säger Franzén och tillägger:

– Vi försöker ha tydliga syften och tydliga instruktioner.

Lägret samlar som tidigare nämnt tjejer och killar från hela Sverige. Något som ett sådant här år kräver mycket från IF Elfsborg som arrangör, och där menar Jakob Franzén att man har väldigt bra koll.

– Vi har ett stort läger med många deltagare från hela Sverige. Men vi har också en oerhörd respekt för den rådande pandemin. Vi har förändrat en hel del saker gentemot tidigare års upplägg. Vi äter i smågrupper, har många omklädningsrum, alla samlingar sker utomhus och all aktivitet och alla aktiviteter är utomhus. Samtidigt är det också väldigt kul att kunna främja barn och ungdomars välmående och hälsa genom att genomföra något sådant här. Tyvärr har det blivit mindre av den varan på senare år.

Hur har responsen från deltagarna varit under veckan?

– Den bästa responsen man kan få är egentligen när man promenerar runt ute på fotbollsplanen och på kvällarna när vi har aktiviteter, och bara se glädjen och höra snacket. Där får man kvittot att många har oerhört roligt här. Det känns väldigt kul och efterlängtat av så många.