I dag fyller IF Elfsborg 117 år! Den 26 juni 1904 grundades IF Elfsborg av 19 pojkar på Landala i Borås. Inte kunde de väl ana då att IF Elfsborg skulle bli en av Sveriges mest framgångsrika föreningar, med representation i hela 14 olika idrotter genom åren. 

Historien om IF Elfsborg tog sin början så tidigt som 1904. Det var nämligen då som ett par grabbar i 14-15 års åldern bestämde sig för att starta ett eget fotbollslag. Laget fick namnet Borås Fotbollslag. En av dom stora pådrivarna i bildandet var Carl Larson, som förutom fotboll även aktivt utövade friidrott samt brottning. Larson tyckte emellertid att det redan fanns för många föreningar innehållande stadsnamnet Borås vilket gjorde att man 1906 bytte Borås Fotbollslag till det nuvarande namnet IF Elfsborg. Namnet Elfsborg kommer ifrån att grundandet av föreningen skedde i ordenshuset på Landala där flera av medlemmar var en del av nykterhetsrörelsen med namnet Elfsborg. Färgerna gult och svart hämtades från landskapet Västergötland och gamla Älvsborgs läns heraldik och har genom åren bidragit till att stärka identiteten som hela regionens förening.

1908 kom den första framgången när IF Elfsborg blev Västergötlands främsta genom att vinna DM. Inte ens i sin vildaste fantasi kunde väl våra grundare ana hur IF Elfsborg skulle se ut 117 år senare? Totalt har 14 olika idrotter utövats inom föreningen, varav den främsta fotbollen, idag utgör huvudföreningen.

Var med och fira tillsammans med oss – Historisk vandring

Tillsammans med De Sju Häradernas Kulturhistoriska förening anordnar IF Elfsborgs historiska akademi en historisk vandring – från Ramnaparken till vår hemmaarena Borås Arena.

Utöver trevligt umgänge med andra Elfsborgare utlovas det historik om Idrottsföreningen Elfsborg , Ramnavallen , Ryavallen och om Borås Arena.

För er som vill delta sker en uppsamling i Ramnaparken vid caféet kl. 14:00 på midsommardagen. Tänk på att hålla avstånd till varandra!

Varmt välkommen!