Östersunds FK blev 2016 den 63:e föreningen som kvalificerade sig för allsvenskan. Klubben blev den sjätte föreningen från Norrland, Gästrikland tillhör Norrland geografiskt men har historiskt inte räknats dit fotbollsmässigt, som lyckades med detta.

De fem norrlandklubbar som tidigare varit nykomlingar är GIF Sundsvall 1965, IFK Holmsund 1967, IFK Luleå 1971, IFK Sundsvall 1976 och Umeå FC 1996.

Östersunds FK visade sig vara en frisk och överraskande mogen nykomling med ett eget spel.

Första allsvenska besöket i Borås var i den 15:e spelongången. Inget av de andra Norrlandslagen (Umeå FC undantaget för då var Elfsborg inte i allsvenskan) hade någon gång fått med sig en poäng från sitt första besök i Borås.

Inte heller Östersund skulle klara detta. Det blev Viktors dag för Elfsborg. När en dryg halvtimma spelats så passade Viktor Claesson fram Viktor Prodell till ledningsmålet. Alex Dyer kvitterade efter 55 minuters spel men sedan steg Viktor Claesson fram och gjorde såväl 2-1 som 3-1 vilket blev slutresultatet.

Östersunds FK slutade på en slutlig åttonde plats i sin allsvenska debut. Om vi bortser från allsvenskans första säsong 1924/25 då alla lag var nykomlingar så har endast sex föreningar klarat av sin första säsong bättre. Halmstads BK 1933/34 (4:e plats), Gårda BK 1935/36(6:e plats), IK Brage 1937/38(7:e plats), Råå IF 1950/51(2:a plats), Östers IF 1968(Guld) och Västra Frölunda IF 1987(7:e plats) har varit lyckosammare.

2017 blev en underlig match. Elfsborg har väl aldrig tidigare blivit så utspelade på Borås Arena. Ändå så ledde Elfsborg i paus med 2-0 efter  mål av Alex Dyer, som värvats från just Östersund, och Viktor Prodell.

I den andra halvleken så fick de rödsvarta utdelning. Johan Bertilsson reducerade och i den 78:e matchminuten kvitterade Saman Ghoddos. Därfter gjorde Jamie Hopcutt två mål och när fjärdedomaren visade fyra minuters stopptid så såg segern ut att gå till Östersund. Men otroligt nog så lyckades Lasse Nilsson göra två mål under denna stopptid och det slutade 4-4.

2018 vände serien med matcherna Östersund-Elfsborg. Östersund hade vunnit hemma med 1-0 och upprepade vinsten en vecka senare på Borås Arena. Curtis Edwards och Simon Kroon var den dagens målskyttar vid 2-0 segern.

2019 rivstartade Elfsborg. Redan efter 23 minuter var ställningen 3-0 efter mål av Jesper Karlsson, Per Frick och Jesper Karlssoon igen. I den andra halvleken så reducerade Tom Pettersson . Den som fastställde Elfsborg segersiffror till 4-1 var sedan Deniz Hümmet på stopptid.

2020 var Östersund det enda lag som vann i allsvenskan mot Elfsborg på Borås Arena. Blair Turgott blev den dagens enda målskytt.

Text: Mikael Häggström