IF Elfsborg är vidare till playoff i Europa Conference League. Det stod klart efter en imponerande 4–1-seger borta mot FK Velez Mostar under torsdagskvällen. Totalt slutade dubbelmötet 5–2.

Att IF Elfsborg inleder piggt och intensivt i matcher har vi fått se mycket av den här säsongen. Att IF Elfsborg dessutom fått till drömstarter i form av tidiga mål har på senare tid hänt allt mer ofta. Torsdagens returmöte med FK Velez Mostar bjöd på båda delar.

Det var nämligen en högt pressande Per Frick som redan efter drygt två minuters spel, efter ett försvarsmisstag, kunde snappa upp bollen tämligen nära motståndarmålet. Därifrån lade han snabbt bollen tillrätta för att därefter skjuta in ledningsmålet för de gulklädda gästerna.

Och när klockan just visat att kvarten var avverkad var det Jeppe Okkels tur att skriva in sig i målprotokollet. Efter fint samarbete med kollega Robert Gojani valde yttern att vika inåt i planen. När han tagit sig till en position någon meter utanför straffområdeslinjen tryckte han in bollen vid den bortre stolpen till 0–2 i matchen.

IF Elfsborg lyckades därefter ta sig upp vid ett antal tillfällen, där hörnor blev resultatet vid några tillfällen. Som vanligt var det Johan Larsson som tog hand om dessa – och det var inte sällan som bollen såg ut att gå mot nickstarka Leo Väisänen.

Men annars var det hemmalaget som stod för det mesta, åtminstone gällande bollinnehav, under den fortsatta och den avslutande delen av den första halvleken. Likväl var det ett IFE som stod rätt – och kunde hålla de rödklädda ifrån målet. Tim Rönning fick mot halvlekens slut sträcka ut rejält, och klappades om av medspelarna efter den viktiga räddningen.

Ett effektivt IF Elfsborg gick till pausvila med en skön tvåmålsledning.

I den andra halvleken dröjde det inte mer än två minuter innan Jeppe Okkels sprungit sig fri, för att avslutningsvis placera in 0–3-målet. Återigen en drömstart för Di Gule.

Därefter tog det bara drygt fyra minuter innan Johan Larsson var uppe i offensivt straffområde och, efter en vacker aktion där han petade bollen förbi sin motståndare, gjordes ned. Domaren pekade omgående på straffpunkten och André Römer gjorde sig redo. Den efterföljande straffen räddades dock, men Per Frick var väldigt snabbt framme på returen och tryckte bollen i nät.

Direkt efter målet valde manager Jimmy Thelin att plocka av kapten Johan Larsson. In i hans ställe kom Christopher McVey. Senare under halvleken kom också Simon Olsson, Alexander Bernhardsson och Marokhy Ndione in.

Velez Mostar fick, med nio minuter kvar av ordinarie matchtid, in en reducering. Men närmre än så skulle man aldrig komma. Mot slutet gav en skalle mot Frederik Holst från en Velez-spelare dessutom ett rött kort, och därmed avslutade hemmalaget matchen med tio spelare på planen.

Matchen slutade 1–4 (totalt 2–5) och det är IF Elfsborg som är vidare till playoff i Europa Conference League.

FK Velez Mostar–IF Elfsborg 1–4 (0–2)

Målen: 0–1 Per Frick (3), 0–2 Jeppe Okkels (16), 0–3 Jeppe Okkels (47), 0–4 Per Frick (52), 1–4 Dejan Georgijevic (81)

Startuppställning (4-3-3): Tim Rönning–Johan Larsson (54), Maudo Jarjué, Leo Väisänen, Simon Strand (83)–Frederik Holst, André Römer, Robert Gojani (74)–Jeppe Okkels (74), Per Frick (74), Rasmus Alm

Ersättare: Mathias Dyngeland, Hakon Valdimarsson, Oliver Zandén (83), Christopher McVey (54), Samuel Holmén, Noah Söderberg, Simon Olsson (74), Alexander Bernhardsson (74), Ahmed Qasem, Jacob Ondrejka, Marokhy Ndione (74), Jack Cooper-Love

Varningar, IFE: Simon Strand (34), Alexander Bernhardsson (90+3)