IF Elfsborg stod för en stark insats i returen mot Feyenoord hemma på Borås Arena och vann matchen med 3–1 (1–0). Hemmalagets mål gjordes av Johan Larsson, Alexander Bernhardsson och Marokhy Ndione.

Under torsdagskvällen var det dags för returmötet mellan IF Elfsborg och nederländska Feyenoord. För exakt en vecka sedan möttes lagen i det första av två möten i playoffen till Europa Conference League. Då vann Feyenoord med hela 5–0 hemma på De Kuip.

Men den här kvällen var det Borås och Borås Arena som gällde. Johan Larsson ledde ut sitt gula gäng till ett vackert tifo från supportrarna på läktarplats. Laget såg sammanbitet ut och redo för att göra det omöjliga.

IF Elfsborg kom med en något förändrad startelva sedan senast. Simon Olsson klev in på mittfältet tillsammans med André Römer, med Rasmus Alm där framför. Marokhy Ndione tog anfallsplatsen och Alexander Bernhardsson körde till höger.

Man inledde det här mötet oerhört disciplinerat. Anfallsstarka Feyenoord hade svårt att ta sig förbi Di Gule, även om det var gästerna som inledningsvis stod för bollinnehavet. Gällande anfallsspelet växte dock IFE in i det ju längre halvleken pågick.

Ett sätt som man lyckades knäcka Feyenoord med, flera gånger om dessutom, var de snabba kantbytena. Långa, svepande passningar från såväl Leo Väisänen som Simon Olsson skapade snabbt stora ytor för kantspringaren på motsatt sida. Och det var just via dessa uppspel som IF Elfsborg började ta sig till allt fler lägen framför Feyenoords mål.

Både Jeppe Okkels och Alexander Bernhardsson var alltid redo för de snabba omställningarna. Rasmus Alm, som idag utgick från en mer central position, tackade allt som oftast inte heller nej till att kliva framåt.

När den första halvleken gick mot sitt slut såg Rasmus Alm sin chans att ställa om. Precis utanför offensivt straffområde gjordes han sedan ned, och domaren blåste för frispark. Lagkapten Johan Larsson lade bollen tillrätta, för att därefter stenhårt skjuta in ledningsmålet via stolpen.

En härlig avslutning på den första halvleken – som dessutom blev till en minst lika härlig inledning på den andra. Redan efter drygt fem minuters spel utnyttjade Simon Strand ett oförberett försvar när han snabbt satte ett inkast på Jeppe Okkels längs vänsterkanten. Jeppe Okkels tryckte därefter in bollen mot mål, och väl där mötte Alexander Bernhardsson upp för att styra bollen i nät.

IF Elfsborg imponerade i sitt spel – och man fick även sina motspelare att begå misstag på planen.

Efter en kvarts spel i den andra halvleken var Christopher McVey sånär på att skarva in 3–0 vid förstastolpen, men målvakten stod för en högklassig reflexräddning. Jeppe Okkels var dessutom snabbt framme på returen, men skottet över. Istället var det Feyenoord, på ett kliniskt sett likt i det föregående mötet, som skulle lyckas trycka framåt och få in en reducering till 2–1 i matchen.

Manager Jimmy Thelin valde att genomföra ett dubbelbyte. Jacob Ondrejka och Noah Söderberg ersatte då Jeppe Okkels och André Römer. Några minuter senare var det Ahmed Qasems och Sveinn Aron Guðjohnsens tur att kliva på.

Simon Olsson, som ikväll var tillbaka i startelvan, visade under hela matchen prov på de fina fötter som han som bekant sitter inne på. Så också i starten av det som i matchens 77:e minut skulle bli IF Elfsborgs 3–1-mål. Olsson hamnade med boll i ett pressat läge djupt nere på egen planhalva, men istället för att skicka långt vände han bort sin motspelare för att därefter sätta Jacob Ondrejka i ett fint kontringsläge. Ondrejka spurtade förbi sin försvarare och vek inåt i plan. Marokhy Ndione tog över och gick på avslut. Avslutet styrdes på vägen och hittade hela vägen in i nät.

IF Elfsborg fortsatte arbeta febrilt för ytterligare mål i den här matchen. Men det blev, en fin avslutning till trots, inga fler. Di Gule besegrade Feyenoord hemma på Borås Arena med 3–1, men det är gästerna som avancerar vidare till gruppspel i Europa Conference League via det totala resultatet, 3–6.

Nu väntar åter spel i allsvenskan för IFE med match på söndag. Då ställs man mot Kalmar FF på bortaplan.

IF Elfsborg–Feyenoord 3–1 (1–0), totalt 3–6

Målen: 1–0 Johan Larsson (42), 2–0 Alexander Bernhardsson (50), 2–1 Guus Til (61), 3–1 Marokhy Ndione (77)

Startuppställning (4-3-3): Tim Rönning–Johan Larsson, Christopher McVey, Leo Väisänen, Simon Strand–Simon Olsson, André Römer (70), Rasmus Alm (76)–Jeppe Okkels (70), Marokhy Ndione, Alexander Bernhardsson (76)

Ersättare: Mathias Dyngeland, Hakon Valdimarsson, Gustaf Lagerbielke, Maudo Jarjué, Gustav Broman, Oliver Zandén, Kevin Holmén, Isaac Prince Kouame, Noah Söderberg (70), Jacob Ondrejka (70), Ahmed Qasem (76), Sveinn Aron Guðjohnsen (76)

Varningar, IFE: André Römer (67)