IF Elfsborg är klart för gruppspelet i Svenska Cupen. Det stod klart efter att man under onsdagskvällen besegrat FC Stockholm. Slutresultatet i matchen skrevs till 0–3 (0–2).

Med en något roterad startelva gentemot mötet med IFK Göteborg i allsvenskan innan uppehållet klev IF Elfsborg under onsdagen in i Svenska Cupens andra omgång. Bortamatch mot division 2-laget FC Stockholm var det hinder som skulle passeras för att avancera vidare till kommande säsongs gruppspel.

Gästerna från Borås fick precis den start man ville ha i det här mötet. Redan i den nionde minuten gav Jacob Ondrejka laget ledningen efter en fin dragning och därefter ett minst lika vackert avslut.

IF Elfsborg fortsatte, det tidiga ledningsmålet till trots, trycka på framåt och var det lag som styrde och ställde. Det mesta av det som skedde under den första halvleken i offensiv väg var via vänsterkanten, där Oliver Zandén och Jeppe Okkels huserade.

Just Oliver Zandén var i den 20:e minuten framme med ett inlägg som hittade in till Jacob Ondrejka, som i sin tur sprungit in från motsatt kant, men den senare fick inte ordning på avslutet. Kort efter var det Jeppe Okkels som hittade in till Ondrejka – men även den gången stack bollen iväg utanför målramen.

I den 33:e minuten visade Oliver Zandén prov på sin snabbhet när han efter passning från kollega Jeppe Okkels nådde bollen just före sin motståndare inne i offensivt straffområde. I samma veva kapades vänsterbacken – och utan att tveka pekade domaren på straffpunkten. Per Frick lade bollen tillrätta för att därefter kyligt rulla in kvällens andra.

Till den andra halvleken valde manager Jimmy Thelin att genomföra ett byte. Jeppe Okkels ersattes av Rasmus Alm.

Och om det var en drömstart i den första halvleken för Di Gule kan starten av andra knappast rankas lägre. Redan innan dess att två minuter avverkats sprang Per Frick sig fri för att sedan hitta in framför mål till en helt friställd Jacob Ondrejka. Den här gången hade yttermittfältaren inga som helst problem att trycka in bollen i nät för lagets tredje – och hans andra.

Sveinn Aron Gudjohnsen skulle även han äntra planen när han kvarten in ersatte Per Frick i anfallet.

Noah Söderberg var nära att trycka in 0–4 två gånger om – men resultatet stod sig.

Mot slutet genomförde gästande IFE ett trippelbyte. Gustaf Lagerbielke, Kevin Holmén och Ahmed Qasem kom in med pigga ben. Några fler mål blev det dock inte i det här mötet. När klockan just passerat 92 spelade minuter satte domaren visselpipan i munnen och blåste av.

IF Elfsborg vann säkert och är nu klart för Svenska Cupens gruppspel. Härnäst väntar match i allsvenskan borta mot Djurgårdens IF. Den matchen spelas på måndag.

FC Stockholm–IF Elfsborg 0–3 (0–2)

Målen: 0–1 Jacob Ondrejka (9), 0–2 Per Frick (34, straff), 0–3 Jacob Ondrejka (47)

Startuppställning (4-3-3): Tim Rönning–Simon Strand, Gustav Broman, Christopher McVey (78), Oliver Zandén–Noah Söderberg, André Römer (78), Simon Olsson–Jeppe Okkels (46), Per Frick (60), Jacob Ondrejka (78)

Ersättare: Ludvig Målberg, Gustaf Lagerbielke (78), Frederik Holst, Kevin Holmén (78), Ahmed Qasem (78), Rasmus Alm (46), Sveinn Aron Gudjohnsen (60)

Varningar, IFE: Noah Söderberg (53)