IF Elfsborg tog under söndagseftermiddagen en ny seger i allsvenskan. IK Sirius besegrades med 3–0 (3–0).

Under söndagen var IF Elfsborg tillbaka på hemmamark igen och IK Sirius stod på schemat när det var dags att avverka säsongens 24:e allsvenska match.

I Per Fricks frånvaro fick Sveinn Aron Gudjohnsen chansen från start i anfallet. En möjlighet han verkligen tog tillvara på – och det omgående. Redan i matchens fjärde minut tryckte han in ledningsmålet på volley efter inspel från Simon Strand.

Anfallaren skulle dessutom få jubla ännu en gång. Jeppe Okkels tog sig framåt längs vänsterkanten, tittade upp och hittade in till Gudjohnsen som den här gången tryckte bollen i nät med hjälp av pannan.

IF Elfsborg imponerade stort under den första halvleken, och Sirius tilläts i mångt och mycket inte till något större. Mittbacksduon Leo Väisänen och Maudo Jarjué avstyrde gång på gång – samtidigt som det offensiva spelet många gånger briljerade.

Just briljans är ordet för att beskriva IF Elfsborgs tredje mål som kom till några minuter innan paus. Utanför straffområdet hittade Jeppe Okkels till Simon Strand, och därifrån gick bollen vidare till Simon Olsson. Den sistnämnda tog med sig bollen in i offensivt straffområde, vek inåt och spelade därefter till Johan Larsson. I samma veva fortsatte Olsson sin löpning och fick tillbaka bollen från Larsson på ett tillslag. Då var Simon Olsson bara några meter från mål och nog förväntade de allra flesta sig ett avslut därifrån. Men istället fintade han bort den utrusande målvakten via en ’tvåfotare’, vände sedan bort en glidtacklande försvarare för att slutligen spela tillbaka bollen till Johan Larsson som satte dit den i öppet mål.

IF Elfsborg gick till pausvila med en betryggande 3–0-ledning efter starka 45 minuter.

Till den andra halvleken valde gästerna att förändra, och det gav också effekt. Under de inledande tio minuterna var Sirius nära en reducering både en och två gånger mot ett mer passivt Elfsborg, men Hakon Valdimarsson i mål kunde hålla tätt.

IFE:s tempo gick ned något under den andra halvleken och jämfört med den första halvleken fick Sirius desto mer utrymme i spelet. Men samtidigt stod hemmaspelarna allt som oftast rätt och kunde styra bort deras försök.

Under den andra halvleken genomförde manager Jimmy Thelin totalt fem byten. Först in var Marokhy Ndione och Jacob Ondrejka som efter dryga kvarten ersatte Sveinn Aron Gudjohnsen och Jeppe Okkels.

Med tio minuter kvar att spela ådrog sig Maudo Jarjué ett rött kort efter att ha kommit fel in i en duell med en motspelare. Därmed fick Di Gule avsluta matchen med tio spelare.

Men några fler mål blev det däremot inte den här söndagseftermiddagen. IF Elfsborg tog det hela i mål på ett säkert sätt och säkrade därmed tre nya poäng.

Härnäst väntar bortamöte med Degerfors IF. Den matchen spelas på torsdag.

IF Elfsborg–IK Sirius 3–0 (3–0)

Målen: 1–0 Sveinn Aron Gudjohnsen (4), 2–0 Sveinn Aron Gudjohnsen (28), Johan Larsson (42)

Startuppställning (4-3-3): Hakon Valdimarsson–Johan Larsson, Leo Väisänen, Maudo Jarjué, Simon Strand–Frederik Holst (77), André Römer, Simon Olsson (82)–Rasmus Alm (82), Sveinn Aron Gudjohnsen (61), Jeppe Okkels (61)

Ersättare: Tim Rönning, Christopher McVey (82), Oliver Zandén, Samuel Holmén (77), Alexander Bernhardsson (82), Jacob Ondrejka (61), Marokhy Ndione (61)

Utvisning, IFE: Maudo Jarjué (80)