Jacob Ondrejka avgjorde mot Halmstads BK

Publicerad: 2021-11-21 16:02, Uppdaterad 2022-03-07 16:42

En straffräddning från Tim Rönning och ett mål från Jacob Ondrejka i matchens allra sista stund låg till grund när IF Elfsborg besegrade Halmstads BK. Slutresultatet skrevs till 0–1 (0–0).

IF Elfsborg var under söndagen tillbaka i allsvenskan igen efter det korta uppehåll som varit. Bortamatch mot Halmstads BK med avsparkstid klockan 15.00 var det som stod på agendan för Jimmy Thelins manskap.

Gästerna från Borås kom ut fint och såg till att det skulle bli en rivstart i den här matchen. Redan under matchens fem första minuter hade såväl Per Frick som Alexander Bernhardsson varit inblandade i offensiva räder flera gånger om. Allt som oftast i form av att den förstnämnda mötte boll, och den sistnämnda stack på yta.

Tempot gick dock nedåt i takt med att matchklockan tickade uppåt. IF Elfsborgs allra bästa chans under den första halvleken stod Leo Väisänen för när han efter en frisparkssituation var sist på bollen. Han försökte då nickskarva bollen in i mål, men den seglade just ovanför ribban.

Till den andra halvleken var det återigen ett IFE som verkligt ville ta tag i matchbilden. Både Johan Larsson och Oliver Zandén, från varsin ytterbacksposition, flyttade i vanlig ordning högt upp i planen och deltog mer än gärna i det offensiva spelet. Även Simon Olsson började ta allt mer initiativ och visade flera gånger om prov på den spelförståelse han besitter.

En kvart in i halvleken serverades Johan Larsson, efter finfint förarbete från Alexander Bernhardsson, ett jätteläge i offensivt straffområde. Men avslutet var inte av önskad sort och det gick mitt på målvakten. Larsson kom även senare i matchen både en och två gånger in i straffområdet på liknande sätt, men skärpan i avsluten fanns inte riktigt där.

Kort efter gick en HBK-spelare omkull i kamp mot Per Frick i IFE:s straffområde. Domaren blåste för straffspark. Då, när det behövdes som mest, klev Tim Rönning fram och räddade straffen. Därmed var 0–0-resultatet intakt.

Manager Jimmy Thelin bytte in Jacob Ondrejka mot Jeppe Okkels. Kort efter tvingades Alexander Bernhardsson bryta och in i hans ställe kom Rasmus Alm.

Halmstads BK kom till en del farliga lägen mot slutet, medan IFE hade svårt att få till det ordentligt där framme. Men fina räddningar från Tim Rönning höll matchen vid liv, och i offensiven fortsatte man kriga, kriga och återigen kriga för att få in ett viktigt ledningsmål.

Och till slut fick man också utdelning. Inbytte Jacob Ondrejka drev framåt i samband med att klockan just tickat förbi 93 spelade minuter. Trots uppvaktning lyckades han hålla balansen på hans väg framåt – och avslutade det hela med att sätta bollen i nät.

Kort efter blåstes matchen av – och ett stort jubel utbröt hos såväl spelare som supportrar från Borås. En mycket viktig trepoängare. I nästa omgång ställs IF Elfsborg mot AIK på hemmaplan.

Halmstads BK–IF Elfsborg 0–1 (0–0)

Målen: 0–1 Jacob Ondrejka (90+4)

Startuppställning (4-3-3): Tim Rönning–Johan Larsson, Leo Väisänen, Christopher McVey, Oliver Zandén–Frederik Holst, André Römer, Simon Olsson–Alexander Bernhardsson (72), Per Frick (81), Jeppe Okkels (68)

Ersättare: Hakon Valdimarsson, Gustaf Lagerbielke, Emmanuel Boateng, Jacob Ondrejka (68), Rasmus Alm (72), Sveinn Aron Gudjohnsen (81), Marokhy Ndione

Varningar, IFE: Per Frick (64), Leo Väisänen (73)

Huvudpartners Officiella sportleverantörer