Under den gångna helgen fyllde Guliganerna jämnt – hela 30 år – och det firades ordentligt med såväl stor jubileumsfest som tre poäng borta mot Halmstads BK.

Som en hyllning till 30 fantastiska år av supporterskap kommer Guliganernas 30-årsemblem pryda IF Elfsborgs matchställ i måndagens möte med AIK.

Föreningen Guliganerna bildades 21 november 1991 genom bland andra trion Magnus Drottz, Lennart Odström och Hans Gabrielsson. Sedan dess har väldigt mycket hänt längs vägen. Idag är Emelie Hultin ordförande för Guliganerna, och hon tänker tillbaka på en väldigt stark resa som gjorts.

– Jag skulle säga att under de första åren var det mycket samma personer. Sedan kom 2000-talet och det var först då mycket började hända, det kom in yngre krafter med ett stort driv. Då startades även Tifogruppen och även andra grupperingar, vilket gjorde att fler yngre blev än mer aktiva. Sedan har väldigt mycket hänt och vi har många medlemmar i Sverige och även utanför Sverige.

Vad är Guliganerna för dig?

– Det är en stor gemenskap och en andra familj. Alla är alltid välkomna i Guliganerna och jag tror att alla verkligen känner det. När man väl åker med på bortaresor eller befinner sig på Elfsborgsläktaren så välkomnas man in. Supporterskapet är väldigt unikt, jag kan umgås lika mycket med mina pappas vänner som han med mina. Det är inte så att jag bara umgås med folk i min ålder, man umgås med alla, säger Emelie Hultin.

– Det är öppet för alla, oavsett bakgrund, uppväxt, ålder, sexuell läggning, kön eller religion. Det stora syftet att stötta IF Elfsborg är det som alla är där för. Jag tror också att vi är väldigt bra på just det, att alla är välkomna. Det är lätt att komma in.

30 trogna år av supporterskap ska givetvis firas stort. Under den gångna helgen arrangerades 30-årsfesten på Sinnenas hus och dagen därpå, på den riktiga födelsedagen, reste Guliganerna till Halmstad för endast, på temat, 30 kronor. Där blev det som bekant tre härliga poäng efter Jacob Ondrejkas sena segermål.

– När vi planerade den här säsongen fick man inte gå på fotboll, och vi vågade inte tro på varken bortamatcher eller en stor jubileumsfest – även om vi hoppades. Nu har vi fått göra båda och det har varit alldeles fantastiskt. Jag har precis fått tillbaka min röst igen efter helgen, ha ha.

På 30-årsfesten delades det även ut priser och supportrar uppmärksammades.

– Det är viktigt att hylla. Det är väldigt många som gör ett väldigt bra arbete på olika sätt, som i sin tur bidrar till att vi växer och utvecklas, säger Emelie Hultin.

Två matcher återstår nu av säsongen. I årets sista hemmamatch, mot AIK måndag 29 november, hyllas Guliganerna bland annat genom att föreningens emblem kommer pryda IF Elfsborgs matchtröja. Emelie Hultin tror på en fin avslutning av säsongen.

– Det hade verkligen varit fint att i alla fall få fira topp tre ett jubileumsår. Man märker verkligen att det är drag kring Elfsborg. Vi fyllde nästan två bussar till Örebro för den sista omgången på ett dygn. Man märker att folk vill vara med, säger Emelie som avslutar med en uppmaning:

– Vi vill bli fler. Passa på att bli medlem redan nu, då gäller det även över den kommande säsongen!

Medlemskap i Guliganerna (Till Guliganerna.se)

Stefan Andreasson, klubbchef IF Elfsborg, minns tillbaka på dessa 30 år av supporterskap med värme.

– I mitten av 80-talet hade jag själv förmånen att få vara med i den gemenskap som det innebär att stå i klacken. Jag valde fotbollsspelandet medan klackkompisarna fortsatte stötta från läktaren och till slut startade Guliganerna år 1991, säger han och tillägger: 

– Att nu hela 30 år senare få hylla dem genom att bära Guliganernas emblem på det finaste av allt, vår matchtröja, känns självklart!

Vad tänker du på när du tänker på Guliganerna?

– Att vi är stolta över Guliganerna som vi anser vara Sveriges bästa supportrar! De har stöttat i med- och motgång och är alltid tillgängliga för diskussioner. Även om vi har olika åsikter ibland så förstår och respekterar vi varandras roller och kan gå vidare framåt.

Han avslutar:

– Det finns så många personer att nämna genom dessa år, men ingen nämnd – ingen glömd. Ett stort tack för 30 år med fantastiska minnen ihop! Nu ser vi fram emot de nästkommande 30 och skapar fler minnen tillsammans!