IF Elfsborg är idag glada över att ha värvat den talangfulla 15-åringen Leo Saritas Bylund från Dalkurd FF. Mittbacken reste förra veckan till Borås från Uppsala för att skriva på ett treårs kontrakt. Han ansluter till U17-truppen sommaren 2022.

Det känns otroligt kul. Att flytta hit, att ha ett kontrakt på tre år där jag får chansen att utvecklas dagligen på den här nivån känns extremt bra, berättar Leo.

Varför känns IF Elfsborg som det rätta steget i din hittills unga karriär?

IF Elfsborg är kända för att ha en av de bästa akademierna i hela Sverige så när dem kom in i bilden så var det inte så mycket att tveka på. Nu när jag dessutom fått se allt, mitt boende, staden och faciliteterna så är jag så extremt taggad på att få sätta igång här, berättar Leo.

Hur har dialogen varit med Tony Lundqvist?

Fantastisk vill jag ändå säga, vilken karaktär och så mycket som vi haft att prata om får mig verkligen att känna mig välkommen in till denna föreningen. Det är en riktigt härlig människa som jag verkligen ser fram emot att prata med mer och ta till mig nya kunskaper från, säger Leo.

Hur gick det till för dig att komma till IF Elfsborg, hur kom Tony i kontakt med dig?

Det var speciellt. Jag skulle spela en match och fick höra att Elfsborg letade efter en vänsterfotad mittback, sen förstod jag efteråt att det faktiskt var mig som dem var där för att scouta. Så på det sättet kändes det väldigt speciellt att de var där för mig och för att se vad jag hade att erbjuda. Så att jag nu sitter här idag är en känsla av stolthet rakt igenom måste jag säga, berättar Leo.

Hur skulle du beskriva dig själv som mittback?

Jag vill beskriva mig själv som en mittback som är duktig med bägge fötterna och att jag har en väldigt bra spelförståelse på plan, jag vet när man behöver lugna ner spelet eller när jag behöver hitta luckorna för att luckra upp motståndarnas försvar eller mittfält. Innan jag blev mittback så var jag innermittfältare och jag skulle ändå vilja säga att de kunskaperna jag lärde mig därifrån än idag sitter kvar i mitt sätt att spela, förklarar Leo.

Jag vill vara en ledare på plan, kunna ta direktiv och hjälpa mina spelare i situationer vi behöver ta oss ut ur för att nå bättre prestationer i matcherna. Jag fick väldigt mycket beröm under min tid på Bosön för mitt sätt att agera i min kommunikation på plan och det är något jag bara vill utvecklas ännu mer i, säger Leo.

Följer du någon ute i Europa lite extra för att hämta inspiration?

För mig är det Sergio Ramos, han har ett fantastiskt lugn i sitt sätt att spela och det imponerar på mig väldigt mycket. Han är den spelartypen som alla vill ha i sitt lag, en spelare som vågar ta det gula kortet i en svettig situation, en spelare som driver och pushar sina medspelare för att bli bättre och det är bara att hämta så mycket inspiration det bara går från honom för att jag själv ska kunna bli så bra som möjligt, berättar Leo.

Vad har du för målsättningar och drömmar?

Mitt enda fokus nu ligger i att bara anpassa mig så bra det går i denna föreningen, kämpa för min plats och utvecklas båda utanför och på plan. Sen har man alltid drömmar och för att uppfylla dem måste jag först ta tag i det jag precis nämnde, att utvecklas som fotbollsspelare, avslutar Leo.

 

Leo Saritas Bylund är en spelare som vi har haft koll på via sin tid på sina landslagsläger. Det är en enormt fysiskt stark mittback som besitter en stor talang i luftspelet och som även visar upp en spelförståelse som fick vår uppmärksamhet. Leo är en spelare med bägge fötterna på jorden och som visar tydligt i sitt sätt att agera som ledare på plan att det är en spelare som vill det bästa för sitt lag och medspelare. Det ska bli väldigt spännande att följa hans utveckling här när han ansluter till U17 i sommar, berättar Tony Lundqvist, sportchef ungdom.

Vill även tacka Dalkurd FF för ett fint samarbete där hela övergången har genomförts på ett väldigt smidigt och bra sätt, avslutar Tony Lundqvist, sportchef ungdom.