Zeneli och Widell skriver A-lagskontrakt

Publicerad: 2022-01-06 16:45, Uppdaterad 2022-03-07 16:42

Besfort Zeneli och Viktor Widell flyttas upp till IF Elfsborgs A-trupp. De bägge talangerna, som har spelat i gulsvart sedan ung ålder, har skrivit på varsitt tvåårskontrakt.

Besfort Zeneli, 19, och Viktor Widell, 19, har haft en fin utveckling i IF Elfsborgs ungdoms- och elitverksamhet med bland annat flera SM-guld på meritlistan. Nu tar de inför säsongen 2022 klivet upp till A-truppen.

Det har pratats mycket om Besfort Zeneli det gångna året. Boråsaren och Elfsborgstalangen, bror till tidigare Elfsborgsspelaren och numera utlandsproffset Arber Zeneli, har imponerat stort under flera år i IF Elfsborg. Inte minst under 2021. Under den gångna säsongen noterades mittfältaren för hela 30 mål.

– Det exploderade verkligen i år. Och anledningen bakom skulle jag säga är sättet vi spelar på. Förut har vi spelat lite annorlunda än A-laget, men nu spelar vi nästan identiskt som A-laget och det passar mig väldigt bra. Jag har hittat min roll på ett bra sätt med hjälp av mina medspelare och tränare, säger Besfort Zeneli som varit i föreningen sedan barnsben och därmed drömt om den här dagen länge:

– Det skulle jag säga. Redan sedan man var åtta år gammal har det varit drömmen. Jag har gått igenom alla led och det har varit som en berg- och dalbana – men nu är jag här och det är jag väldigt glad för. Elfsborg betyder väldigt mycket för mig. Klubben har hjälpt mig både på och utanför plan. Sedan har min bror också spelat här, så klubben betyder mycket.

Varför tror du att du får den här möjligheten?

– Genom det hårda jobbet skulle jag säga. Det känns som att jag har varit den som jobbar lite mer och krigar lite mer. Men jag minns också tiden i U17, då skulle jag inte säga att jag var en av de bästa i laget. Men på senare år har jag vuxit mig starkare, och det har hjälpt mig.

Hårt jobb ligger också framför honom. Det gäller att tidigt visa framfötterna, menar Zeneli.

– Först vill jag markera att jag är här. Att jag är här för att slåss om en plats och inte bara vara här för att vara här. Självklart vill jag få så mycket speltid som möjligt, men jag ska kriga mig framåt och så får vi se hur långt det räcker. Det hårda arbetet slutar aldrig. Det är bara att köra, säger han.

– Det viktigaste är att ta chansen när man får den. Nu är det lite cup- och träningsmatcher innan allsvenskan drar igång. Får man speltid där är det bara att visa att ’jag ska starta’. Det är bara att kriga, köra hårt och även ta lärdom av de äldre. Samla på sig erfarenhet.

Hur beskriver du dig själv som spelare?

– Jag är en spelare som är kvick i första steget, bra på att göra min gubbe och bra på att göra mål.

I oktober 2017 skrev den då 15-årige Viktor Widell på för IF Elfsborgs U16/U17-trupp. Ytterbackstalangen lämnade då moderklubben Nossebro IF för att fortsätta utvecklas i Borås och IF Elfsborg. Nu, efter flera år och fina prestationer i IF Elfsborgs ungdoms- och elitverksamhet, tar han klivet upp i A-laget.

– Det här känns väldigt bra. Det är något man strävat efter hela livet, att få leva på fotbollen på något sätt. Nu har man fått den chansen, säger Viktor Widell.

Vad har tagit dig hit, tror du?

– Jag tror att det är en blandning mellan talang och bra mentalt stabil. Att jag vill jobba hårt och att jag hela tiden vill bli bättre, och att jag ger hundra procent så fort jag får möjligheten. Det är en av mina största kvaliteter, att jag alltid ger allt. Sedan har jag också färdigheterna till att göra det jag kan göra som bäst på planen. Men mest är det nog min karaktär.

Hur ser du på det som nu komma skall?

– Det blir en väldigt stor utmaning. Den största i livet. Men har jag tagit mig så här långt så ska det väl förhoppningsvis gå. Det är bara att jobba hårt, komma tillbaka från min skada och sedan är det bara att köra, säger Viktor Widell som under fjolårets försäsong fick göra A-lagsdebut i en träningsmatch mot Helsingborgs IF.

Som fotbollsspelare beskriver han sig själv som ganska allround.

– Bra på det mesta, men lite bättre på löpa med boll, mina passningar och skott. Det är väl det som är mina främsta styrkor. Sedan har jag fått jobba mycket med det defensiva i min roll som högerback, och att även springa mycket mer på plan. Det är ju ändå det man gör som högerback för det mesta.

Viktor Widell återhämtar sig för tillfället efter en korsbandsskada han ådrog sig i början av 2021. Därefter ligger fullt fokus på att fortsätta ta kliv framåt som fotbollsspelare.

– Mitt första fokus är att förhoppningsvis komma tillbaka ännu starkare från min skada. Sedan förhoppningsvis kunna vara med lite på bänken och få vara med och smaka lite på A-lagsspelet. Och därefter bara jobba på tills jag får min chans.


Klubbchef Stefan Andreasson om uppflyttade Besfort Zeneli och Viktor Widell:

– Vår elitverksamhet fortsätter att leverera ”egna” spelare till vår A-trupp. En stor eloge till samtliga tränare under A-laget och inte minst grattis till Besfort och Viktor som är två killar som gjort ett stort avtryck under året, och nu är redo för nästa steg i karriären.

Manager Jimmy Thelin:

– Besfort är en kille som spelat i Elfsborg sedan ung ålder och har utvecklats mycket. Det är en målmedveten spelare som gjorde avtryck under fjolåret. Viktor är en ytterback med bra offensiv och defensiv. Han är en målmedveten vinnarskalle med bra mentalitet. Nu står de båda inför nästa utmaning och det gäller för dem att fortsätta utvecklas och ta för sig i a-laget, säger Thelin.

MEDIA: Bilder OK att använda. Ange: FOTO IF ELFSBORG

Huvudpartners Officiella sportleverantörer