I eftermiddag drar försäsongen igång för IF Elfsborgs damlag, som gör sin allra första träning för 2022. Vi har kollat läget med Mathilda Ståhlbom Karlsson – den 16-åriga anfallartalangen som varit med Elfsborgs damlag ända från start. Vi berörde bland annat säsongen 2021 och tog tempen inför division 2 som väntar härnäst.

Mathilda spelade tidigare i Brämhults IK där hon bland annat var med och lyfte laget till division 2, och hon har även varit en del av Camp Elfsborg Flickakademi. När IF Elfsborg startade upp damlaget inför säsongen 2020 klev hon in redan från start – då som 14-åring. Mathilda har från sin debut i den gulsvarta tröjan spelat med legendariska nummer 10 på ryggen – ett nummer som fotbollshistoriskt sett har tillhört lagets nyckelspelare.

– Jag är teknisk och kan spela med båda fötterna, vilket är en fördel. Jag har även bra spelförståelse och försöker hela tiden blicka framåt, berättar Mathilda själv om vad som kännetecknar henne som spelare.

Stor intern utveckling i laget

När det gäller lagets säsong talar tabellresultatet sitt klara språk, vilket Mathilda påpekar, men hon lyfter även lagets interna utveckling som en positiv faktor från den gångna säsongen.

– Resultatet visar ju att det gått bra för oss. Det man kanske inte tänker på eller märker utifrån är att vi även har vuxit enormt mycket som lag. Vi har lärt känna varandra bättre under året – vilket jag själv tycker märks även när vi kommer ut på plan, berättar hon.

Årets spelare på Elfsborgsgalan 2021

Mathilda reflekterar vidare över den egna säsongen.

– Jag tycker min egen säsong har varit bra. Sen finns det ju alltid saker man kan förbättra framåt, men jag är ändå nöjd, säger hon.

Mathildas prestationer under säsongen räckte gott och väl till en prestigefylld utmärkelse på årets Elfsborgsgala, där hon fick ta emot priset för Årets spelare 2021.

– Det kändes jättekul att få ta emot en så pass fin utmärkelse. Det var dock lite nervöst att behöva gå upp på scenen – jag är inte direkt van vid att prata inför så mycket folk, berättar Mathilda med ett skratt om känslan under kvällen.

Tuffare motstånd när laget tar sig an division 2

Mathilda reflekterar slutligen kring förväntningarna inför division 2, och den utmaning som laget nu ställs inför.

– Det kommer bli mycket tuffare motstånd nu, och jag vet inte riktigt om vi faktiskt inser vad vi har att möta. Det gäller att vi fortsätter ha vårt spel och kämpar för varandra, så tror jag ändå att vi kommer klara det riktigt bra, avslutar hon.