220410 under fotbollsmatchen i P17 Allsvenskan Södra den 10 april 2022 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0175

Små marginaler när ligacupfinalen avgjordes

Publicerad: 2022-06-19 20:56

Det blev en otroligt intensiv och högkvalitativ match när Elfsborg och AIK gjorde upp om titeln som Ligacupvinnare 2022.

Elfsborgs formstarka U17-lag tog bussen till Skytteholms IP för final i Ligacupen, elitlagens motsvarighet till Svenska Cupen. Elfsborg har under hela säsongen haft en stark form och klass, något som skulle behövas för att ta hem titeln. AIK skulle bjuda upp till ett bra motstånd, men Elfsborg tog tag i matchen omgående. Dock var det hemmalaget som kunde ta ledningen tio minuter in i första halvlek, men Elfsborg kvitterade snabbt genom Enzo Andren. Dock var det AIK som återtog ledningen inför halvtidsvilan på ett nickmål på hörna. Chansmässigt skapade Elfsborg väldigt bra, och många lägen matchen igenom men bollen ville inte studsa in vid varje chans. Men tio minuter in i andra halvlek kvitterade Andren igen vilket var väldigt välförtjänt sett till matchen. Elfsborg radade upp flertalet chanser till för att avgöra, men fler mål blev det inte. Matchen gick därmed till förlängning 2 x 15 minuter.

Förlängning och straffar

Där var det Elfsborg som tog ledningen genom Gottfrid Rapp på ett friläge, vilket gav en positiv känsla i förlängningen. Men AIK hade inte gett upp och efter en sista ansträngning och ett fint anfall kom kvitteringen i förlängningens sista skede. Därmed var det straffar som skulle avgöra denna final. Efter fem straffomgångar var det ändå lika och det var den sjunde omgången som blev avgörande när AIK:s målvakt räddade Elfsborgs straff, och därmed gav titeln till AIK.

Trots att Elfsborg inte vann guld stod laget för en otroligt stark bedrift och tränare Tony Lundqvist var mer än nöjd över killarna:

– Det är en väldigt intensiv och otroligt bra match där vi spelar oavgjort på deras hemmaplan. Killarna ska ha all heder för hur de genomför matchen och alla ger verkligen allt i en heroisk insats. Jag är så stolt över kvaliteten i det som laget presterar. Vi skapar mängder med chanser, vi har ledningen i förlängningens slutskede, men ändå är det minsta marginal som avgör. Det är klart det är surt resultatmässigt, men det här kommer stärka gruppen som helhet för framtiden oavsett. Vi visar att vi tillhör högsta toppen av elitfotboll i landet och det är väldigt glädjande, säger Tony Lundqvist.

Huvudpartners