Historik: IF Elfsborg – Varbergs BoIS

Publicerad: 2022-06-27 10:31

1959 var första gången som Elfsborg och Varbergs Bois var i samma serie, division II Västra Götaland.

Efter att vunnit vårmatchen med 2-0 på Påskbergsvallen så kom Varberg till Ryavallen i omgång 14.

Elfsborg vann den dagen med matchens enda mål inspelat av Wigar Bartholdsson.

I den sista omgången var det dramatiskt då Elfsborg kunde rädda kvar Varberg i tvåan. Elfsborg hade derby mot Norrby. Det var kanske dagen då man såg slutet på kampen mellan gult och blått i Borås.

Efter många jämna derbyn så vann Elfsborg med 4-0. Ett mål till och Elfsborg hade skickat Norrby till trean. Norrby klarade sig med samma poäng, lika målskillnad med fler gjorda mål än just Varbergs BoIS.

2020 var nästa seriemöte mellan lagen. Varberg hade överraskande kommit till allsvenskan och varit en liten sensation.

Det var match i omgång 11 och det blev en målrik sådan. Varberg tog ledningen efter mål av Tashreeq Matthews. Jesper Karlsson kvitterade på straff i den första halvleken.

Det blev rena målfesten efter pausvilan. Inom fem minuter 67-72 föll tre mål. Rasmus Alm, Erion Sadiku och Jesper Karlsson såg till det att det stod 3-2.

Elfsborg gick mot seger men i matchens sista sekunder fick Varberg en hörna och målvakten August Strömberg lyckades kvittera till 3-3. Det är enda gången i historien som en motståndarmålvakt blivit målskytt mot Elfsborg.

Omgång 27 kom Varbergs BoIS till Borås Arena 2021. Matchen slutade 0-0.

Varberg är en av hemmavinstnollorna i allsvenskana som behöver suddas ut på måndag. De andra Assyriska, Brynäs, Saab, Enköping och Dalkurd kommer nog ta sin tid innan den chansen återkommer. 

Text: Mikael Häggström

Huvudpartners Officiella sportleverantörer