220715 Elfsborg nyförvärv Niklas Hult poserar för fotografering den 15 juli 2022 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0203

Välkommen tillbaka Niklas Hult!

Publicerad: 2022-07-15 19:15

Efter att ha spenderat åtta år utomlands vänder han äntligen hem till IF Elfsborg – Niklas Hult är tillbaka! IF Elfsborg är överens med Niklas som skrivit på ett kontrakt som sträcker sig säsongen 2025 ut, och han ansluter direkt till truppen.

– Nu var det många år sedan man var här, men det känns som hemma. Det känns riktigt bra att ha på sig de gulsvarta färgerna igen, säger Niklas Hult.

Niklas, som idag är 32 år gammal, kom till IF Elfsborg inför säsongen 2009 från IFK Värnamo och anslöt då som 18-åring till föreningens a-lag. Den allsvenska debuten kom i maj mot IF Brommapojkarna, där han blev inbytt i minut 88 i en match som slutade 1–1. Säsongen 2010 spelade Niklas tre allsvenska matcher från start och gjorde sex inhopp. Det var år 2011 han kom igång på allvar – och spelade 26 av 32 allsvenska matcher från start.

Niklas var även med under guldsäsongen 2012 där han spelade 27 matcher, gjorde 3 mål och 5 assist. Den allra sista guldstriden fick IF Elfsborg däremot klara sig utan Niklas, då han drabbades av en skada kort innan guldet avgjordes hemma på Borås Arena mot Åtvidaberg. SM-guldsäsongen står högt i kurs bland Niklas egna, bästa Elfsborgsminnen från de första åren i föreningen, men han lyfter samtidigt att det är ett tufft val.

– Det finns väldigt många saker man minns som är väldigt positiva. Man var ändå här fem år, och vi var väldigt framgångsrika under den tiden, så då blir det att man har mycket bra minnen. Men SM-guldet givetvis. När man har kämpat ihop som ett lag och förening alla tillsammans, så hela staden kämpar mot ett och samma mål, det var ju verkligen på håret så det blir nästan en ännu skönare känsla att det var så nära att det kunde gått åt andra hållet, säger Niklas.

Strax innan Niklas lämnade IF Elfsborg var han även med när laget tog hem Svenska Cupen 2014. I IF Elfsborg a-lag gjorde Niklas totalt hela 120 matcher, 20 mål och 16 assist mellan år 2009–2014 innan han lämnade föreningen för OGC Nice i Frankrikes högstaliga. Flytten till Nice var dock tilltänkt tidigare än så, men i slutändan skedde den sommaren 2014 – och dessutom till en något ovan position för Niklas del.

– Tanken var att de redan hade scoutat mig 2012 när vi vann SM-guldet men så blev jag ju skadad, och så försvann nästan 2013 för mig med rehab. Sen när de såg att jag började spela igen så stack jag dit. Då hade jag börjat spela lite som vänsterback här i Elfsborg redan, så när jag kom dit på försäsongen ville de först att jag skulle bli yttermittfältare som de hade scoutat mig till för något år sedan. Sedan fick vi någon skada på försäsongen på en nummer 8 och då tyckte tränaren att vi skulle testa det, och då körde vi på med det. Jag har aldrig spelat innermittfältare, så det var väldigt lärorikt, säger Niklas.

I Nice blev Niklas sedan kvar till sommaren 2016, och han hann spela 47 matcher samt göra två mål och en assist i klubben. Han värvades vidare till grekiska Panathinaikos, när han kände att han behövde en förändring för att åter hitta tillbaka till fotbollsglädjen.

– Jag kom till Panathinaikos och första året där var ett jätteroligt år, och jag fick verkligen tillbaka glädjen för fotbollen och var samtidigt med i landslaget. Hela det året var grymt, menar Niklas.

I Panathinaikos blev det 57 matcher innan Niklas gick vidare till ligakonkurrenten AEK Aten i januari 2018. Det var efter en del oroligheter utanför fotbollsplan i klubben lösningen fanns i att AEK Aten ville ta över Niklas kontrakt, och det visade sig bli en lyckad övergång. Här inkasserade Niklas ett Super League-guld, totalt 67 matcher och tre assist. Han spelade även Champions League med klubben.

– Man fick tänka många gånger om man verkligen skulle göra det. Jag är jättenöjd att det blev så, för året efter vann jag ligan med AEK, vi gick till Champions League vilket är en dröm man haft sedan man var liten. Det var riktigt coolt, säger Niklas.

Under Champions League-äventyret ställdes AEK Aten och Niklas mot storklubbar som Bayern München, Benfica och Ajax – något Niklas minns tillbaka till.

– Vi slog ut Celtic i play off-matchen och sen när vi sitter och kollar på lottningen till Champions League var vi skitnöjda när vi fick Bayern och tänkte att dem kan vi inte slå, men sen fick vi Benfica och Ajax och då tänkte vi att vi och Benfica kommer göra upp om andraplatsen – och Ajax är sist. Det året var ju året som Ajax gick till semifinal, så de hade ett hyfsat lag. Det är roligt i efterhand att vi satt och jublade. I slutändan blev det ändå lite för tufft för oss, säger han med ett skratt.

Efter fyra år i Grekland värvades Niklas till Hannover 96 i tyska andraligan i augusti 2020 – där han blev en stor supporterfavorit. Niklas stod dessutom för tre mål och fyra assist under sina 62 matcher i klubben.

– Jag har på något sätt lyckats bli ganska omtyckt i alla mina klubbar som jag har varit, fansen gillar väl spelare som brinner för klubben man är i och som försöker göra 100% i varje match och på varje träning – och det är ju en sån spelare jag är. Jag kommer alltid försöka mitt bästa och ge 100% även om det går dåligt, säger Niklas.

Niklas har även vid sidan av klubbkarriären till och från varit en del av Sveriges landslag sedan han var 17 år gammal. Fram till dess att han klev in i U21-truppen år 2011 gjorde han totalt elva U-matcher. I U21-landslaget gjorde Niklas tretton matcher innan det blev A-landslagsdebut under januariturnén 2012. Totalt sett har Niklas gjort åtta framträdanden, varav fem 90-minutare i Sveriges A-landslag. Debuten var i vänskapsmatchen mot Bahrain 2012 när Sverige vann komfortabelt med 2–0, och Niklas spelade 76 minuter. Nästa framträdande kom i den efterföljande 5–0-segern mot Qatar, då han istället byttes in i 76:e minuten.

Det dröjde sedan till 2014 innan Niklas återigen fann sig i A-landslagets trupp för ännu en januariturné. I den inledande segern mot Moldavien byttes Niklas in i minut 71 – och i matchen därefter mot Island fick han sina första 90 minuter i landslagströjan i en match som slutade 2–0 i Sveriges favör. Under 2014 fanns Niklas även med i landslagstruppen under EM-kvalet. Under det europiska VM-kvalet 2017 spelade Niklas 90 minuter mot Portugal, där Sverige vann med 3–2 efter att Niklas levererat assisten till det avgörande målet.

Det blev därefter ett antal framträdanden i vänskapsmatcher för Niklas del, och senast han återfanns i landslagstruppen var under EM-kvalet 2018. Han kallades dock även in i en så kallad reservbubbla inför EM 2021, där han tillsammans med fem andra spelare tränade inför eventuellt inhopp i truppen. I slutändan krävdes dock inga förändringar, och bubblan upplöstes.

– Jag har väl aldrig haft någon fast plats i landslaget utan jag har alltid varit den de ringt in, och lite mer av en reservgubbe. Det har jag varit jättenöjd med, det är klart att man alltid vill spela men om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att de matcher jag gjort i landslaget så är 9 av 10 ganska så bra matcher. Jag är jättenöjd med det jag har gjort där, säger Niklas själv om tiden i landslaget.

Och så var dagen äntligen kommen – Niklas är tillbaka hos IF Elfsborg, med ett kontrakt över säsongen 2025. Han har under åren utomlands fortsatt följa IF Elfsborg, och ser fram emot att åter ta en plats i truppen.

– I slutändan så kände jag och familjen att det var helt rätt läge att komma tillbaka till Elfsborg och det känns som att Elfsborg och jag möts i en bra tid. Jag tycker jag har några år kvar och känner att jag kommer kunna bidra på ett bra sätt. Elfsborg är också på uppgång och det känns som det kommer bli väldigt roligt att spela fotboll här, säger Niklas.

Niklas kommer återigen att spela med nummer 23 på ryggen – precis som han gjorde förra vändan i IF Elfsborg. Något som var givet från hans sida, trots att valmöjligheter presenterades.

– Jag har försökt ha 23 eller någonting med 3 i alla klubbar. Senast var det nummer 3, och så har jag haft 13 också men det har alltid varit någonting med 3. 23:an har jag alltid känt att det är mitt nummer, säger Niklas.

Under morgondagen kommer Niklas träffa resten av laget och göra sin första träning åter på Borås Arena – och han ser fram emot tiden som ligger framför oss.

– Jag hoppas att jag kommer kunna bidra så mycket jag kan, och att laget kommer fortsätta på den inslagna vägen det har varit nu några år – att man ska vara med i toppen och slåss om SM-guldet. Det är bara att tuta och köra, avslutar Niklas.

Klubbchef Stefan Andreasson:

– Hult är tillbaka! Niklas är en spelare och person som vi har längtat efter att få se på Borås Arena igen sedan den dagen han lämnade oss. Med sin spelstil, energi och personlighet blev han snabbt en publikfavorit och sedan har hans kvalitéer på fotbollsplan tagit honom till fina ligor, klubbar och även till det Svenska A-landslaget.  

– Han har i samtliga klubbar varit en nyckelspelare och enormt uppskattad av likväl klubb som supportrar. Visst hade man haft förhoppningar om en återkomst detta transferfönster för någon av ”våra” spelare men att vi skulle kunna få hem först Sebastian och nu också Hult känns givetvis fantastiskt och vi hoppas att det ger positiva signaler till vår omgivning. Jag avslutar med att citera en person: ”Det känns precis som när Svensson/Svensson kom hem”.

Manager Jimmy Thelin:

– Vi har en tydlig och långsiktig strategi som vi jobbar efter. Hemvändare, spelare från ungdomsverksamheten och spelare utifrån. Niklas matchar lagets identitet gällande intensitet, framåtanda och driv. Vi är väldigt glada att Niklas är här!

Huvudpartners Officiella sportleverantörer