Välkommen Andri!

Publicerad: 2023-08-10 17:40, Uppdaterad 2023-08-10 18:07

IF Elfsborg är överens med Bologna FC om en övergång för Andri Fannar Baldursson!

– Det känns riktigt bra och jag är redo att sätta igång. Förhoppningsvis kan jag vara med och uppnå bra saker hos Elfsborg, säger Andri.

Den isländska mittfältaren gick som 17-åring till Bologna FC från moderklubben Breidablik. Efter spel i klubbens ungdomsled debuterade Andri i a-laget i början av 2020. I Serie A spelade han sedan som 18-åring 15 matcher under 2020 och 2021. När han gjorde sin Serie A-debut i februari 2020 blev han den femte islänningen att spela i ligan. Han var även samma år den yngsta islänningen någonsin att spela i en av Europas topp 5-ligor.

– Det var ett stort steg. När jag kom dit pratade ingen engelska så det var svårt för mig att vara ensam där. Jag fick lära mig språket fort. Man lär sig mycket av att träna med så pass bra spelare och det var en väldigt nyttig erfarenhet för mig. Nu vet jag hur det är på den högsta nivån, och det är mycket hårt jobb du måste lägga ner. I slutändan blir man belönad för det, menar Andri.

Under Andris tid i Bologna tränades laget vidare av den bortgångne fotbollslegenden Sinisa Mihajlovic, och Andri menar att tränaren hade en stor betydelse för hans utveckling som spelare.

– Han hade otroligt bra mentalitet och lärde oss hur man blir vinnare. Han var ett stort namn och jag uppskattar verkligen allt han gjort för mig. Det var en väldigt fin tid med honom, säger Andri.

Efter ett par år i Bologna lånades Andri ut till FC Köpenhamn i den danska högstaligan, där han stod för sju framträdanden dels i Superligaen, dels i Europa Conference League-gruppspel. Därefter bar färden till holländska NEC Nijmegen – även här på lån. Där blev det 11 matcher i Eredivisie innan han återvände till Bologna för försäsongsträning innan han nu är redo att ansluta till gulsvart i Borås. Tack vare relationen till IF Elfsborgs Sveinn Gudjohnsen och Hakon Valdimarsson har Andri redan fått ett grepp om laget.

– Jag har spelat med dem båda i U21-landslaget och de är goda vänner till mig. De har sagt att Elfsborg gillar att utveckla spelare, att alla är väldigt fokuserade och att människorna runt om klubben är toppen. Det är som en familj, och jag är väldigt exalterad över att vara en del av det.

– Jag har även sett att de har bra supportrar som stöttar hela vägen. Förhoppningsvis kan jag också få ge lite glädje och bidra till bra resultat för både supportrarna och klubben, fortsätter han.

Det har vidare blivit en hel del landslagsrutin för Andris del. Han gjorde sin A-landslagsdebut under 2021 och har sedan dess spelat 9 landskamper. Detta efter att ha förekommit i landslagssammanhang ända sedan 2018 och U16.

– Jag spelade min första A-landskamp mot Belgien när de var bäst i världen och markerade Kevin De Bruyne. Det var utmanande men en nyttig erfarenhet.

Som bekant håller Andri till på mittfältet, och menar själv att hans styrkor ligger i hans mångsidighet som spelare.

– Jag springer mycket, är teknisk, passningssäker och stark i dueller. Andri ansluter direkt till IF Elfsborgs A-trupp, och gör under fredagen sin första träning med laget. Han ser mycket fram emot den spännande hösten som ligger framför oss.

– Det är mycket jobb vi behöver göra, det är inte färdigt än utan vi måste pressa oss själva till den allra sista matchen. Vi måste ta en match i taget och förbättra oss för varje dag som går på träningarna. Det gäller att vara påkopplade hela tiden och spela som ett lag, avslutar han.

Andri Baldursson

Född: 10 januari 2002
Position: Mittfältare
Tidigare klubbar: Breidablik, Bologna FC, FC Köpenhamn, NEC Nijmegen

Klubbchef Stefan Andreasson

– Våra diskussioner med Bologna började redan i juni månad om möjligheten att få loss Andri och nu har vi enats om ett lån fram till 30 juni 2024, med möjligheter till en fortsättning. Vi är glada att Andri nu är på plats.

Manager Jimmy Thelin

– Vi välkomnar Andri till IF Elfsborg. Han har trots sin unga ålder redan stor erfarenhet av spel på hög nivå, såväl som i italienska Serie A, holländska och danska ligan samt för Island både med U21 och A-landslag. En mittfältare som har sina främsta styrkor i duell- och passningsspelet samt en offensiv genombrottskraft som vi tror han kan utveckla än mer här i IF Elfsborg. 

Bildspel

Samtliga bilder är OK att använda i media. Ange: Foto: IF Elfsborg

Huvudpartners