Historik – Stort övertag hemma mot Kalmar

Publicerad: 2023-09-17 14:33

Kalmar FF kommer till Borås på söndagen och spelar sin 42:a seriematch. I allsvenskan har laget varit här vid 31 tillfällen och Elfsborg har 15 vinster, 13 oavgjorda och 5 förluster. Målskillnaden är 53-34 till Elfsborgs fördel. I den näst högsta divisionen har Elfsborg fyra segrar, tre oavgjorda och en förlust med målen 13-10.

Första gången lagen fick äran att spela mot varandra i en seriematch var då Kalmar FF debuterade i allsvenskan 1949/50. Matchen slutade 1-1 och Elfsborgs målskytt var debutanten Elon Holmén.

Säsongen 1950/51 vann Elfsborg sin hittills största seger mot Kalmar FF. Segersiffrorna skrevs till 5-1 och målskyttarna var Rune Idh två, Hugo Lydén, Lasse Råberg och Lennart Samuelsson. Kalmars första allsvenska sejour blev två säsonger lång.

De rödvita var tillbaka 1953/54 och då var Henry Larsson matchhjälte med två mål i en match som slutade 2-1.

Det skulle komma att dröja mer än tjugo år innan lagen träffade på varandra i allsvenskan igen. 1976 var Kalmar tillbaka och skulle bli en riktigt besvärlig motståndare. I sex raka matcher åkte Kalmar FF hem från Borås utan att ha förlorat. Första säsongen blev det 2-2 efter att Thomas Ahlström och Tommy Svensson svarat för hemmamålen. 1977 vann Kalmar med 3-1 – Leif Målberg mål för Elfsborg – och erövrade sina första allsvenska medaljer med att ta hem lilla silver, men Elfsborg var än bättre och var tvåa bakom Malmö FF.

1978 blev det delad pott igen sedan Stefan Larsson varit hemmaskytt. Stefans jämnårige kollega Lennart Nilsson gjorde båda hemmamålen i en match som slutade 2-2 1979.

1980 var Frank Klarström målgörare men det hjälpte inte då Kalmar vann med 2-1. Kalmar upprepade sin vinst 1981 nu med 3-1 och Göran Ahlström som Elfsborgs målgörare.

1982 vann så äntligen Elfsborg. Thomas Ahlström spräckte den långa sviten utan vinst när han gjorde matchens två mål.

1980-talet hade två oavgjorda matcher ytterligare. 0-0 1984 följdes av 2-2 1986 med Kjell Sultan och Christer Larsson som målgörare för hemmalaget.

Nästa allsvenska möte var premiären 1999 och också då var en allsvensk debutant i Elfsborgströjan målskytt då L-G Carlstrand slog in ett tidigt ledningsmål. Mikael Martinsson och Jörgen Wålemark spädde sedan på hemmasegern till 3-0.

2002 nickade Joakim Alexandersson in en hörna under slutkvarten och i en match fyra omgångar från slutet som gjorde att Elfsborg tog ett viktigt steg mot ett nytt allsvenskt kontrakt.

2004 vann Kalmar med 1-0 efter ett mål av brasilianaren Oliveira.  Elfsborg hade ingen stor dag men laget var vid det tillfället var lite extra belastat av matcher i UEFA-cupen.

2005 var matchen med den stora återkomsten. Anders o Mathias Svensson var tillbaka i den gulsvarta dressen. Den blev den stor mest med den högsta publiksiffran – 17 070 personer – på Borås Arena och Mathias Svensson blev matchens ende målskytt och han blev därmed den 22:e spelare som gjorde mål i sin allsvenska debut för Elfsborg.

GULDÅRET 2006 kom matchen tidigt på säsongen. I den fjärde omgången kom Kalmar FF till Borås Arena och fick se sig besegrade med 1-0. Stefan Ishizaki gjorde sitt första seriemål på Borås Arena då han i matchens 38:e minut slog in en stolpretur efter ett skott av Anders Svensson. Segern innebar att Elfsborg för första gången denna säsong toppade serien.

2007 slutade matchen 2-2, Rasmus Elm gav Kalmar ledningen med en fullträff på ett distansskott.  Stefan Ishizaki kvitterade genast efter och strax före paus blev Stefan målskytt igen då han slog en frispark i nät. När en kvart återstod fick Kalmar straff och Cesar Santin var säker exekutor.

2008 avgjorde Elfsborg matchen redan efter tre minuter då Fredrik Berglund påpassligt slog in en retur efter ett bra skott från Emir Bajrami. Elfsborg var det bättre laget och kunde hålla undan även om Kalmar hade en stolpträff i slutet av matchen. Det var den säsongen blivande guld- och stora silvermedaljörer som gjorde upp.

2009 spelades matchen redan i den tredje omgången och Emir Bajrami gjorde ledningsmålet för Elfsborg efter en halvtimma. Elfsborg tycktes gå mot seger mot de regerande mästarna men i den 88.e spelminuten utjämnade Daniel Mendes till alla gulsvartas stora besvikelse.

2010 var sjätte gången det allsvenska mötet spelades på Borås Arena och denna gång blev det en säker hemmaseger. Johan Larsson assisterade Mathias Florén till Elfsborgs 1-0 mål som före paus kvitterades av Ricardo Santos. Johan Larsson gjorde sedan 2-1 och spelade fram Denni Avdic till 3-1 innan James Keene fastställde Elfsborgs segersiffror till 4-1.

2011 hade Elfsborgs ett klart övertag i såväl bollinnehav som avslut men lyckades aldrig spräcka sin målnolla. Inte heller Kalmar klarade detta så matchen slutade följaktligen 0-0.

GULDÅRET 2012 vände serien mot Kalmar. Elfsborg hade revansch hade utkräva då Kalmar vunnit hemma med 2-1. Elfsborg visade genast vilket lag som var det bättre för dagen. Redan efter 20 minuter hade såväl Lasse Nilsson som David Elm nätat och Viktor Claesson spikade slutresultatet 3-0 med ett tidigt mål i den andra halvleken.

2013 var det nionde gången Kalmar FF kom till Borås Arena i allsvenskan och inte heller denna gång fick de åka hem med en seger. Viktor Claesson gjorde matchens enda mål i början av den andra halvleken.

Inte heller 2014 gjorde Kalmar FF något mål på Borås Arena. För fjärde året i följd så höll Elfsborg nollan och då ytterbackarna Johan Larsson och Adam Lundqvist gjorde var sitt mål skrevs segersiffrorna till 2-0.

2015 års match innehöll två nickmål i den första halvleken. Viktor Claesson nickade in 1-0 till Elfsborg men David Elm kvitterade. I den andra halvleken avgjorde så Arber Zeneli matchen till Elfsborgs fördel och hemmasegern skrevs till 2-1 denna dag.

Viktor Claesson var målskytt igen 2016. Kalmar FF kom till Borås Arena i omgång 21 och Viktor kvitterade mitt i den andra halvleken. Tobias Erikson var den som gav Kalmar ledningen i den första halvan av matchen. Det slutade 1-1

Oavgjort blev det också 2017. Viktor Prodell gav Elfsborg ledningen. Romario kvitterade på straff i den andra halvleken. När så Per Frick i 87:e minuten gjorde 2-1 så trodde alla på hemmaseger men Philip Hellqvist nickade in 2-2 i slutminuten.

Tredje raka krysset kom 2018. Mikael Dyrestam gav Kalmar ledningen men Simon Lundevall kvitterade inom matchens första halvtimma och det slutade 1-1.

2019 var det riktigt dramatiskt. Kalmar tog ledningen efter mål av Nils Fröling i slutet av den första halvleken. Ledningen stod sig ändå till det var tre minuter kvar då Per Frick kvitterade. Marokhy Ndione blev sedan den stora hjälten då han på stopptid förvaltade en passning från Simon Olsson och säkrade en efterlängtad hemmaseger.

2020 var det inget snack vilket lag som var bäst. Frederik Holst, Jeppe Okkels och Per Frick med en straffspark såg till att Elfsborg hade en klar 3-0 ledning. Erik Israelsson tröstmålade för Kalmar.

2021 var det match utan publik av känd orsak. Matchen spelades i omgång 5. Per Frick var matchens enda målskytt i den första halvleken. Efter en timmas spel så utökade Leo Väisänen de gulsvarts ledning till 2-0. Tre minuter senare reducerade Sebastian Ring. När det bara var två minuter kvar så kvitterade Oliver Berg till 2-2 som också blev slutresultatet.

2022 spelades matchen i omgång 25. Kalmar var det sista lag, av de som varit med regelbundet, som aldrig vunnit på Borås Arena i allsvenskan. Men nu hände det. Kalmar var riktigt bra i första halvleken och Sebastian Nanasi och Filip Sachpekidis gjorde var sitt mål.

Det blev inga fler mål och detta var då de enda match av de sista tio omgångarna som Elfsborg förlorade 2022.

I den näst högsta divisionen minns vi också gärna matchen i den sista omgången 1996 då Elfsborg säkrade sin allsvenska plats genom att spela 0-0 inför 11 535 jublande åskådare.

Text: Mikael Häggström

Huvudpartners Officiella sportleverantörer